Pittige karbonades uit de slowcooker. Een slowcooker is ideaal om pulled pork of stoofvlees te maken, maar soms wil je ook wel eens een ‘heel’ stukje vlees bereiden. Karbonades zijn erg geschikt voor de slowcooker. De bereidingstijd is ongeveer 4 uur op low. Je bakt ze eerst even aan in de koekenpan en laat ze daarna stoven in een marinade van sojasaus, gember en mosterd. Van het kookvocht maak je daarna een lekker sausje wat je over de karbonades serveert.
Dit recept heet ‘pittige karbonades’ maar er staat in de ingrediëntenlijst geen sambal of pepers. Waar komt de pittigheid dan vandaan? Het komt voornamelijk van de gember, knoflook en pittige Dijon mosterd. De pittigheid kun je zelf een beetje aanpassen door bijvoorbeeld iets meer gember of een mildere mosterd te gebruiken. En kan het je niet spicy genoeg zijn voeg dan (zoals ik heb gedaan) chilivlokken of sriracha toe.
Pittige karbonades uit de slowcooker
Gebruik voor dit recept vlees waar een beetje vet aan zit. Een magere vleessoort zal droog worden en dat zou zonde zijn van dit gerecht. Dus geen magere karbonaadjes maar een variant met een beetje vet. Ook is het aan te raden het bot te verwijderen, dit is veiliger. Je wilt geen kleine botsplinters in je gerecht. Liever geen varkensvlees? Gebruik dan kippendijen of kipkarbonades als alternatief. Kip heeft net als karbonades ongeveer 3 tot 4 uur op low nodig in de slowcooker.
Serveer de karbonades met rijst, aardappelpuree of gebakken aardappeltjes. Een lekkere groente zoals sperziebonen, bimi of broccoli past hier ook goed bij. Een frisse salade is ook een lekkere optie. De ‘saus’ of jus die op het einde overhoudt bind je met een beetje bloem of maïzena. Dit doe je apart in een pannetje om het even kort in te laten koken. Het is genoeg saus om de karbonades een lekker laagje te geven. Proef de saus voordat je deze serveert, pas het aan naar je eigen smaak.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pittige karbonades uit de slowcooker
4
personen25
minuten4
uren4
uren25
minutenPittige karbonades uit de slowcooker. Bereid in 3,5 tot 4 uur op stand low een heerlijk stukje vlees in de slowcooker met kruidige Aziatische smaken. Van de marinade (het kookvocht) maak je een lekkere saus die je over de karbonaadjes serveert.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
6 karbonades zonder bot
2-3 theelepels vers geraspte gember of gemberpasta
2 tenen knoflook fijngehakt
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels zoete chilisaus
1 theelepel sesamolie
1 theelepel vissaus
halve biologische citroen (sap + rasp)
1-2 theelepels pittige Dijon mosterd
2 eetlepels water
1-2 eetlepels honing naar smaak
1 eetlepel olie
vers gemalen zwarte peper naar smaak
optioneel: sriracha naar smaak
1 eetlepel bloem + 4 eetlepels koud water (roer tot een papje)
BEREIDING
- Haal de karbonades uit de koelkast en laat ze even op kamertemperatuur komen. Verwijder eventuele botjes. Bestrooi ze met een snufje zwarte peper.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Laat de karbonades even om en om dichtschroeien en een bruin kleurtje krijgen. Leg ze vervolgens in de slowcooker. De slowcooker hoef je nog niet aan te zetten. Je gaat nu eerst de marinade maken.
- Doe 2 tot 3 theelepels vers geraspte gember of gemberpasta, 2 fijngehakte tenen knoflook, 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels zoete chilisaus, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel vissaus en 1 tot 2 theelepels pittige Dijon mosterd en 2 eetlepels water in een kom en meng dit goed door elkaar. De honing voeg je nu nog niet toe, dit doe je pas op het laatst.
- Giet de marinade over het vlees in de slowcooker. Het hoeft niet helemaal onder te staan, er komt ook nog vocht uit het vlees.
- Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 4 uur.
- Als de karbonades klaar zijn, haal je ze voorzichtig met een tang uit de pan. Het vlees is zo zacht dat het waarschijnlijk uit elkaar valt. Dek het vlees even af met een stukje aluminiumfolie en laat het rusten.
- Schenk het vocht uit de slowcooker in een steelpannetje en voeg 1 tot 2 eetlepels honing, de rasp en sap van een halve citroen en eventueel sriracha naar smaak toe. Laat de saus warm worden.
- Maak een papje van 1 eetlepel bloem en 4 eetlepels koud water en roer dit tot een papje zonder klontjes. Schenk dit nu al roerende bij de saus. Laat het warm worden en indikken. Serveer de saus over de karbonades.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Pulled pork bbq uit de slowcooker
- Indo pulled pork uit de slowcooker
- Zomerse slowcooker gerechten
- Pulled chicken uit de slowcooker
- Oosterse pulled chicken salade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.