Eetspiratie » Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)
Indisch gehaktbrood met ketjapsaus

Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)

Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker). Misschien heb je weleens van het gerecht fricadel pan gehoord. Fricadel pan is een Indisch gekruid gehaktbrood wat in de oven wordt bereid. Maar dit gerecht kun je ook prima bereiden in de slowcooker. Met wat kleine aanpassingen heb ik dit recept slowcookerproof gemaakt. Dus wel de smaak van fricadel pan maar dan een andere bereidingswijze.

Dit recept is niet helemaal gelijk aan het ‘originele’ recept. Het is zo gemaakt dat het makkelijk te bereiden is in de slowcooker. De ketjapsaus die je erbij serveert maakt dit gehaktbrood extra lekker. Je kunt dit gehaktbrood zowel warm als koud eten. Het broodje snijd je in plakken. De saus serveer je erbij of je bestrijkt het gehaktbrood met de saus met behulp van een kwastje. Je eet het met rijst en groenten of de volgende dag koud op een broodje als lunch.

Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)

Gehaktbrood maken in de slowcooker is heel eenvoudig, het kan eigenlijk bijna niet mislukken. De meeste ingrediënten voor dit recept heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. De smaken die kenmerkend zijn voor fricadel pan zijn kruidnagel en nootmuskaat. Houd je niet van te sterke smaken dan kun je ook iets minder toevoegen. Dit gehaktbrood kan die sterke smaken goed hebben. Bij slowcooking mag je royaal zijn met kruiden en specerijen.

Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Slowcooker (5 u low)

5

uren 
Total time

5

uren 

15

minuten
Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 700 – 1000 gram 700 – 1000 half-om half gehakt

  • 2 2 uien (1 voor het gehakt en 1 voor in de slowcooker)

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 1 – 1,5 theelepel 1 – 1,5 (vers) geraspte nootmuskaat

  • 1 theelepel 1 ketoembar (gemalen koriander)

  • 1 – 1,5 eetlepel 1 – 1,5 sambal oelek (voor het gehakt en de saus)

  • 4 – 6 eetlepels 4 – 6 melk

  • 3 3 laurierbladen

  • 6 6 kruidnagels (of 1/2 theelepel kruidnagelpoeder)

  • 4 eetlepels 4 water

  • 4 eetlepels 4 ketjap manis

  • 1 eetlepel 1 zoete chilisaus

  • 1 eetlepel 1 citroensap

  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Doe het gehakt in een grote kom. Rasp 1 ui (de andere gebruik je als bedje voor het gehaktbrood) of snijd deze zo fijn mogelijk. Voeg de ui, ketoembar, nootmuskaat, 1 eetlepel sambal oelek en een snufje zout en peper toe. Als je kruidnagelpoeder gebruikt dan voeg je dat nu toe. Gebruik je hele kruidnagels dan voeg je die op het eind toe (daar kom ik nog op terug).
  • Meng het gehakt met de specerijen door elkaar. Doe dit met je handen (met eventueel handschoentjes aan). Voeg nu steeds een paar eetlepels melk toe (4 tot 6) totdat het gehakt zacht en smeuïg wordt.
  • Vorm er met je handen een mooie grote bol (brood) van. Snijd vervolgens de ui die je nog over hebt in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker.
  • Leg het gehaktbrood op de uien. Schep 4 eetlepels water op de bodem van de slowcooker en leg hier de laurierbladen in. Als je hele kruidnagels gebruikt, steek je deze in het gehaktbrood. Deze verwijder je als het gehaktbrood gaar is.
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op low of voor 3 tot 4 uur op high. Er komt veel vocht uit het gehaktbrood, daarom ligt hij ook op een bedje van uien. Maak ondertussen de ketjapsaus.
  • Meng de ketjap manis met citroensap, zoete chilisaus en sambal oelek naar smaak.
  • Til het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en snijd het broodje in plakken. Verwijder de kruidnagels. Serveer de saus ernaast of bestrijk het gehaktbrood ermee.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE