Eetspiratie » Chow mein – gebakken noedels
Chow mein gebakken noedels

Chow mein – gebakken noedels

Chow mein – gebakken noedels uit de wok. Een gerecht dat makkelijk te maken is en bij veel mensen in de smaak valt. Dit Aziatische gerecht is vergelijkbaar met de Indonesische variant, bami goreng. Groenten en/of vlees, tofu of garnalen, je kunt eraan toevoegen wat je lekker vindt. Ook zijn er niet echt regels wat betreft de groenten, kijk wat je in huis hebt en maak je restjes op.

Welke noedels gebruik je voor chow mein? Voor dit gerecht is een dunnere noedelsoort het lekkerst. Meestal wordt er een noedel op basis van ei gebruikt, deze zijn een beetje gelig van kleur. Je kent het misschien wel onder de naam ‘eiermie’. Maar om dit gerecht vegan te houden heb ik gekozen voor een chow mein noedel op basis van tarwe, zout en kurkuma. Deze kun je kopen bij de toko.

Chow mein – gebakken noedels

Groenten die je kunt gebruiken voor dit gerecht zijn wortel, paksoi, kool zoals Chinese kool, rode kool of spitskool. Ook worden er vaak champignons of andere paddenstoelen aan toegevoegd. Stevige groenten zoals rode paprika, broccoli of bimi en peultjes zijn ook goede opties voor chow mein. De saus die dit gerecht zo lekker maakt is op basis van sojasaus. Dit wordt gecombineerd met oestersaus of de vegan variant hiervan, een saus op basis van paddenstoelen. Deze saus is verkrijgbaar bij de toko en sommige grotere supermarkten. Een ingrediënt dat sowieso niet mag ontbreken is sesamolie, dit geeft chow mein die heerlijke herkenbare Oosterse smaak.

Ik heb in mijn recept blokjes gerookte tofu gebruikt die ik eerst kort heb aangebakken. Gewone tofu smaakt ook heerlijk. De gerookte variant geeft het net een extra ‘rokerig’ smaakje. Je kunt ook stukjes kip, plakjes rundvlees of juist alleen maar groenten gebruiken. Een vleesvervanger op basis van soja-eiwit (bijvoorbeeld vegan kipstukjes) of seitan passen ook goed bij dit gerecht.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chow mein gebakken noedels
Chow mein gebakken noedels
Chow mein - gebakken noedels

Chow mein – gebakken noedels

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Total time

35

minuten

Chow mein – gebakken noedels met tofu en groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Voor de gebakken noedels
  • 1 blokje gerookte tofu (200 gram)

  • 320 gram (chow mein) noedels (ongeveer 80 gram per persoon)

  • 1 ui in halve maantjes gesneden

  • 200 gram rode kool dun gesneden

  • 2 wortels julienne gesneden

  • 6 bosuitjes (wit en groen gedeelte apart)

  • vers gemalen peper naar smaak

  • 1 – 2 eetlepels olie

  • Voor de saus
  • 2 teentjes knoflook geraspt

  • 2 eetlepels sojasaus + extra op de noedels op smaak te brengen

  • 1 theelepel azijn

  • 1 theelepel sriracha

  • 2 theelepels suiker

  • 1 eetlepel paddenstoelensaus (vegan) of oestersaus

  • 1 theelepel sesamolie + extra om de noedels op smaak te brengen

  • 2 eetlepels water

BEREIDING

  • Begin met het snijden van de wortel. Maak de wortel schoon en snijd deze door de helft. Snijd in dunne plakken en de plakken in dunne reepjes. Zet de wortel apart in een schaal.
  • Snijd met een kaasschaaf of een mes de rode kool zo dun mogelijk. De ui snijd je in halve maantjes. De bosui snijd je doormidden en je houdt het witte gedeelte en het groene gedeelte apart. Het witte gedeelte snijd je net als de wortel in de dunne reepjes. Het groene gedeelte snijd je in stukken van 2 centimeter. Doe alle gesneden groenten in de schaal en zet apart tot gebruik.
  • Haal de gerookte tofu uit de verpakking en snijd deze in kleine blokjes. Breng deze op smaak met een klein beetje sesamolie en sojasaus. Bak de blokjes bruin in een koekenpan. Zet apart tot gebruik.
  • Neem een maatbeker of een kom en doe hierin 2 eetlepels sojasaus, 1 theelepel azijn, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sriracha, 1 eetlepel paddenstoelensaus (of oestersaus), 2 eetlepels water en 1 theelepel sesamolie. Rasp 2 teentjes knoflook en voeg deze toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze koud af onder de kraan om het kookproces te stoppen. Trek met je handen de noedels een beetje uit elkaar.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een wok of diepe pan en fruit hierin de ui aan. Voeg vervolgens de reepjes wortel toe en blijf dit om hoog vuur omscheppen voor ongeveer 4 minuten tot ze een beetje zacht worden. Voeg de rode kool en het witte gedeelte van de bosui toe. Schep alles goed om en schep het uit de pan even over op een bord.
  • Verhit 1 eetlepel olie in dezelfde pan en voeg de noedels toe. Bak deze kort aan. Voeg de saus toe en meng dit er doorheen tot elke noedel bedekt is. Proef de noedels en breng op smaak met extra sojasaus en sesamolie. Als de smaak naar wens is, voeg je de groenten en de gebakken gerookte tofu toe.
  • Meng alles goed door elkaar. Dit kun je het beste doen met 2 spatels. Bak alles nog even goed aan op hoog vuur. Voeg het groene gedeelte van de bosui toe, schep om en serveer direct.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.