Grieks gehaktbrood (slowcooker)

Grieks gehaktbrood (slowcooker)

Een van de meest simpele gerechten die je kunt maken in de slowcooker is gehaktbrood! En met een gehaktbrood kun je alle kanten op. Het fijne van een gehaktbrood is dat je het op veel verschillende manieren kunt kruiden. Dit keer maakte ik een Grieks gehaktbrood. De ingrediëntenlijst is kort en je hebt er maar één kom voor nodig. Superhandig dus!

Ik zeg dit in al mijn gehaktbrood recepten, een gehaktbrood uit de slowcooker kan niet mislukken. Als je het eenmaal geprobeerd hebt zul je zien hoe eenvoudig het is. Dit recept is geschikt voor zeker 4 personen en ik gebruikte mijn slowcooker van 6.5 liter.

Een gehaktbrood mag je goed kruiden. Ben dus niet terughoudend met kruiden, specerijen, zout en peper. Het gehakt kan het prima hebben. Meestal serveer je bij een gehaktbrood iets van een saus. Bij dit Griekse gehaktbrood kun je een aantal lekkere bijgerechten serveren namelijk:

Het gehaktbrood smaakt zowel warm als koud lekker. Je kunt het in wat dikkere plakken snijden en serveren met zoete aardappelfriet, salade en knoflooksaus. Of je snijd het in dunne plakjes om een broodje mee te beleggen. Heerlijk met sla, komkommer en een rood uitje. Restjes bewaar je in de koelkast. Plakken gehaktbrood kun je ook prima invriezen.

wat heb je nodig?

  • 600 tot 700 gram half om half gehakt

  • flinke eetlepel paprikapoeder

  • een mespunt cayennepeper

  • flinke eetlepel gedroogde oregano

  • theelepel gemalen komijn (djinten)

  • theelepel vers gemalen zwarte peper

  • flinke snuf zout

  • 2 tot 3 tenen knoflook

  • 4 eetlepels melk

  • rasp en sap van een halve (bio) citroen

  • 2 uien

  • 4 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Snijd de 2 uien grof en leg deze alvast op de bodem van de slowcooker. Dit is het bedje voor je gehaktbrood!
  • Doe het gehakt in een kom. In een apart kommetje doe je het paprikapoeder, cayennepeper, oregano, komijn, zout en peper. Meng dit goed door elkaar en voeg dit bij het gehakt.
  • Rasp de citroen en de knoflook en voeg dit ook bij het gehakt.
  • Meng nu alles met je handen door elkaar en voeg het citroensap en de melk toe. Het is de bedoeling dat het gehakt zacht en smeuïg wordt. Door het goed te kneden kun je er straks een mooi brood van vormen.
  • Haal het gehakt uit de kom en leg het op een snijplank. Vorm er nu een grote bal of brood van. Leg het gehaktbrood nu op de uien in de slowcooker. Schep 4 eetlepels water op de bodem van de slowcooker zodat deze niet droog kookt.
  • Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 4 uur op high of 6 uur op low. Als de kooktijd verstreken is schep je het gehaktbrood met 2 spatels uit de slowcooker. Laat hem heel kort afkoelen en snijd hem in plakken.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

8 Reacties

  1. Hi,
    Bij het eerder maken van een gehaktbrood (ander recept) bleef het “brood” wat aan de bleke kant. Deed niets af aan de smaak maar het oog wil ook wat.
    Is het niet beter om het eerst aan te braden voordat het de slowcooker in gaat? Of hoeft dat bij dit recept niet?

    • Hoi Jacqueline,
      Nee hoor, je hoeft het gehaktbrood niet eerst aan te braden. Dat is ook lastig met een gehaktbrood.
      Zoals het gehaktbrood op de foto staat, zo komt hij uit de slowcooker bij mij.
      Groetjes Simone

  2. Groot succes! Hele gezin enthousiast! Volgende x zet ik de slowcooker op 5 uur low ipv 6.
    Thanks voor dit toprecept. We voegen het gehaktbrood ook toe aan het paasbuffet.

  3. Half rundet half kalfsgehakt wel?

  4. Lijkt me erg lekker. Denk dat ik het snel ga maken. Da lekker eten en wat overblijft meteen op witte of bruine bollen invries. Zo blijft het volgens mij op smaak. Heel handig om mee te nemen naar werk of school.

  5. Hi, kan ik dit ook maken met rundergehakt.

    • Hallo, nee dat zou ik echt niet aanraden want dan wordt het een droog geheel. Ik zou dan eerder kiezen voor kipgehakt. Rundergehakt is erg droog van zichzelf. Succes met cooken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*