Woksaus met honing en gember

Woksaus met honing en gember

Vroeger wokte ik bijna dagelijks. Ik nam een hoop verschillende groenten, kip en een ‘woksaus’ of ketjap om het een beetje pit te geven. Wokken was makkelijk, snel en lekker. Nu doe ik het eigenlijk bijna nooit meer en dat is jammer, want het is natuurlijk een fijne manier van koken. Ik koop al jaren geen woksaus meer, maar ik maak deze tegenwoordig zelf. Deze woksaus met honing en gember is één van mijn favorieten.

Dit recept is gebaseerd op een bestaand recept van mijn blog namelijk; pittige karbonades uit de slowcooker. De saus van dit recept is zo lekker dat ik er een los recept van wilde maken dat je kunt gebruiken bij vlees en groentegerechten. Om te wokken heb je een aantal dingen nodig; een goede pan, lekkere groenten en een goede woksaus.

Wat heb je nodig voor de woksaus?

  • 2 centimeter verse gember
  • 4 eetlepels sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • eetlepel (rijst)olie
  • 2 teentjes knoflook
  • theelepel sesamolie
  • eetlepel zoete chilisaus
  • sap en rasp van een halve limoen
  • theelepel mosterd
  • 1 tot 2 eetlepels honing
  • theelepel Thaise vissaus
  • en nog een beetje (rijst)olie om de kip in de bakken

Hoe maak je het?

Deze hoeveelheid is geschikt voor 600 gram vlees (ik gebruik het liefst kip) en 450 tot 500 gram groenten. Het gerecht is voor ongeveer 4 personen (gezin). Ik gebruik het liefst allerlei verschillende soorten groenten uit mijn groentela. Maar soms als ik wat minder tijd heb gebruik ik weleens een roerbakpakket en dan het liefst met Thaise groenten.

Rasp de gember en de knoflook en doe dit in een kommetje. Vervolgens meng je dit met de rest van de ingrediënten voor de woksaus in een kommetje door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Ik voeg meestal eerst 1 eetlepel honing toe en als de saus nog niet zoet genoeg is voeg ik meestal nog een klein beetje toe.

Daarna verhit je een beetje olie in een wok (laat deze goed heet worden) en bak je het vlees aan tot het bruin en bijna gaar is. Voeg de groenten toe en bak dit op redelijk hoog vuur aan. Schud de inhoud van de pan regelmatig om. De woksaus kan er nu bij, schep en schud alles goed door elkaar zodat alles is bedekt met een klein laagje van de saus.

Serveer de wokschotel met rijst of noedels. Lekker met komkommertjes, ringetjes bosui en kroepoek erbij.

Wokgerecht met zelfgemaakte woksaus van honing en gember
Binnen no-time zet je een lekker wokgerecht op tafel!
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*