Oosters varkenshaasje

Oosters varkenshaasje

Soms heb ik zin een een lekker stukje vlees en dan kies ik zo af en toe voor een varkenshaasje. Dit stukje vlees valt bij mij in de categorie ‘luxe’.  Ik heb het varkenshaasje bereid in de oven en heb er een oosters tintje aan gegeven. 

In dit recept gebruik ik sojasaus. Wil je meer weten over sojasaus en welke ik gebruik in mijn recepten? Klik dan hier.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 2 varkenshaasjes op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel (kokosbloesem) of (palm) suiker
  • 1 flinke theelepel Chinees 5 kruidenpoeder (ook wel 5 spice genoemd)
  • veel versgemalen zwarte peper
  • 100 milliliter water

Hoe maak je het?

Leg het vlees in een ovenschaal en meng alle ingrediënten (dit is de marinade) in een steelpannetje en verwarm dit kort.

Houd ongeveer de helft van de marinade apart in een kommetje, dit gebruik je om het vlees straks mee te bedruipen tijdens het bakken. Schenk de andere helft van de marinade over het vlees en bestrooi de varkenshaasjes royaal met vers gemalen zwarte peper. Laat het vlees marineren in de koelkast voor minimaal één uur. Hoe langer hoe lekkerder natuurlijk. Schep er af en toe een beetje marinade (uit dezelfde schaal) overheen.

Voordat je het vlees in de oven zet

Leg het vlees ruim voor dat je het gaat bereiden uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen. Als je de varkenshaasjes koud in een warme oven doet komt dat de smaak en de structuur van het vlees niet ten goede.

Verwarm de oven voor op 200 – 220 graden (dit verschilt per oven) en bak het vlees gaar in ongeveer 25-30 minuten.

Schep onder het bakken er af en toe een beetje van de apart gehouden marinade overheen. Zo blijft het vlees sappig. Als het klaar is haal je de schaal uit de oven en dek je deze goed af met aluminiumfolie. Laat het vlees tien minuten (of langer) rusten voor het opdienen. Snijd het vlees in dunne plakjes en schik deze mooi op het bord, schep er een beetje saus over uit de ovenschaal en bestrooi met vers gemalen zwarte peper.

Kun je dit ook maken in de slowcooker?

Mensen die Eetspiratie volgen en ook veel koken met een slowcooker zullen zich afvragen of je dit recept ook kunt bereiden in de slowcooker. Het antwoord is ja! Maar… persoonlijk vind ik het lekkerder als hij is bereid in de oven. Een varkenshaasje komt veel beter tot zijn recht als hij kort gebakken is en een beetje rosé van binnen is. Ook vind ik een varkenshaasje vrij duur vlees om te bereiden in de slowcooker. Ik heb het natuurlijk uitgetest en vond hem vrij droog vergeleken met de bereiding in de oven.

Kies de manier van bereiden die je zelf het lekkerst vindt!

Serveer het varkenshaasje met rijst en groenten zoals sperzieboontjes of broccoli met knoflookchips. Schep een beetje rijst op een bord en schik daar de in plakjes gesneden varkenshaas overheen. Toemis boontjes of sajoer boontjes smaken hier ook erg lekker bij.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Wil dit zo gaan maken, maar even een vraagje, ik heb 2 potjes 5 spices maar wel met andere ingrediënten, welke 5 horen er in de echte 5 te zitten??

  2. Ik heb vakantie dus tijd om wat uit te proberen… Oosters varkenshaasje met de sajoer boontjes….het was verrukkelijk!

  3. Vandaag oosters varkenshaasje gemaakt. Het was heerlijk.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*