Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)

Gehaktbrood is heel makkelijk te maken en je kunt het gehakt op verschillende manieren kruiden. Voorheen maakte ik gehaktbrood altijd in de oven, maar dat was nooit een succes. Maar sinds ik gehaktbrood maak in de slowcooker lukt het altijd. Laatst maakte ik een Grieks gehaktbrood en nu heb ik een Indo variant bedacht (hoe kan het ook anders). Dit is mijn recept voor Indisch gehakt uit de slowcooker met een lekkere ketjapsaus. En heb je geen slowcooker? Dan maak je hem gewoon in de oven!

Dit recept is dus niet authentiek of van oma. Het is een hippe en handige variant op het recept van fricadel pan. Fricadel pan is een Indonesisch gehaktbrood uit de oven. Ik weet dat je niet mag sleutelen aan bepaalde Indo recepten. Daar ben ik het zeker mee eens, maar soms is het leuk om het net iets anders te doen!

Nog wat handige info voordat je gaat beginnen!

Ik gebruik in dit recept biologisch gehakt. Ik heb het ook een keer gemaakt met niet biologisch gehakt en dat vond ik zelf geen succes. Het vocht wat uit het vlees kwam was alles behalve lekker. Dus heb je de mogelijkheid om biologisch gehakt of ‘beter leven’ gehakt te kopen dan zou ik dat zeker doen.

Met dit recept maak je een gehaktbrood voor 4 personen.

Wat heb je nodig voor het gehaktbrood?

  • 600 tot 700 gram (biologisch) half-om-half gehakt
  • 2 grote uien of sjalotten
  • 2 tot 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • sambal oelek naar smaak
  • scheutje melk
  • 3 laurierbladen
  • 10 kruidnagels

Wat heb je nodig voor de ketjapsaus?

  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 rode ui
  • sambal oelek naar smaak
  • 1 centimeter vers geraspte gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel (kokosbloesem)suiker
  • 2 bosuitjes

Hoe maak je het?

Leg de kruidnagels, de laurierbladen en een ui apart. Doe het gehakt in een kom en rasp de ui erboven. Voeg de rest ingrediënten toe en kneed het flink door elkaar totdat het gehakt zacht is. Begin met een klein scheutje melk en voeg meer toe indien nodig. Het gehakt moet niet te nat worden. Maak een mooie bol van het gehakt en leg deze even in de kom.

Snijd de ui die je daarstraks apart hebt gelegd in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de laurierbladen erbij en een stuk of 4 kruidnagels. Dit geeft straks smaak aan het gehaktbrood.

Leg het gehaktbrood op de uien en steek de rest van de kruidnagels in het vlees. Je hoeft verder geen vocht toe te voegen want er komt voldoende vocht uit het gehakt.

Indo gehakt 5

Hoe nu verder?

Zet de slowcooker op stand low voor 5 tot uurtjes of op high voor 3 tot 4 uur en doe het deksel op de pan. Bedruip in die tijd twee keer het vlees met het vocht wat eruit is gekomen. Zo blijft het lekker sappig. Gebruik hiervoor een lepel.

Maak ondertussen de ketjapsaus. Snipper de rode ui fijn en zet een steelpannetje op een laag vuur. Verhit een heel klein beetje olie in de pan en fruit de ui aan samen met de sambal, de gember, de knoflook en de suiker. Doe dit op een laag vuur zodat de knoflook niet verbrand. Voeg daarna de ketjap en de gesneden bosui toe. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig een snufje zout toe. De saus is nu klaar.

Als het gehaktbrood gaar is bedruip deze dan nog met wat van het vrijgekomen vocht. Verwijder de kruidnagels en snijd het brood in plakken. Serveer met rijst en schep er wat ketjapsaus overheen en garneer met wat ringetjes bosui. Dit gehaktbrood is ook lekker op een broodje en ook koud smaakt het prima. Je kunt het dus ook meenemen als lunch.

Indo gehakt 1

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

17 Reacties

  1. Marco Warbroek

    Echt heel lekker, ik kreeg direct de vraag wanneer ik weer zou maken :-)

    Dank Marco

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*