Sambal goreng udang

Sambal goreng udang

Ik ben gek op garnalen, maar ik kook er veel te weinig mee. Garnalen zijn heel makkelijk en snel te bereiden en ze passen in veel verschillende gerechten. Sambal goreng udang (pittige gebakken garnalen) is een gerecht dat snel op tafel staat. Met weinig ingrediënten maak je een heerlijk smaakvol gerecht.

Dit een een hele simpele versie van sambal goreng udang. In sommige recepten worden petehbonen gebruikt of meer verschillende kruiden en specerijen. Ik wilde dit recept juist lekker simpel houden, zodat je het makkelijk op een doordeweekse dag of als snel bijgerechtje voor een etentje kunt maken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 gram gekookte (diepvries) garnalen met staart
  • 2 middelgrote sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 tot 4 blaadjes djeroek poeroet
  • limoen
  • sambal oelek (halve tot hele eetlepel)
  • theelepel trassi
  • scheutje water
  • eetlepel olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Als je diepvries garnalen gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien. Snipper de sjalotjes en de knoflook zo fijn als je kunt. Het is in dit recept juist lekker om er geen fijne boemboe van te maken, maar om er een beetje een ‘bite’ in te houden. Hak ook de trassi een beetje fijn met een mes.

Gebruik 3 of 4 djeroek poeroet blaadjes afhankelijk van de grootte. Als je de smaak te overheersend vindt, gebruik er dan 3. Ik ben gek op de citrusachtige smaak van deze blaadjes dus ik gebruik er 4. Snijd de nerf uit de blaadjes, leg ze op elkaar, rol ze op en snijd ze zo fijn mogelijk. Hak er met je mes nog extra doorheen totdat er kleine snippertjes overblijven. De djeroek poeroet geeft straks een heerlijke smaak af. Leg een klein beetje apart om straks te gebruiken als garnering.

Verhit een een eetlepel olie in een wok en voeg de gesnipperde sjalotjes en de knoflook toe. Zet het vuur niet te hoog anders verbrand de knoflook. Voeg nu de trassi en de sambal toe (begin eerst met een klein beetje, later kun je altijd meer toevoegen) en fruit deze even mee. De snippertjes djeroek mogen er nu bij samen met de garnalen. Bak dit op een redelijk hoog vuur aan totdat de garnalen verkleuren, dit gebeurt vrij snel. Schep alles goed door elkaar en voeg het sap van een halve limoen toe. Proef een garnaal om te kijken of de smaak naar wens is en of er nog iets toegevoegd moet worden.

Schep de garnalen in een schaal en giet een scheutje water in de pan. Roer dit even door met een spatel zodat alle restjes van de knoflook en de sjalotjes loskomen. Giet dit over de garnalen en bestrooi het als laatste met de djoeroek poeroet snippertjes die je apart gelegd hebt.

Serveer met rijst, de rest van de limoen in partjes, komkommertjes of andere lekkere groenten zoals broccoli, boontjes of groene asperges. Dit gerecht is ook lekker als licht voorafje of als onderdeel van een rijsttafel.

Sambal goreng udang
Sambal goreng udang
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*