Eetspiratie » Zoet pittige garnalensalade
Zoet pittige garnalensalade

Zoet pittige garnalensalade

Zoet pittige garnalensalade, een frisse kleurrijke salade met pittige gebakken garnalen en een heerlijke Oosterse dressing. Het is de perfecte salade voor een zomerse dag. En niet alleen voor een zomerse dag, deze salade kan eigenlijk altijd. Als je van veel kleur houdt op je bord dan wordt je hier zeker blij van. De zoete dressing met mango is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. Serveer deze salade met lekkere fluffy couscous of bulgur.

Deze zoet pittige garnalensalade is prima als maaltijdsalade. Ook kun je er een grote hoeveelheid van maken, ideaal als je eters krijgt of als je een lekker bijgerecht zoekt voor bij de barbecue. Het is lekker met knapperig brood, couscous of bulgur. Bulgur is heel makkelijk te bereiden en ik bereid bulgur het liefst in mijn Crock-Pot Express multicooker.

Klik hier om te kijken hoe ik bulgur kook in de Crock-Pot Express.

Hoe maak je de zoet pittige garnalensalade?

De dressing is de smaakmaker dan deze salade. Hij is fris, zuur, zout en heeft een beetje pit, alles wat je nodig hebt voor de lekkerste garnalensalade. Er zijn geen vaste ingrediënten voor de salade, kijk wat je in huis hebt. Knapperige groenten zoals radijs, wortel, bosui en komkommer passen hier perfect bij. Een knapperige slasoort zoals veldsla, kropsla of Romaine sla geeft een extra crunch aan deze zoet pittige garnalensalade.

Voor deze salade kun je verschillende soorten garnalen gebruiken. Van kleine Hollandse garnaaltjes tot grotere garnalen (ook geschikt voor de wok). Verse garnalen gebruik ik het liefst zo snel mogelijk, dus op de dag van aankoop. Ik kijk vaak ook wat er op het moment in de aanbieding is, omdat garnalen best prijzig zijn. Om die reden heb ik meestal diepvriesgarnalen in huis. Deze zijn meteen na het vangen gekookt en ingevroren, dus terwijl ze op zijn ‘verst’ zijn. In de vriezer zijn ze wat mij betreft het beste te bewaren. Voor een gerecht waarin garnalen worden gebakken of gewokt vind ik diepvries garnalen het meeste geschikt. Je kunt ze snel ontdooien door ze even in koud water te leggen. Hierna zijn ze meteen klaar voor gebruik.

Zoet pittige garnalensalade

Zoet pittige garnalensalade

0 van 0 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Dressings en sauzen, SaladesNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Zoet pittige garnalensalade, een frisse kleurrijke salade met pittige gebakken garnalen en een heerlijke Oosterse dressing.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 125 milliliter 125 azijn

  • 1 eetlepel 1 (riet)suiker

  • 1 mespunt 1 zout (voor de dressing)

  • 1 teen 1 knoflook

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • gedroogde chili flakes naar smaak

  • 1 rode 1 peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 theelepel 1 sesamolie

  • 1 1 citroen (sap en rasp)

  • 1 1 kleine rode ui

  • 1 1 rijpe mango

  • 2 eetlepels 2 vers gehakte bieslook

  • 250 gram 250 garnalen

  • halve komkommer

  • 1 1 wortel

  • 1 zak 1 sla (150 gram)

  • 1 eetlepel 1 olie

  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Doe de azijn samen met het zout en de suiker in een steelpannetje en kook dit tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en voeg de in ringetjes gesneden rode peper, geraspte knoflook en sesamolie toe. Laat het afkoelen en voeg dan het citroensap en rasp toe.
  • Snijd de mango in blokjes en doe deze samen met de gesnipperde ui in een grote kom en giet het azijnmengsel eroverheen.
  • Doe gewassen sla in een grote schaal. Snijd de komkommer in kleine blokjes en schaaf linten van de wortel (met een dunschiller of kaasschaaf). Doe dit bij de sla in de schaal en meng het met je handen door elkaar.
  • Hak de bieslook fijn en meng deze door de dressing. Door de bieslook wat later toe te voegen verkleurd hij niet zo snel. Zet de dressing apart tot gebruik.Zoete Oosterse dressing
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de garnalen kort aan tot ze roze verkleuren. Bestrooi met knoflookpoeder en gedroogde chili flakes. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
  • Schep de garnalen uit de pan en laat ze eventueel uitlekken op een keukenpapiertje. Meng de garnalen door de sla in de schaal.
  • Drizzle er nu royaal de lekkere dressing overheen. Serveer direct.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)