Eetspiratie » Gebakken oesterzwammen
Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen

Gebakken oesterzwammen uit de oven of koekenpan, een lekkere manier om deze paddenstoelen te bereiden. Als je nog nooit oesterzwammen hebt gegeten dan raad ik je aan dit eens te doen! Naast dat ze betaalbaar zijn, zijn ze ook nog eens lekker en gezond. Ze zijn lekker als gerecht op zich en zijn ook een goede vervanger voor vlees. Een veelzijdige paddenstoel die je heel eenvoudig kunt toevoegen aan je kookrepertoire.

Oesterzwammen staan wekelijks op mijn boodschappenlijstje. Deze paddenstoelen mogen niet ontbreken in mijn koelkast, het is namelijk erg handig om deze in huis te hebben. Je kunt ze ook toevoegen aan veel gerechten. Of het nu in een soep is, een wokgerecht, gebakken op een broodje of in een wrap, de oesterzwammen gaan altijd wel op. Je kunt ze bakken, frituren in een beslag of verwerken in groentepannenkoekjes. Handig voor een snelle maaltijd of op dagen dat je even geen Eetspiratie hebt.

Gebakken oesterzwammen

Je kunt oesterzwammen op verschillende manieren bereiden. Mijn favoriete manier is om ze in stukjes/reepjes te scheuren. Zo tover je een paar paddenstoelen om tot een grote hoeveelheid. Je kunt ze vooraf kruiden en bakken in een beetje olie of boter in een grote koekenpan. Ook kun je ze in de oven bereiden. Scheur de oesterzwammen in reepjes en kruid ze. Verspreid ze over een bakplaat, besprenkel met een beetje olie en bak ze zacht of krokant in de oven.

Je kunt de oesterzwammen ook heel laten en goed aanbakken in een koekenpan. Het werkt een beetje hetzelfde als bij gewone champignons. In dit artikel kun je lezen hoe je de lekkerste champignons bakt.

Maar wat kun je er vervolgens mee? Als je de reepjes bakt in de koekenpan kun je ze kruiden naar smaak en gebruiken als topping op aardappelpuree, pasta of op een broodje (met hummus) bijvoorbeeld. Je kunt er ook ‘woksaus‘ aan toevoegen en het vervolgens gebruiken als vulling voor een wrap of Oosters pannenkoekje. Met Mexicaanse kruiden tover je het om tot een tacovulling of met Indische kruiden en specerijen maak je er ‘pulled paddo’ van (zoals op dit broodje).

Gebakken oesterzwammen

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

40

minuten

Een basisrecept voor gebakken oesterzwammen.

Ingrediënten

  • 600 gram 600 oesterzwammen

  • 1 eetlepel 1 knoflookpoeder

  • halve eetlepel halve uienpoeder

  • peper en zout naar smaak

  • olijfolie (bij voorkeur olijfoliespray)

Hoe maak je het?

  • Scheur de oesterzwammen in reepjes. Wissel de reepjes af met dunne reepjes en wat grovere stukken. Zo krijgt het geheel een bite een bite en zitten er ook crispy stukjes tussen. Doe ze in een hele ruime kom of schaal.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrooi de oesterzwammen met een deel van het knoflookpoeder en uienpoeder, schud de reepjes om in de schaal en voeg de rest van het poeder toe. Schud goed om zodat alles een beetje bedekt wordt.
  • Draai er versgemalen zwarte peper overheen. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel de oesterzwammen erover. Zorg dat ze mooi verspreid liggen.
  • Spray er gelijkmatig olijfolie overheen. Of drizzle er een klein beetje olie overheen en meng dan de oesterzwammen even met je handen door elkaar.
  • Doe de oesterzwammen in de oven voor 20 tot 25 minuten voor een zachte bite. En doe ze 30 minuten in de oven voor een crispy bite. Schep tussendoor twee keer om zodat alles gelijkmatig bakt.
  • Als de oesterzwammen gaar zijn, haal je ze uit de oven en bestrooi je ze royaal met zout. Verwerkt ze nu verder in een gerecht of server direct.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE