Eetspiratie » Pittige karbonades uit de slowcooker
Pittige karbonades uit de slowcooker

Pittige karbonades uit de slowcooker

Pittige karbonades uit de slowcooker. Een slowcooker is ideaal om pulled pork of stoofvlees te maken, maar soms wil je ook wel eens een ‘heel’ stukje vlees bereiden. Karbonades zijn erg geschikt voor de slowcooker. De bereidingstijd is ongeveer 4 uur op low. Je bakt ze eerst even aan in de koekenpan en laat ze daarna stoven in een klein beetje marinade van sojasaus en gember. Van het kookvocht maak je daarna een lekker sausje wat je over de karbonades serveert.

Dit recept heet ‘pittige karbonades’ maar er staat in de ingrediëntenlijst geen sambal of pepers. Waar komt de pittigheid dan vandaan? Het komt voornamelijk van de gember, knoflook en pittige mosterd. De pittigheid kun je zelf een beetje aanpassen door bijvoorbeeld iets meer gember of een mildere mosterd te gebruiken. En kan het je niet spicy genoeg zijn voeg dan chilivlokken of sriracha toe.

Pittige karbonades uit de slowcooker

Gebruik voor dit recept vlees waar een beetje vet aan zit. Een magere vleessoort zal droog worden en dat zou zonde zijn van dit gerecht. Dus geen magere karbonaadjes maar een variant met een beetje vet. Ook is het aan te raden het bot te verwijderen, dit is veiliger. Je wilt geen kleine splinters in je gerecht. Liever geen varkensvlees? Gebruik dan kippendijen of kipkarbonades als alternatief. Kip heeft net als karbonades ongeveer 3 tot 4 uur op low nodig in de slowcooker.

Serveer de karbonades met rijst, aardappelpuree of gebakken aardappeltjes. Een lekkere groente zoals sperziebonen, bimi of broccoli past hier ook goed bij. Een frisse salade is ook een lekkere optie. De ‘saus’ die op het einde overhoudt is niet veel. Het is net genoeg om de karbonades een lekker laagje te geven. Hou je nu van veel saus of jus bij je gerecht, maak dan een dubbele hoeveelheid. Lees dit artikel over hoe je het beste een recept kunt verdubbelen. Proef de saus voordat je deze serveert, pas het indien nodig aan naar je eigen smaak.

Deze pan doet al het werk voor je
Pittige karbonades uit de slowcooker

Pittige karbonades uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.0 van 21 stemmen
Categorie: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd (op stand low)

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

25

minuten

Pittige karbonades uit de slowcooker. Bereid in 4 uur op stand low een heerlijk stukje vlees in de slowcooker met kruidige Aziatische smaken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 karbonades zonder bot

  • 2 – 3 theelepels vers geraspte gember of gemberpasta

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel vissaus

  • halve citroen (sap + rasp)

  • 1 – 2 theelepels pittige mosterd

  • 1 – 2 eetlepels honing naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

BEREIDING

  • Haal de karbonades uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Bestrooi ze met een snufje zwarte peper.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Laat de karbonades even om en om dichtschroeien en leg ze meteen in de slowcooker. De slowcooker hoef je nog niet aan te zetten. Je gaat eerst de marinade maken.
  • Doe 2 tot 3 theelepels vers geraspte gember of gemberpasta, 2 fijngehakte tenen knoflook, 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel vissaus en 1 tot 2 theelepels pittige mosterd in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Giet de marinade over het vlees in de slowcooker en zorg dat het vlees bedekt is. Het hoeft niet helemaal onder te staan, er komt ook nog vocht uit het vlees.
  • Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 4 uur.
  • Als de karbonades klaar zijn haal je ze voorzichtig met een tang uit de pan. Het vlees is zo zacht dat het waarschijnlijk uit elkaar valt. Dek het vlees even af met een stukje aluminiumfolie en laat het rusten.
  • Giet het kookvocht uit de slowcooker over in een steelpannetje. Laat dit even koken en voeg er nu 1 tot 2 eetlepels honing aan toe samen met het sap van een halve citroen en een theelepel citroenrasp. Roer dit even door elkaar en zorg dat het warm is. Schenk het vocht wat uit de karbonades is gekomen (uit de aluminiumfolie) erbij. Serveer marinade over de karbonades.Pittige karbonades uit de slowcooker

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 
  • Vind je de saus van dit gerecht lekker? Je kunt deze ook goed gebruiken als woksaus. Klik hier om het recept te bekijken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.