Ketjap bami

Ketjap bami

Bami goreng, Surinaamse bami of Javaanse bami, ik noem mijn recept ketjap bami. Vroeger at ik nooit bami, het was gewoon niet mijn ding. Ik ben meer van de nasi goreng. Maar zo af en toe heb ik er heel veel zin in en meestal is dat in het weekend, geen idee waarom maar het is zo. Ik deelde eerder al een recept voor bami zonder pakje. Die bami is gemaakt met kip en deze variant is gemaakt met kipgehakt. Deze ketjap bami is erg lekker en staat snel op tafel, ideaal op drukke dagen of het weekend.

Op de foto lijkt dit gerecht misschien op spaghetti en dat snap ik want in dit recept gebruik ik ook spaghetti! Dit is perfect om bami mee te maken. Het is lekker en ik gebruik zelfs de volkoren variant.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram kipgehakt
  • 500 gram volkoren spaghetti
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • halve spitskool in dunne reepjes gesneden
  • 1 theelepel trassi
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een halve eetlepel)
  • paar takjes verse selderij of een theelepel gedroogde selderij
  • rode peper om mee te garneren
  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • gebakken uitjes
  • scheut olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Begin met het snijden van de ui en spitkool en rasp de knoflook. Verhit een scheut olie in een wadjan of wok en fruit hierin de ui, knoflook, trassi en sambal aan. Zet ondertussen een grote pan water op om de pasta in te koken.

Als de ui glazig ziet voeg je het kipgehakt toe en bak dit rul met een spatel. Er komt vrij veel vocht uit het kipgehakt maar als je straks de ketjap toevoegt komt dit helemaal weer goed. Bak het kipgehakt gaar op een redelijk hoog vuur en voeg de ketjap toe, blijf goed omscheppen. Kook ondertussen de pasta.

Surinaamse bami

Hoe nu verder?

Als het gehakt helemaal bedekt is met ketjap voeg je de spitskool en de selderij toe. Schep dit om en bak het een minuutje of drie. Voeg nu een eetlepel groentebouillonpoeder toe en schep het nogmaals om. Giet de pasta af en voeg deze meteen toe aan het gehaktmengsel. Schep het goed om, doe dit op een laag vuur. Ik gebruik hiervoor mijn sla bestek. Op deze manier kun je het gehakt goed door de bami mengen.

Laat de bami goed warm worden en schep hem daarna direct op de borden. Garneer met vers gehakte selderij, ringetjes rode peper en gebakken uitjes. Als je een restje over hebt kun je deze prima invriezen.

Ketjap bami is het lekkerst met een simpele komkommersalade. Een gebakken eitje of pindasaus past hier niet zo goed bij. Bij deze bami wel, kijk hier voor het recept voor bami zonder pakje.

Indische bami

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. Anja van Oosten

    Hoi Simone, gisteren dit recept gemaakt met kipfilet ( heel fijn gesneden ), was heerlijk ?
    Nu staat de daging smoor te pruttelen in de slowcooker ?
    Dank je wel voor de heerlijke recepten ?

  2. Helma Wierts

    Hoi Simone
    Super lekker gerecht dank je wel

  3. Hoi Simone, ik heb het ook met gehakt gemaakt en vind het superlekker!! Ik ben ook een indisch meisje, maar vond het altijd teveel werk om indisch te koken tot ik jouw blog ontdekte. Heel blij met je blog! Groetjes, Shelley

  4. Hoi Simone,
    Recept vandaag gemaakt, alleen met rundergehakt.
    Het was echt heel erg lekker, wat een topper!!

  5. Zalig staat vanavond op tafel………zo blij met je kook site!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*