Groente inspiratie – recepten met spitskool. Met deze mooie groene kool kun je de lekkerste gerechten maken. Het is een betaalbare groente, lang houdbaar en je kunt het op verschillende manieren bereiden. Met zijn neutrale smaak en knapperige bladeren is het een must-have in de keuken. Je hebt niet veel nodig om deze kool lekker te laten smaken. Bakken, roosteren, stoven of rauw, met spitskool kun je alle kanten op.
Mijn moeder gebruikte vroeger wekelijks spitskool in allerlei recepten. Zo heb ik al vroeg spitskool leren eten en ik ben er nu nog steeds gek op. Een gerecht dat ze vaak maakte was gehaktballetjes met spitskool en ananas. Dit was vroeger haar signature dish. Een soort sambal goreng kool geserveerd met rijst, pittige ketchup en gebakken uitjes. Het lijkt een rare combinatie, maar het is erg lekker. Hier vind je het recept.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie – recepten met spitskool
Deze puntige lichtgroene kool heeft een licht zoete smaak en knapperige textuur. Daarnaast is hij gezond, voedzaam en laag in calorieën. In de supermarkt kun je zowel gesneden spitskool als een heel exemplaar kopen. De hele kool is veel langer houdbaar dan gesneden kool. In de koelkast kan spitskool wel tot 2 weken worden bewaard. Gesneden spitskool die je vooraf blancheert (onderdompelt in kokend water) kun je prima invriezen en bevroren toevoegen aan soepen, stoofschotels en curry’s.
Spitskool kun je op verschillende manieren bereiden/eten:
- Rauw is spitskool heerlijk in coleslaw (koolsla) met een frisse dressing van mayonaise.
- Ook in deze zoete variant van koolsla met ananas is rauwe spitskool een lekkere optie.
- Asinan is een zoetzure Indische salade met komkommer, taugé en spitskool.
- Een heerlijk Indonesische groentegerecht is lotek, een salade met knapperige groenten, spitskool en pindasaus
- Petjel is een salade met onder andere geblancheerde spitskool, spinazie en sperziebonen en pittige pindasaus.
- Spitskool kun je prima stoven zoals in deze Indonesische groentecurry, sayur lodeh.
- Van spitskool kun je een heerlijke vegetarische/vegan rendang maken in een stoofpan of in de slowcooker.
- Een verrassend slowcooker gerecht is gesmoorde spitskool met slavinken uit de slowcooker.
- Dungesneden spitskool is een veelgebruikte vulling voor dumplings en loempia’s.
- In loempiavulling zit vaak ook spitskool, net zoals in deze snelle wrap loempia’s.
- Een groente die perfect past bij nasi goreng en ketjap bami is: spitskool.
- Reepjes spitskool zijn ook een lekkere toevoeging in mihoen, het heeft een lekkere bite.
- In het bekende zoetzure gerecht atjar (of acar) is spitskool ook een belangrijk ingrediënt.
- In kwarten gesneden kun je spitskool prima grillen, bereiden op de barbecue of in de oven.
- Een restje spitskool kun je goed verwerken in groentepannenkoekjes zoals deze Koreaanse Yachaejeon.
- Het is een goede aanvulling voor een groentesoep of bamisoep.
- Ideaal om mee te wokken. Vervang de paksoi in dit sambal goreng recept voor spitskool.
Je kunt spitskool op verschillende manieren snijden. Snijd het in flinterdunne reepjes of gebruik een koolschaaf of kaasschaaf, perfect voor in bijvoorbeeld coleslaw. Hak het fijn voor een dumpling of gyoza vulling. Hak het in grove stukken voor een curry (zoals sayur lodeh) of een stoofschotel. In kwarten of ‘plakken’ gesneden is het geschikt als ‘steak’ op de barbecue of grill.

VDN Santokumes damaststaal – Elegance serie – VG-10 Japans damascus – 67 lagen staal
Voor als je op zoek bent naar een echt goed mes!
Het is handig om bij je wekelijkse boodschappen altijd een spitskool mee te nemen. Deze veelzijdige kool kun je zoals je ziet in veel verschillende recepten gebruiken. Je zou spitskool een ‘bulk ingrediënt’ kunnen noemen. Van één exemplaar kun je namelijk meerdere gerechten maken of door de hoeveelheid kool een gerecht meer volume geven. Het slinkt uiteraard nog wel als je het verwarmd of stooft. Maar rauw behoudt het zijn volume. Het is daarom erg geschikt voor grote salades voor een barbecue of picknick. Spitskool is het hele jaar verkrijgbaar en in de maanden mei tot en met maart is er spitskool van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Vegetarische rendang uit de slowcooker
- De lekkerste recepten voor rendang
- Slavinken met gesmoorde spitskool uit de slowcooker
- Groente inspiratie – recepten met Chinese kool
- Groente inspiratie – recepten met rode kool
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.