Eetspiratie » Oosterse koolsalade met pittige chili dressing
Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing, een verrassend lekkere en simpele salade. Wil je ook wel een keer iets anders dan sla? Dan is deze salade voor jou! Dit recept is zo eenvoudig en het past bij verschillende Oosterse gerechten. Ook is het een prima lunch of topping op een broodje of een Oosters gevulde wrap. Het is snel klaar en ook prima een paar dagen te bewaren in de koelkast.

Bij Oosterse/Aziatische gerechten serveer ik regelmatig broccoli, sperziebonen, komkommer(salade), peultjes, paksoi of een andere groene groente. Maar ik wilde een keer iets anders. Zo kwam ik bij deze koolsalade. De groenten in deze salade passen prima bij verschillende Aziatisch getinte gerechten en de frisse kleuren zijn natuurlijk geweldig. Als je de kool met een mandoline snijd krijgt de salade een lekkere en knapperige textuur.

Mandoline 'Violi' van Gefu

Mandoline ‘Violi’ van Gefu

Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Ik heb de Chinese kool weer helemaal herontdekt. In dit artikel vertel ik alles over deze heerlijke gezonde kool en deel ik ook een aantal recepten. Ik kies vaker voor spitskool of paksoi terwijl de Chinese kool hartstikke lekker en veelzijdig is. De smaak is heel neutraal en daardoor goed te combineren. Ook is de kool redelijk lang houdbaar in de koelkast en het is een betaalbare groente. Met een groot formaat kool kun je meerdere gerechten maken. Maak van het bovenste stuk deze lekkere salade en gebruik het knapperige onderste stuk voor soep, zoals mijn kippensoep met Chinese kool en gember (recept). Ook is het een heerlijke toevoeging bij de hotpot (Oosterse bouillonfondue).

Deze salade kun je goed voorbereiden. Snijd alle groenten, doe ze in een schaal en zet dit afgedekt in de koelkast. Maak de dressing en bewaar deze in een potje. Later hoef je deze alleen maar samen te voegen en klaar! Voeg de dressing dus niet meteen toe, maar net voor het serveren want anders blijven de groenten niet mooi van kleur en knapperig.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Oosterse koolsalade met pittige chili dressing

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Bijgerecht, Lunch, DinerKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

20

minuten

Oosterse/Aziatische koolsalade met pittige chili dressing, een verrassend lekkere en simpele salade met Chinese kool als basis. Een makkelijk bijgerecht bij Aziatisch getinte gerechten. Kleurrijk, knapperig en fris.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • halve Chinese kool (de bovenkant, het groene gedeelte) in dunne reepjes gesneden

  • 1 wortel of winterpeen, julienne gesneden

  • stukje van een rode kool, in stukjes gesneden

  • 15 peultjes, geblancheerd

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

  • 1 eetlepel sojasaus

  • sap van een halve limoen

  • 1-2 theelepels sesamolie

  • 1 theelepel sriracha (of meer naar smaak)

  • gedroogde chili vlokken naar smaak

  • 1 theelepel zwarte of witte sesamzaadjes

  • water om de peultjes in te blancheren

BEREIDING

  • Snijd de Chinese kool en de rode kool in dunne reepjes. Doe dit eventueel met behulp van een mandoline. Was de reepjes goed onder de kraan. Dep droog met een theedoek of een stukje keukenpapier en doe de kool in een grote schaal.
  • Zet een pannetje met een liter water op en breng dit aan de kook. Maak de wortel en ongeveer 15 peultjes schoon en snijd deze beide in dunne reepjes (julienne).
  • Doe de wortel bij de kool en meng dit goed door elkaar met slabestek. Als het water kookt doe je de peultjes hierin voor een halve minuut. Schep ze uit het water met een schuimspaan en spoel direct af onder de koude kraan en doe ze direct bij de salade.
  • Maak een dressing van 2 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel sojasaus, 1 tot 2 theelepels sesamolie, 1 theelepel sriracha, sap van een halve limoen en eventueel een snufje chilivlokken. Proef de dressing en voeg indien nodig naar eigen smaak nog iets extra’s van de ingrediënten toe.
  • Schenk de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar. Bestrooi met 1 theelepel sesamzaadjes.

AANTEKENINGEN

  • Ben je net als ik gek op dumplings? Serveer deze koolsalade in een mooie kom en leg er een paar gebakken of gestoomde dumplings of gyoza bij. Drizzle er een beetje van de dressing over en je hebt een lekkere vullende Oosterse salade.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.