Eetspiratie » Oosters varkenshaasje
Oosters varkenshaasje

Oosters varkenshaasje

Oosters varkenshaasje uit de oven, een simpel gerecht voor bijzondere gelegenheden. Een varkenshaasje zie ik als een ‘luxe’ product. Het is niet iets wat je zomaar even eet op een doordeweekse dag. Dit stukje vlees is ook vrij prijzig. Het is ideaal voor een etentje, als je iets te vieren hebt of een gerecht voor de feestdagen. Door de kruidige marinade krijgt het vlees een lekkere smaak en wordt het zacht en mals.

In dit recept gebruik ik Chinees 5 kruidenpoeder. In de winkel vind je dit meestal onder de naam Chinese 5 spice. Deze spicemix is meestal een mengeling van nootmuskaat, kaneel, venkel en steranijs. Hetgeen wat het een beetje pittig maakt is de szechuan peper. In dit artikel leg ik uit wat szechuan peper precies is. Voeg deze spicemix toe naar je eigen persoonlijke smaak.

Oosters varkenshaasje

Varkenshaas bak je in een pan met veel boter of je bakt het in de oven. Ook is het geschikt om saté van te maken. Dit is dan wel de luxe versie ervan. Vaak krijg ik de vraag of dit vlees ook geschikt is voor de slowcooker. Persoonlijk vind ik het niet geschikt voor de slowcooker omdat het daarvoor te weinig vet bevat. Het wordt droog en dat is zonde van dit dure vlees. Het is minder geschikt om te stoven of sudderen maar perfect voor de oven of koekenpan. Maar bereid je het zelf wel graag in de slowcooker dan is dat helemaal prima! Meestal wordt er champignonsaus of pepersaus bij varkenshaas geserveerd, maar ik maakte er een Oosterse variant van.

Oosters varkenshaasje

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

1

uur 

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

1

uur 

40

minuten

Een Oosters varkenshaasje uit de oven met een lekkere kruidige marinade.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 2 2 varkenshaasjes (ongeveer 450 gram)

  • 3 eetlepels 3 honing

  • 1 eetlepel 1 sesamolie

  • 2 – 3 eetlepels 2 – 3 sojasaus

  • 2 tenen 2 knoflook geraspt

  • 1 flinke theelepel 1 suiker

  • 1 theelepel 1 Chinese 5 spice kruidenpoeder

  • 1 theelepel 1 zwarte peper

  • 100 milliliter 100 water

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de marinade. Doe honing, sesamolie, sojasaus, suiker, Chinese 5 spice en geraspte knoflook in een steelpan. Verwarm dit kort zodat de suiker oplost.
  • Leg de varkenshaasjes in een ovenschaal en schenk de helft van de marinade over de varkenshaasjes. Bestrooi het vlees royaal met vers gemalen zwarte peper. Dek de schaal af met een stukje folie en zet dit minimaal een uurtje in de koelkast.
  • De andere helft van de marinade bewaar je (in het pannetje of een kom) en gebruik je straks om de varkenshaasjes mee te bedruipen tijdens het bakken.
  • Haal de varkenshaasjes uit de koelkast en laat ze even op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 -220 graden.
  • Zet de schaal in de oven en bak de varkenshaasjes bruin en gaar in 25 tot 30 minuten. Schep of kwast er tijdens het bakken er een paar keer de achtergehouden marinade overheen.
  • Als de baktijd verstreken is haal je de schaal uit de oven en dek je deze voorzichtig af met aluminiumfolie. Laat het vlees nu 10 minuten rusten.
  • Snijd het vlees in schuine plakjes met een scherp mes en schenk het vocht uit de ovenschaal en eventueel overgebleven marinade eroverheen. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper. Verdeel de varkenshaasjes over 4 borden . Serveer met groente zoals broccoli, boontjes, paksoi of sugar snaps. Lekker met zowel rijst als gebakken aardappeltjes.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE