Indisch gehakt met ketjapsaus

Indisch gehakt met ketjapsaus (slowcooker)

Misschien heb je weleens van het gerecht fricadel pan gehoord. Fricadel pan is een Indisch gekruid gehaktbrood wat in de oven wordt bereid. Nu maak ik altijd mijn gehaktbrood in de slowcooker en ik bedacht een slowcookerproof recept voor dit lekkere gerecht. Ik noem het Indisch gehaktbrood met ketjapsaus.

Dit recept is niet helemaal gelijk aan het ‘originele’ recept. Het is zo gemaakt dat het makkelijk te bereiden is in de slowcooker. De ketjapsaus die je erbij serveert maakt dit gehaktbrood extra lekker. Je kunt dit gehaktbrood zowel warm als koud eten. Het broodje snijd je in plakken. De saus serveer je erbij of je bestrijkt het gehaktbrood met de saus met behulp van een kwastje. Je eet het met rijst en groenten of de volgende dag koud op een broodje als lunch.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Voor 2 personen is 500 gram gehakt voldoende en voor 4 personen neem je 700 gram tot 1 kilo. Het recept is geschreven op 1 kilo gehakt. Maak je een gehaktbroodje voor 2 personen dan neem je iets minder van alle ingrediënten. Ben niet bang om iets verkeerd te doen qua hoeveelheden. Het gehakt kan de smaken prima hebben en een gehaktbrood uit de slowcooker kan niet mislukken!

wat heb je nodig voor het gehaktbrood?

  • 700 gram tot 1 kilo gehakt

  • 1 grote ui + 1 ui voor op de bodem van de slowcooker

  • 3 tenen knoflook

  • halve tot hele theelepel (vers geraspte) nootmuskaat

  • theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 4 tot 6 eetlepels melk

  • 3 laurierbladen

  • halve theelepel kruidnagelpoeder of 6 losse kruidnagels

  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper

  • 4 eetlepels water

wat heb je nodig voor de ketjapsaus?

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • eetlepel citroensap

  • eetlepel zoete chilisaus

  • halve eetlepel sambal oelek

Wil je dit recept bewaren? Pin dan deze foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Doe het gehakt in een kom. Rasp boven de kom 1 ui en de knoflook. Voeg de ketoembar, nootmuskaat, sambal oelek en een snufje zout en peper toe. Als je kruidnagelpoeder gebruikt dan voeg je dat nu toe. Gebruik je hele kruidnagels dan voeg je die op het eind toe (daar kom ik nog op terug).
  • Meng het gehakt met de specerijen door elkaar. Doe dit met je handen (met eventueel handschoentjes aan). Voeg nu steeds wat eetlepels melk toe totdat het gehakt zacht en smeuïg wordt.
  • Vorm er met je handen een mooie grote bol (brood) van. Snijd vervolgens de ui die je nog over hebt in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker.
  • Leg het gehaktbrood op de uien. Schep 4 eetlepels water op de bodem van de slowcooker en leg hier de laurierbladen in. Als je hele kruidnagels gebruikt, steek je deze in het gehaktbrood. Deze verwijder je als het gehaktbrood gaar is.
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op low of voor 3 tot 4 uur op high. Er komt veel vocht uit het gehaktbrood, daarom ligt hij ook op een bedje van uien. Maak ondertussen de ketjapsaus.
  • Haal het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker en snijd het broodje in plakken. Verwijder de kruidnagels. Serveer de saus ernaast of bestrijk het gehaktbrood ermee.

Kijk voor meer gehaktbroodrecepten hier!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

17 Reacties

  1. Marco Warbroek

    Echt heel lekker, ik kreeg direct de vraag wanneer ik weer zou maken :-)

    Dank Marco

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*