Eetspiratie » Oosters varkenshaasje
Oosters varkenshaasje

Oosters varkenshaasje

Oosters varkenshaasje uit de oven, een simpel gerecht voor bijzondere gelegenheden. Een varkenshaasje zie ik als een ‘luxe’ product. Het is niet iets wat je zomaar even eet op een doordeweekse dag. Dit stukje vlees is ook vrij prijzig. Het is ideaal voor een etentje, als je iets te vieren hebt of een gerecht voor de feestdagen. Door de kruidige saus krijgt het vlees een lekkere Oosterse smaak.

In dit recept gebruik ik Chinees 5 kruidenpoeder. In de winkel vind je dit meestal onder de naam Chinese 5 spice. Deze spicemix is meestal een mengeling van nootmuskaat, kaneel, venkel en steranijs. Het smaakje in deze saus wat je misschien niet thuis kunt brengen is de szechuan peper. In dit artikel leg ik uit wat szechuan peper precies is. Voeg deze spicemix toe naar je eigen persoonlijke smaak.

Oosters varkenshaasje

Varkenshaas bak je in een pan met veel boter of je bakt het in de oven. Ook is het geschikt om saté van te maken. Dit is dan wel de luxe versie ervan. Vaak krijg ik de vraag of dit vlees ook geschikt is voor de slowcooker. Persoonlijk vind ik het niet geschikt voor de slowcooker omdat het daarvoor te weinig vet bevat. Het wordt droog en dat is zonde van dit dure vlees. Het is minder geschikt om te stoven of sudderen maar perfect voor de oven of koekenpan. Maar bereid je het zelf wel graag in de slowcooker dan is dat helemaal prima! Meestal wordt er champignonsaus of pepersaus bij varkenshaas geserveerd, maar ik maakte er een Oosterse variant van.

Wat erg lekker is, is om een kastanjechampignons mee te bakken. Laat de kleine champignons heel en snijd de grotere door de helft. Bak ze mee met het vlees in de oven. Als het vlees gaar is en gerust heeft voeg je de champignons toe aan de saus. Deze serveer je over het vlees.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Oosters varkenshaasje
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Oosters varkenshaasje

Oosters varkenshaasje

Recept van Simone | Eetspiratie
0.0 van 0 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

20

minuten
Total time

35

minuten

Een Oosters varkenshaasje uit de oven met een kruidige saus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 varkenshaasjes (ongeveer 450 gram)

  • 3 eetlepels honing of ahornsiroop

  • 200 gram kastanjechampignons

  • halve eetlepel sesamolie

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 1 flinke teen knoflook geraspt

  • 1 theelepel geraspte gember

  • 1 theelepel suiker

  • halve theelepel Chinese 5 spice kruidenpoeder

  • 1 theelepel zwarte peper en een snufje zout

  • 150 milliliter water

  • halve theelepel gedroogde chili vlokken

  • halve eetlepel boter

  • halve eetlepel maïzena + 1 eetlepel water voor een papje

  • 1 theelepel sesamzaadjes

BEREIDING

  • Begin met het maken van de saus. Doe het water, honing (of ahornsiroop), sesamolie, sojasaus, suiker, Chinese 5 spice, geraspte knoflook, gember en chilivlokken in een schaaltje en roer dit door elkaar.
  • Snijd de champignons door de helft en laat de kleintjes heel. Zet even apart.
  • Haal de varkenshaasjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Dep ze een beetje droog met keukenpapier en bestrooi met peper en een klein snufje zout. Verhit een klontje boter in een koekenpan en schroei de varkenshaasjes rondom dicht. Zorg dat ze een mooi bruin kleurtje krijgen. Warm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Leg de varkenshaasjes in een ovenschaal. Doe de champignons in de pan waar je net het vlees in hebt gebakken en schep ze even om. Doe ze vervolgens met het bakvocht bij het vlees in de ovenschaal.
  • Bak het vlees in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van de varkenshaasjes).
  • Ondertussen warm je de saus op in een pannetje. Als de het warm is, voeg je een papje van maïzena toe. Blijf roeren tot het ingedikt is en zet dan het vuur uit.
  • Als de oventijd verstreken is haal je de varkenshaasjes uit de oven en dek je de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat je het vlees 10 minuten rusten.
  • Na 10 minuten haal je het vlees uit de ovenschaal, leg dit op een snijplank en schenk je het bakvocht met de champignons bij de saus. Warm de saus nog even op.
  • Snijd het vlees in dunne schuine plakjes en verdeel ze over de borden. Schep de saus eroverheen. Garneer met sesamzaadjes en bestrooi met versgemalen zwarte peper.
  • Serveer met groente zoals broccoli, boontjes, paksoi of sugar snaps. Lekker met zowel rijst als gebakken aardappeltjes.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.