Eetspiratie » Pittige karbonades uit de slowcooker
Pittige karbonades uit de slowcooker

Pittige karbonades uit de slowcooker

Een slowcooker is ideaal om pulled pork of stoofvlees te maken, maar soms wil ik ook wel eens een ‘heel’ stukje vlees eten. Karbonades zijn erg geschikt om te bereiden in de slowcooker. Ik maakte er een pittige variant van met een heerlijke saus van honing en gember.

Waar komt de pit vandaan in dit recept? Dit keer geen pit van sambal of pepers maar van gember, knoflook en mosterd. De pittigheid kun je zelf een beetje aanpassen door bijvoorbeeld iets meer gember of een extra pittige mosterd te gebruiken.

Welk vlees is geschikt voor de slowcooker?

Gebruik voor dit recept vlees waar een beetje vet aan zit. Een magere vleessoort zal droog worden en dat zou zonde zijn van dit gerecht. Dus geen magere karbonaadjes maar een variant met een beetje vet. Wil je geen varkensvlees? Gebruik dan kippendijen of kipkarbonades als alternatief. Kip heeft ongeveer 3 tot 4 uur op low nodig in de slowcooker.

Pittige karbonades uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Eetspiratie Originals, Oosterse recepten, SlowcookerMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Slowcooker (4 u low)

4

uren 
Tijd totaal

4

uren 

25

minuten

Maak in plaats van pulled pork ‘hele’ karbonades in de slowcooker.

Ingrediënten

  • 6 karbonades zonder bot

  • 2 – 3 centimeter verse gember

  • 2 tenen knoflook

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels zoete chilisaus

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel vissaus

  • halve citroen (sap + rasp)

  • 1 flinke theelepel pittige mosterd

  • 1 – 2 eetlepels honing naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • vers gemalen zwarte peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Haal de karbonades uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen. Bestrooi ze met een snufje zwarte peper.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Laat de karbonades even om en om dichtschroeien en leg ze meteen in de slowcooker. De slowcooker hoef je nog niet aan te zetten. Je gaat eerst de saus maken.
  • Doe alle ingrediënten (behalve de honing) in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Giet de saus over het vlees in de slowcooker en zorg dat het vlees met de saus bedekt is. Het hoeft niet helemaal onder te staan, er komt ook nog vocht uit het vlees.
  • Zet de slowcooker op stand low voor ongeveer 4 uur.
  • Als de karbonades klaar zijn haal je ze voorzichtig met een tang uit de pan. Het vlees is zo zacht dat het waarschijnlijk uit elkaar valt. Dek het vlees even af met een stukje aluminiumfolie.
  • Giet het vocht uit de slowcooker over in een steelpannetje. Laat dit even koken en voeg er nu 1 tot 2 eetlepels honing aan toe. Roer dit even door. Serveer de warme saus over de karbonades.Pittige karbonades uit de slowcooker

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

12 Reacties

  1. Fré de Groot

    Ze liggen inmiddels in de slowcooker, ik eet het met aardappelpartjes uit de oven. Ik ben erg benieuwd naar de smaak, ik verwacht er heel veel van. Uiteraard laat ik je het weten hoe het heeft gesmaakt. Bedankt voor dit recept.

  2. Meta Guldemond

    Goedenavond Simone, ik ben een enorme kookfan maar heb vandaag pas mijn 1e slowcooker gekocht…(vandaar dat ik nu pas je slowcooker recepten zie)
    De inhoudt is die ik heb gekocht is 3 liter en ik vraag mij af voor hoeveel liter jouw recepten zijn gemaakt😁
    Ik hoop op een reactie! Alvast bedankt voor de vele inspirerende recepten.
    Groet Meta

    • Hoi Meta, leuk te lezen! Ik maak mijn recepten in een 5.8 liter en in een 6.5 liter. Ik kook altijd voor 4 personen en bij sommige slowcooker recepten zelfs iets meer. Meestal ga ik uit van 500 gram vlees voor 4 personen. Met een inhoud van 3 liter kun je ook best uit de voeten met de recepten. Veel cook plezier! Groetjes, Simone

  3. Hartelijk dank Simone voor je antwoord. Ik ga de tip het verkorten van de tijd toepassen. Momenteel staat de Babi ketjap gemaakt volgens jouw recept. in de Crockpot. Zal meteen de temp. meten.. en de tijd aanpassen van 6 naar 4 uur.
    Complimenten voor je website, de recepten en het reageren op vragen. Top!
    Ik ben fan…..

  4. Hallo Simone
    Na het lezen van jouw interessante recepten de knoop doorgehakt en een CrockPot CRO26X aangeschaft. Nu blijken de gerechten toch zachtjes te gaan pruttelen, hetgeen voor mij betekent dat het gerecht aan het koken is, terwijl ik verwacht dat slowcooking plaats vindt bij 80 graden. Is er iets mis met mijn nieuwe cooker of hoort dit zo?? Ik zou heel graag hierop een antwoord hebben.
    Ik dank je hierbij bij voorbaat en hoop nog veel van je heerlijke recepten te kunnen maken.
    H. Gr. Marjolein

    • Hoi Marjolein, wat leuk dat je enthousiast bent geworden over het slowcooken! Het kan zijn dat een gerecht pruttelt maar dat wil niet perse zeggen dat het kookt. Heb je er een kookthermometer in gehad om het uit te testen? En het merk Crockpot wordt altijd warmer dan andere merken. Dit schijnt ermee te maken te hebben dat Crockpot een Amerikaans merk is en daar andere regels geleden mbt voedselveiligheid, deze pan wordt daarom sneller warm. Meestal zijn gerechten in een Crockpot dan ook eerder klaar. Je zou misschien de kooktijd iets kunnen verkorten. Een slowcooker komt qua temperatuur tussen de 80 en 90 graden. Op zijn warmst kan dit zelfs nog iets hoger zijn dan 90 graden. Ik zou het gewoon nog een tijdje aankijken en veel uitproberen zodat je je pan leert kennen. Veel kookplezier! Groetjes, Simone

  5. Vandaag voor de twee keer deze karbonades gemaakt, en er zullen zeker nog vele keren volgen! Met rijst en gebakken prei was dit een heerllijke combinatie, en de marinade was met een extra peper nog wat pittiger gemaakt. Bedankt voor dit lekkere recept!

  6. Een heerlijk recept ! Zo maak je van een gewoon karbonaadje een delicatesse….

  7. Ik snijd het bot wel van de karbonades en bereid het het een dag van te voren. Dan kan alles lekker intrekken. Op de dag zelf warm ik het even een beetje op, zodat ik het vlees voorzichtig uit de saus kan halen. De saus laat ik dan iets inkoken en ik voeg de honing toe. Als de saus nog wat te dun is, maak ik hem wat dikker met maizena. Daarna doe ik het vlees terug in de saus. Een absoluut heerlijk gerecht! Een van de favorieten hier. Lekker met witte rijst en sajoer boontjes. Je hebt echt topgerechten op je site Simone!

  8. Superlekker. Het wordt een blijvertje.

  9. Vandaag dit recept gemaakt, superlekker! Bedankt!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

9 + zeventien =