Ketjap bami, bami goreng, Surinaamse bami of Javaanse bami, het is allemaal lekker. Deze ketjap bami is wat ik vroeger thuis het meest at. Ik was (en ben nog steeds) meer team nasi goreng maar een keer wat afwisseling is ook niet verkeerd. Dit gerecht is heel simpel te maken en ideaal voor een drukke doordeweekse dag. En heb je een restje over, de volgende dag smaakt het nog lekkerder.
Dit gerecht heeft weinig ingrediënten en het meeste heb je misschien al wel in huis. En je hoeft voor dit gerecht geen speciale bami of noedels in huis te halen want ik gebruik voor dit gerecht namelijk: spaghetti! Spaghetti is uiteindelijk ook een noedelsoort alleen wordt het meestal een ‘pasta’ genoemd.
De Chinese variant van bami goreng is chow mein. Dit gerecht met gebakken noedels en groenten is net weer even anders dan ketjap bami, maar minstens net zo lekker. Bekijk hier het recept voor chow mein.
Ketjap bami
In dit recept is de ketjap manis erg belangrijk. Er zijn veel verschillende soorten ketjap te koop maar niet elke ketjap is even lekker. Het ene merk is heel dun, het andere vrij zout of veel te zoet. Ik gebruik eigenlijk maar een merk. In dit artikel lees je welk merk ketjap ik voor mijn gerechten gebruik.
Ik gebruik in mijn recepten groentebouillonpoeder zonder gist en toevoegingen. Als alternatief kun je een stukje van een bouillonblokje gebruiken. Blokjes uit de supermarkt kunnen vaak vrij zout zijn. Begin dus altijd met een klein stukje en voeg indien nodig meer toe naar smaak. Je kunt voor dit recept (kip)gehakt gebruiken maar als je een vegetarische of vegan variant wilt maken vervang het gehakt dan door verkruimelde tempeh, tofu of in stukjes gesneden champignons en laat de trassi weg. De bereiding blijft verder hetzelfde als dat je vlees zou gebruiken.
Ketjap bami
4
porties20
minuten15
minuten35
minutenMaak met spaghetti een lekkere en smaakvolle bami ketjap.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram ongekruid gehakt of (tempeh/tofu/champignons)
300 gram (volkoren) spaghetti
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
halve spitskool in fijne reepjes gesneden
1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje)
halve eetlepel sambal oelek
2 – 3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel olie
fijngesneden selderij of bosui
optioneel: halve theelepel trassi
BEREIDING
- Snijd de spitskool in dunne reepjes, snipper de ui en de knoflook. Hak de selderij fijn en snijd de bosui in ringetjes.
- Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook sambal en (eventueel de verkruimelde trassi) aan. Als de ui zacht is voeg je het (kip)gehakt (of verkruimelde tempeh) toe. Bak dit op hoog vuur rul en bruin. Voeg de ketjap toe en schep alles goed om.
- Nu mag de spitskool erbij. Breng alles op smaak met het groentebouillonpoeder en voeg de selderij en/of ringetjes bosui toe. Kook ondertussen water met een snufje zout in een grote pan.
- Kook de spaghetti gaar met een snufje zout, giet deze af en voeg het toe aan het kipgehaktmengsel. Meng alles goed door elkaar met behulp van 2 spatels.
- Serveer met sambal, gebakken uitjes en acar ketimun (atjar van komkommer).
AANTEKENINGEN
- Sambal is altijd lekker bij bami maar wat ook erg lekker is, is chili olie. Drizzle dit royaal over de bami voor een lekkere pittige smaak. Bekijk hier mijn chili olie recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.