Eetspiratie » Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker
Indisch gehaktbrood met ketjapsaus

Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker

Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker. Misschien heb je weleens van het gerecht fricadel pan gehoord. Fricadel pan is een Indisch gekruid gehaktbrood dat in de oven wordt bereid. Maar dit gerecht kun je ook prima maken in de slowcooker. Met wat kleine aanpassingen heb ik dit recept slowcookerproof gemaakt. Dus wel de smaak van fricadel pan maar dan een andere bereidingswijze.

Dit recept is niet helemaal gelijk aan het ‘originele’ recept. Het is zo gemaakt dat het makkelijk te bereiden is in de slowcooker. De ketjapsaus die je erbij serveert maakt dit gehaktbrood extra lekker. Je kunt dit gehaktbrood zowel warm als koud eten. Het broodje snijd je in plakken. De saus serveer je erbij of je bestrijkt het gehaktbrood met de saus met behulp van een kwastje. Je eet het met rijst en groenten of de volgende dag koud op een broodje als lunch.

Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker

Gehaktbrood maken in de slowcooker is heel eenvoudig, het kan eigenlijk bijna niet mislukken. De meeste ingrediënten voor dit recept heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. De smaken die kenmerkend zijn voor fricadel pan zijn kruidnagel en nootmuskaat. Houd je niet van te sterke smaken dan kun je ook iets minder toevoegen. Dit gehaktbrood kan die sterke smaken goed hebben. Bij slowcooking mag je royaal zijn met kruiden en specerijen.

Deze pan doet al het werk voor je
Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker

Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 9 stemmen
Categorie: Lunch, Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd (op stand low)

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

15

minuten

Indisch gehakt met ketjapsaus uit de slowcooker. Een variant op het Indische gerecht ‘fricadel pan’. Een smaakvol gehaktbrood met zoete ketjapsaus die je in 5 uur op stand low in de slowcooker bereidt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 700 – 1000 gram half-om half gehakt

  • 2 uien (1 voor het gehakt en 1 voor in de slowcooker)

  • 3 tenen knoflook

  • 1 – 1,5 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat

  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • 1 – 1,5 eetlepel sambal oelek (voor het gehakt en de saus)

  • 4 – 6 eetlepels melk

  • 3 laurierbladen

  • 6 kruidnagels (of 1/2 theelepel kruidnagelpoeder)

  • 4 eetlepels water

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 1 eetlepel citroensap

  • zout en peper

BEREIDING

  • Doe het gehakt in een grote kom. Rasp 1 ui (de andere gebruik je als bedje voor het gehaktbrood) of snijd deze zo fijn mogelijk. Hak de knoflook fijn. Voeg de ui, knoflook, ketoembar, nootmuskaat, 1 eetlepel sambal oelek en een snufje zout en peper toe. Als je kruidnagelpoeder gebruikt dan voeg je dat nu toe. Gebruik je hele kruidnagels dan voeg je die op het eind toe (daar kom ik nog op terug).
  • Meng het gehakt met de specerijen door elkaar. Doe dit met je handen (met eventueel handschoentjes aan). Voeg nu steeds een paar eetlepels melk toe (4 tot 6) totdat het gehakt zacht en smeuïg wordt.
  • Vorm er met je handen een mooie grote bol (brood) van. Snijd vervolgens de ui die je nog over hebt in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker.
  • Leg het gehaktbrood op de uien. Schep 4 eetlepels water op de bodem van de slowcooker en leg hier de laurierbladen in. Als je hele kruidnagels gebruikt, steek je deze in het gehaktbrood. Deze verwijder je als het gehaktbrood gaar is.
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op stand low of voor 3 tot 4 uur op stand high. Er komt veel vocht uit het gehaktbrood, daarom ligt hij ook op een bedje van uien. Maak ondertussen de ketjapsaus.
  • Meng de ketjap manis met citroensap, zoete chilisaus en sambal oelek naar smaak.
  • Til het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en snijd het broodje in plakken. Verwijder de kruidnagels. Serveer de saus ernaast of bestrijk het gehaktbrood ermee.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Snijd het gehaktbrood in plakken en doe er een bakpapiertje tussen zodat het niet aan elkaar vriest. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.