Grieks gehaktbrood

Grieks gehaktbrood (slowcooker)

Ik ben er eigenlijk nog niet helemaal uit hoe ik dit simpele gerecht het beste kan omschrijven. Een grote gehaktbal, gyros van gehakt of gebraden gehakt. Het kan allemaal! Ik noem het Grieks gehaktbrood. Dit gerecht maak je in de slowcooker en het is een simpel recept met redelijk korte ingrediëntenlijst. Na het bereiden snijd je het vlees in plakken en serveer je het in pita’s of in wraps. Als beleg op je boterham met honing mosterd dressing en een pluk sla is het ook een heerlijke lunch. 

Eigenlijk kopen wij geen vleeswaren meer vanwege de vele toegevoegde suikers en smaakversterkers die er in zitten. Aan de ene kant begrijpelijk dat er bepaalde toevoegingen aan vleeswaren worden gedaan, anders zou het binnen no time bederven. Dit recept is ideaal om je eigen vleesbeleg te maken. Ik gebruik hiervoor biologisch gehakt en lekkere gedroogde kruiden en specerijen. Ik maak een grote hoeveelheid en snijd dit in plakjes en bewaar dit in de koelkast. Hier kun je best wat boterhammen mee beleggen!

Ingrediënten

  • ongeveer 600 – 700 gram half om half gehakt (2 pakjes)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 snufje pittig paprikapoeder of chilipoeder
  • 1 flinke eetlepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • flinke snuf zout
  • rasp en sap van een halve biologische citroen
  • 1 flinke teen knoflook geraspt
  • 2 uien in grove stukken gesneden, dit mogen rode, witte of gele uien zijn

Kruidenmix Grieks gehaktbrood

Hoe maak je het?

Snijd de uien in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker.

Doe het gehakt in een grote kom en voeg de geraspte knoflook, kruiden en specerijen toe. Breng op smaak met zout en peper. Ik vind het handig om alles in een schaaltje met elkaar te mengen. Kneed het gehakt met twee handen goed door (minimaal 5 minuten) en maak een een grote bal van. Leg de bal in het midden van de slowcooker op de uien en knijp het sap van de citroen erboven uit.

Doe de deksel erop en zet de slowcooker 4 uur op high of 6 uur op low.

Hoe nu verder?

Maak tussendoor een keer of twee de pan open en schep met een lepel wat van het vocht over het vlees. Doe dit nog een keer voor je het gehaktbrood gaat serveren. Het resultaat is een stevig gehaktbrood dat je makkelijk in plakken kunt snijden. Het is daarom lekker om er een dressing of een sausje bij te serveren.

Als het vlees gaar is haal je het uit de slowcooker en snijd je het in dunne plakken. Eet het in zelfgemaakte pitabroodjes of in een wrap. Serveer met een lekkere honing/mosterdsaus, knoflooksaus of tzatziki. De uien op de bodem dienen eigenlijk als een soort bedje, ze geven smaak en vocht af waardoor het vlees ook lekker sappig blijft. Je kunt de uien natuurlijk ook opeten als je dat lekker vind.

Bewaar het gebraden gehakt in een bakje in de koelkast.

Grieks gehaktbrood

Je kunt dit gerecht ook in de oven maken of in een stoofpan maar dat is toch niet helemaal hetzelfde als in de slowcooker. Heb je nog geen slowcooker en wil je weten of dit iets voor je is? Laatst schreef ik er dit artikel over.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. Hi,
    Bij het eerder maken van een gehaktbrood (ander recept) bleef het “brood” wat aan de bleke kant. Deed niets af aan de smaak maar het oog wil ook wat.
    Is het niet beter om het eerst aan te braden voordat het de slowcooker in gaat? Of hoeft dat bij dit recept niet?

    • Hoi Jacqueline,
      Nee hoor, je hoeft het gehaktbrood niet eerst aan te braden. Dat is ook lastig met een gehaktbrood.
      Zoals het gehaktbrood op de foto staat, zo komt hij uit de slowcooker bij mij.
      Groetjes Simone

  2. Groot succes! Hele gezin enthousiast! Volgende x zet ik de slowcooker op 5 uur low ipv 6.
    Thanks voor dit toprecept. We voegen het gehaktbrood ook toe aan het paasbuffet.

  3. Half rundet half kalfsgehakt wel?

  4. Lijkt me erg lekker. Denk dat ik het snel ga maken. Da lekker eten en wat overblijft meteen op witte of bruine bollen invries. Zo blijft het volgens mij op smaak. Heel handig om mee te nemen naar werk of school.

  5. Hi, kan ik dit ook maken met rundergehakt.

    • Hallo, nee dat zou ik echt niet aanraden want dan wordt het een droog geheel. Ik zou dan eerder kiezen voor kipgehakt. Rundergehakt is erg droog van zichzelf. Succes met cooken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*