Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met spitskool
Groente inspiratie recepten met spitskool

Groente inspiratie – recepten met spitskool

Groente inspiratie – recepten met spitskool. Met deze mooie groene kool kun je de lekkerste gerechten maken. Het is een betaalbare groente, lang houdbaar en je kunt het op verschillende manieren bereiden. Met zijn neutrale smaak en knapperige bladeren is het een must-have in de keuken. Je hebt niet veel nodig om deze kool lekker te laten smaken. Bakken, roosteren, stoven of rauw, met spitskool kun je alle kanten op.

Mijn moeder gebruikte vroeger wekelijks spitskool in allerlei recepten. Zo heb ik al vroeg spitskool leren eten en ik ben er nu nog steeds gek op. Een gerecht dat ze vaak maakte was gehaktballetjes met spitskool en ananas. Dit was vroeger haar signature dish. Een soort sambal goreng kool geserveerd met rijst, pittige ketchup en gebakken uitjes. Het lijkt een rare combinatie, maar het is erg lekker. Hier vind je het recept.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie recepten met spitskool

Groente inspiratie – recepten met spitskool

Deze puntige lichtgroene kool heeft een licht zoete smaak en knapperige textuur. Daarnaast is hij gezond, voedzaam en laag in calorieën. In de supermarkt kun je zowel gesneden spitskool als een heel exemplaar kopen. De hele kool is veel langer houdbaar dan gesneden kool. In de koelkast kan spitskool wel tot 2 weken worden bewaard. Gesneden spitskool die je vooraf blancheert (onderdompelt in kokend water) kun je prima invriezen en bevroren toevoegen aan soepen, stoofschotels en curry’s.

Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden/eten:

Je kunt spitskool op verschillende manieren snijden. Snijd het in flinterdunne reepjes of gebruik een koolschaaf of kaasschaaf, perfect voor in bijvoorbeeld coleslaw. Hak het fijn voor een dumpling of gyoza vulling. Hak het in grove stukken voor een curry (zoals sayur lodeh) of een stoofschotel. In kwarten of ‘plakken’ gesneden is het geschikt als ‘steak’ op de barbecue of grill.

Het is handig om bij je wekelijkse boodschappen altijd een spitskool mee te nemen. Deze veelzijdige kool kun je zoals je ziet in veel verschillende recepten gebruiken. Je zou spitskool een ‘bulk ingrediënt’ kunnen noemen. Van één exemplaar kun je namelijk meerdere gerechten maken of door de hoeveelheid kool een gerecht meer volume geven. Het slinkt uiteraard nog wel als je het verwarmd of stooft. Maar rauw behoudt het zijn volume. Het is daarom erg geschikt voor grote salades voor een barbecue of picknick. Spitskool is het hele jaar verkrijgbaar en in de maanden mei tot en met maart is er spitskool van Nederlandse bodem verkrijgbaar.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)