Chow mein – gebakken noedels uit de wok. Een gerecht dat makkelijk te maken is en bij veel mensen in de smaak valt. Dit Aziatische gerecht is vergelijkbaar met de Indonesische variant, bami goreng. Groenten en/of vlees, tofu of garnalen, je kunt eraan toevoegen wat je lekker vindt. Ook zijn er niet echt regels wat betreft de groenten, kijk wat je in huis hebt en maak je restjes op.
Welke noedels gebruik je voor chow mein? Voor dit gerecht is een dunnere noedelsoort het lekkerst. Meestal wordt er een noedel op basis van ei gebruikt, deze zijn een beetje gelig van kleur. Je kent het misschien wel onder de naam ‘eiermie’. Maar om dit gerecht vegan te houden heb ik gekozen voor een chow mein noedel op basis van tarwe, zout en kurkuma. Deze kun je kopen bij de toko.
Chow mein – gebakken noedels
Groenten die je kunt gebruiken voor dit gerecht zijn wortel, paksoi, kool zoals Chinese kool, rode kool of spitskool. Ook worden er vaak champignons of andere paddenstoelen aan toegevoegd. Stevige groenten zoals rode paprika, broccoli of bimi en peultjes zijn ook goede opties voor chow mein. De saus die dit gerecht zo lekker maakt is op basis van sojasaus. Dit wordt gecombineerd met oestersaus of de vegan variant hiervan, een saus op basis van paddenstoelen. Deze saus is verkrijgbaar bij de toko en sommige grotere supermarkten. Een ingrediënt dat sowieso niet mag ontbreken is sesamolie, dit geeft chow mein die heerlijke herkenbare Oosterse smaak.
Ik heb in mijn recept blokjes gerookte tofu gebruikt die ik eerst kort heb aangebakken. Gewone tofu smaakt ook heerlijk. De gerookte variant geeft het net een extra ‘rokerig’ smaakje. Je kunt ook stukjes kip, plakjes rundvlees of juist alleen maar groenten gebruiken. Een vleesvervanger op basis van soja-eiwit (bijvoorbeeld vegan kipstukjes) of seitan passen ook goed bij dit gerecht.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.