Eetspiratie » 10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten
10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten

10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten

10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten. Als er iets is wat er bij ons dagelijks op het menu staat dan zijn het wel groene bladgroenten. Of het nu sla is in een salade, spinazie in mijn smoothie of boerenkool door de curry, ik eet het elke dag! Het is sowieso belangrijk om veel kleur aan je eten toe te voegen, zo krijg je van elke voedingstof iets binnen.

Eerder schreef ik een artikel over paarse groenten en hoe belangrijk het is om deze dagelijks op je menu te zetten. Dat artikel kun je hier teruglezen. Groene bladgroenten, ook wel ‘leafy greens’ genoemd, zijn ook erg belangrijk om toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. Ik zet 10 groene bladgroenten op een rij die je makkelijk kan toevoegen aan je gerechten.

Een belangrijk stofje die deze groenten bevatten is chlorofyl, deze stof zorgt voor de groene kleur in de plant en maakt fotosynthese mogelijk. Bij fotosynthese zetten planten zonlicht om in voedingstoffen. Chlorofyl werkt ontstekingsremmend, is een krachtig antioxidant en het helpt je lichaam ontgiften. Bladgroenten bevatten naast vezels veel voedingsstoffen, zoals vitamine A, C, en K en daarnaast ook ijzer en calcium. Daarnaast zijn ze ook nog eens laag in calorieën, je kunt er dus grote hoeveelheden van eten ze en zorgen ervoor dat je maag goed wordt gevuld. Doordat je veel moet kauwen, heb je ook langer een verzadigd gevoel. Genoeg reden om dagelijks aan al je maaltijden iets ‘groens’ toe te voegen. Dit kan zowel bij het ontbijt, de lunch en het avondeten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Lekkerste groene bladgroenten Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten

In dit overzicht zet ik mijn 10 favoriete groene bladgroenten op een rij en deel ik meteen ook tips en recepten hoe je deze makkelijk kunt inpassen in je dagelijkse eetpatroon. Wat een handig hulpmiddel is, is een slacentrifuge. Ik kan niet zonder deze handige keukenhulp. Het altijd belangrijk je groenten goed te wassen, ook al staat er op de verpakking ‘gewassen in ijswater’. Was je bladgroenten en draai ze droog in een slacentrifuge. Zo zijn ze schoon, fris en knapperig.

Een slacentrifuge waar je duizelig van wordt
OXO - Slacentrifuge

OXO – Slacentrifuge

Met een handige drukknop om de centrifuge te laten draaien!

1. Romaine sla

Dit is by far mijn favoriete bladgroente, ik schreef er een uitgebreid artikel over. Deze sla is fris, knapperig en je kunt het op verschillende manieren eten en bereiden. Anders dan andere slasoorten kun je deze vrij lang vers houden in de koelkast. Ik heb daar een hele handige tip voor die je hier kunt teruglezen. Het is een perfecte sla voor een basissalade. Je kunt het wokken, grillen en bereiden op de BBQ. Ze zijn ook heerlijk in springrolls, wraps of op een sandwich.

2. Spinazie

Spinazie eet ik graag vers, ik kweek het zelfs in mijn moestuin. Mijn voorkeur gaat uit naar de biologische variant. Maar de diepvriesspinazie gebruik ik ook regelmatig. Deze voeg ik vaak toe aan smoothies of in een curry. Verse spinazie eet ik als salade, ik voeg het toe aan soepen of ik maak er mijn favoriete spinaziegerecht van namelijk: spinazie met knoflook en sesam. Bekijk het recept hier.

3. Winterpostelein

Deze bladgroente heb ik pas ontdekt toen ik hem ging kweken in mijn eigen tuin. In het seizoen kun je hem volop kopen bij de groenteboer en natuurvoedingswinkels, maar je vindt winterpostelein zelfs in het wild. In parken of een bosrand groeit hij uitbundig. Het is een ideale groente om in verschillende gerechten te verwerken. Het lekkerst vind ik het in een smoothie, want de blaadjes van de winterpostelein maken deze heerlijke romig. Ook heerlijk in salades, roerbakgerechten, soepen en je kunt er zelfs pesto van maken. Lees hier alles over winterpostelein.

Groente inspiratie winterpostelein

4. Boerenkool

Bij boerenkool denk je misschien meteen aan stamppot, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Als je verse boerenkool hebt (op de stengel) dan ris je de blaadjes eraf. De stengel is te taai om op te eten. Rauwe boerenkool voor in bijvoorbeeld een salade kun je het beste eerst ‘masseren’ (knijpende bewegingen maken) met een beetje olie of citroensap. Door dit te doen wordt de boerenkool zacht en beter verteerbaar. Diepvries boerenkool is ook heel fijn om in huis te hebben. Voeg het toe aan smoothies, curry’s, soepen en stoofschotels. Mis je nog iets groens in je gerecht? Een paar blokjes bevroren boerenkool doen wonderen. Ik kweek zelf palmkool en paarse boerenkool in mijn moestuin en daar heb ik heerlijke boerenkoolchips van gemaakt.

5. Waterkers

Dit een bijzondere plant, want deze groeit met zijn wortels ondergedompeld in water. Hij heeft een licht pittige smaak en je kunt zowel de steeltjes als de blaadjes eten. Lekker in salades, op sandwiches of als garnituur op gerechten. Het kan ook verwerkt worden in warme gerechten, maar persoonlijk vind ik het rauw het lekkerst. Wissel je sla eens af met waterkers en profiteer van alle goede voedingsstoffen van deze bijzondere plant. Waterkers is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en hij is vaak ook nog eens biologisch.

6. Paksoi

Deze bladgroente heb ik altijd in huis en ik kweek hem zelfs in mijn moestuin. Paksoi is op zoveel manieren te bereiden. Rauw, gestoofd, gewokt, in soepen, en zelfs hartige groentepannenkoeken. De bladen zijn ook een voedzame toevoeging in een smoothie. In dit artikel kun je alles lezen over paksoi.

Groente inspiratie recepten met paksoi

7. Rucola

Nootachtig, peperig en soms zelfs een beetje pittig. Zo kun je rucola het beste omschrijven. Een hele makkelijke bladgroente om toe te voegen aan je gerechten. Heerlijk door een pasta, op een sandwich, als garnering en je kunt er ook een heerlijke pittige rucolapesto van maken. Makkelijk te kweken in je eigen tuin of moestuin en goed biologisch verkrijgbaar.

8. Veldsla

Hiervan heb ik altijd een zak in huis. Je kunt het namelijk overal bij doen. Op een boterham met kaas, op een sandwich, in je smoothie, bij een curry of een pasta. Ik meng het ook regelmatig door mijn couscous salade of pasta salade. Mis je bij een gerecht iets ‘groens’? Neem dan een flinke pluk veldsla! Door zijn neutrale smaak, romige groene blaadjes en frisse kleur past deze bladgroente bij veel verschillende gerechten. Zelf vind ik veldsla heerlijk gecombineerd met linzen in een salade.

9. Andijvie

Bij andijvie denk je misschien aan de winter, maar je kunt deze bladgroente is het hele jaar door verkrijgbaar. In sommige kant-en-klare salademixen uit de supermarkt kun je rauwe andijvie vinden. Daarnaast is het bekend van de ‘stamppot rauwe andijvie’ maar je kunt deze groente ook heerlijk stoven zoals in het Indische recept sajoer tumis andijvie.

10. Bloemkoolbladeren

Misschien wist je dit nog niet maar je kunt de bladeren van de bloemkool gewoon opeten. Heb je een mooie verse bloemkool met fris uitziende groene bladeren? Gooi ze niet weg maar verwerk ze in je gerechten. Ga je bloemkool roosteren in de oven, rooster de bladeren dan mee. Ook lekker in een stoof en als je het durft zelfs rauw in een salade. Een handige en smaakvolle tip om voedselverspilling tegen te gaan.

Dit waren 10 gezonde groene bladgroenten voor je dagelijkse gerechten. Met de groenten uit deze lijst heb je een hoop inspiratie om dagelijks meer groene bladgroenten te eten.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.