Sambal goreng udang, pittige gebakken garnalen. Een gerecht wat snel op tafel staat. Ik ben gek op garnalen, maar ik kook er veel te weinig mee. Eerlijk gezegd vind ik ze gewoon te duur. Ik zie het meer als een luxe product, as ik het eet geniet ik er ook extra van. Garnalen zijn heel makkelijk en snel te bereiden en ze passen in veel verschillende gerechten. Met weinig ingrediënten maak je een heerlijk smaakvol gerecht.
Dit een een hele simpele versie van sambal goreng udang. In sommige recepten worden petehbonen gebruikt of meer verschillende kruiden en specerijen. Ik wilde dit recept juist lekker simpel houden, zodat je het makkelijk op een doordeweekse dag of als snel bijgerechtje voor een etentje kunt maken.
Sambal goreng udang maken
Ik gebruik eigenlijk ‘bijna’ altijd gekookte diepvries garnalen. Dit omdat het redelijk betaalbaar is, het houdbaar is en ik kan het dus gebruiken wanneer mij dat het beste uitkomt. Ook kun je ze makkelijk ontdooien. Je kunt ze de avond van tevoren uit de vriezer halen en ontdooien in de koelkast, of ontdooien door ze 10 minuten in koud water te leggen. En omdat de garnalen al gekookt zijn zijn ze ook snel klaar!
En hoe vers zijn verse garnalen eigenlijk? Een verse garnaal komt direct uit de zee, deze legt vervolgens een lange reis af om van de supermarkt op je bord te komen. De bevroren variant wordt na de vangst direct gekookt en ingevroren, dat is ook een van de redenen dat ik voor bevroren garnalen kies.
Djeroek poeroet (limoenblad)
In dit recept is djeroek poeroet is belangrijke smaakmaker. Ik gebruik hiervoor ook altijd de bevroren blaadjes. Deze hebben veel smaak en zijn makkelijk te verwerken in gerechten. Gedroogde blaadjes zijn prima om mee te laten stoven in gerechten maar zijn geen aanrader in dit soort gerechten.
Sambal goreng udang
4
personen10
minutes10
minutes15
minutes35
minutesMet garnalen en sambal maak je heel snel een lekker en pittig gerecht, sambal goreng udang.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram gekookte diepvries garnalen (ontdooit)
2 sjalotjes
3 tenen knoflook
3 – 4 blaadjes djeroek poeroet uit de diepvries (hoeveelheid naar smaak)
1 limoen (sap van een halve limoen en partjes voor garnering)
halve tot hele eetlepel sambal oelek naar smaak
1 theelepel trassi (verkruimeld)
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Begin met het ontdooien van de garnalen en dep ze voor het bakken droog met keukenpapier. (Zie tips voor ontdooien boven in de tekst).
- Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Snijd de nerven uit de blaadjes djeroek poeroet, rol ze op en snipper ze zo fijn mogelijk. Hak de reepjes vervolgens helemaal fijn, ga er met je mes flink doorheen. Houd een beetje apart voor de garnering straks.
- Verhit een een eetlepel olie in een wok en voeg de gesnipperde sjalotjes en de knoflook toe. Zet het vuur niet te hoog anders verbrand de knoflook. Verkruimel de trassi boven de pan en voeg ook de sambal toe. Fruit dit samen aan.
- De fijngesnipperde djeroek poeroet mag er nu bij samen met de garnalen. Schep dit goed om tot de garnalen verkleuren. Dit gebeurt vrij snel, na 3 tot 4 minuten.
- Pers het sap van een halve limoen uit boven de pan. Proef een garnaal en kijk of die op smaak is, voeg naar wens eventueel nog zout en peper toe.
- Serveer met rijst, partjes limoen en garneer met de fijngehakte djeroek poeroet.
AANTEKENINGEN
- Een ander lekker Oosters gerecht met garnalen is de zoet pittige garnalensalade met een frisse dressing. Klik hier om het recept te bekijken.
- Sambal goreng udang is ook een lekker onderdeel voor een rijsttafel. Het is een fijne afwisseling voor de kip en vlees gerechten. Klik hier om te bekijken hoe je zelf een rijsttafel kunt samenstellen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Volkoren pasta met garnalen
- Pangsit goreng met kip en garnaal
- Sambal goreng paksoi
- Quinoa sushi bowl
- Sambal kip (ajam rica rica)
- 15 Indische hapjes voor bij de borrel
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.