Eetspiratie » Aziatische salade met noedels – rijstvermicelli bowl
Aziatische salade met noedels rijstvermicelli bowl

Aziatische salade met noedels – rijstvermicelli bowl

Aziatische salade met noedels – rijstvermicelli bowl. Een salade met smaken zoals sojasaus, knoflook en limoen. Maar ook met knapperige groenten zoals wortel, Romaine sla en komkommer. En om het helemaal een Aziatische ’touch’ te geven, mooie groene edamame boontjes. Deze salade kun je eten als complete maaltijd. Hij zit vol groenten, gezonde eiwitten, rijstvermicelli en een vleugje nori .

Dit soort salades of bowls kan ik elke dag wel eten. De combinatie van knapperige groenten, krokant gebakken tofu en noedels die je lekker weg kunt slurpen. En niet te vergeten, de heerlijke dressing met sojasaus, knoflook en limoen. Als wij uit eten gaan dan is het meestal naar ons favoriete Vietnamese restaurant. Wat we daar bijna altijd bestellen is de rijstvermicelli bowl. Het is een lekker, kleurrijk en fris gerecht. Ik heb mijn eigen versie nu gemaakt, zodat ik het zelf vaker thuis op het menu kan zetten.

Aziatische salade met noedels – rijstvermicelli bowl

Ik heb voor deze salade ingrediënten gebruikt die ik zelf erg lekker vind. Romaine sla mag daarom niet ontbreken. Ook tofu is één van mijn favoriete ingrediënten en de dressing ‘nuoc mam chay‘ (een vegan variant van Vietnamese vissaus) past hier perfect bij. En denk je: wat is rijstvermicelli? Dit kun je in de supermarkt vinden onder de naam mihoen, rice vermicelli of rice noodles. Het zijn dunne witte noedels gemaakt van rijstmeel en ze hoeven maar kort gekookt te worden. Je spoelt ze daarna af onder koud water en ze zijn klaar voor gebruik. In dit geval eet je de noedels dus koud.

Deze salade bestaat uit vier onderdelen, de groenten, de gebakken tofu, de noedels en de dressing. Het lijkt veel maar als je het stappen van de bereidingswijze aanhoudt dan valt het allemaal best wel mee. Je kunt van deze salade een grote schaal maken, ideaal voor een doordeweekse dag maar ook een handige zomerse salade voor bij een BBQ of picknick. Je kunt het zelfs meenemen naar je werk in een pot als lunch. Voor het snijden van de groenten gebruik ik een juliennesnijder. Hiermee maak je dunne linten van de wortel en komkommer. Door de groenten op deze manier te snijden, eet de salade lekker weg. Heb je geen juliennesnijder dan snijd je de groenten zo dun mogelijk met een goed scherp mes.

Onmisbaar in mijn keuken juliennesnijder
OXO - Dunschiller - Julienne - Y-model

OXO – Dunschiller – Julienne – Y-model

Met OXO’s Julienne Snijder maak je snel en veilig garneringen, salades, Aziatisch gerechten, citroen rasp en meer.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Aziatische salade met noedels rijstvermicelli bowl
Aziatische salade met noedels - rijstvermicelli bowl

Aziatische salade met noedels – rijstvermicelli bowl

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

Een kleurrijke eiwitrijke salade met knapperige groenten, gebakken tofu, edamame boontjes, rijstvermicelli en een aromatische dressing. Deze noodle bowl of buddha bowl is lekker en gezond.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de dressing
  • 2 tenen knoflook

  • 50 gram suiker

  • 150 milliliter gekookt warm water

  • 50 milliliter sojasaus

  • 1 – 2 theelepels sambal oelek

  • 1 limoen (het sap)

  • voor de tofu
  • 400 gram tofu (vocht eruit geperst)

  • 2 eetlepels sojasaus

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • 1 eetlepel edelgistvlokken (optioneel)

  • de groenten
  • 2 kroppen Romaine sla (of 3 kleine kropjes little gem sla)

  • 1 middelgrote wortel/winterpeen julienne gesneden

  • halve komkommer julienne gesneden

  • 2 bosuitjes in schuine ringetjes gesneden

  • 150 gram gekookte edamame (sojaboontjes)

  • 1 eetlepel fijngehakte of geknipte nori (van een norivel) of furikake (mengsel van zeewier en sesamzaad)

  • gebakken uitjes (topping) of sesamzaadjes

  • 4 porties rijstvermicelli (totaal 250 gram)

BEREIDING

  • Begin met het maken van de dressing. Maak 2 teentjes knoflook fijn in een vijzel samen met één eetlepel van de 50 gram suiker. Vijzel dit samen met 1 tot 2 theelepels sambal oelek tot een papje. Doe dit in een glazen pot en voeg de rest van de suiker, 50 milliliter sojasaus, 150 milliliter warm water en het sap van 1 limoen toe. Roer dit totdat de suiker is opgelost. Zet de dressing apart tot gebruik.
  • Kook 250 gram rijstvermicelli volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze goed af onder de koude kraan, zodat het garingsproces stopt en ze niet aan elkaar blijven plakken. Laat dit zo staan tot gebruik.
  • De tofu (400 gram) kun je voor dit recept gewoon uitpersen met behulp van een schone theedoek. Wikkel het blok tofu in de doek en druk het overtollige vocht er voorzichtig uit. Als het meeste vocht eruit is snijd je de tofu in 5 plakken en de plakken snijd je in de lengte door de helft en vervolgens in blokjes.
  • Maak in een schaal marinade van 2 eetlepels sojasaus, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder en optioneel een eetlepel edelgistvlokken. Leg de blokjes in de marinade en schep voorzichtig om tot de marinade is opgenomen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier, leg de tofu erop en bak deze in 15 tot 20 minuten bruin en licht krokant.
  • Terwijl de tofu bakt, ga je de groenten voorbereiden. Kook water en blancheer hierin 150 gram edamame boontjes ongeveer 5 minuten. Snijd de Romaine sla in de lengte door de helft, en snijd de helften in parten zodat je 4 stukken hebt. Vervolgens snijd je de sla in stukjes. Was de sla goed en draai het eventueel droog in een slacentrifuge. De komkommer en wortel snijd je julienne en de bosuien in schuine ringetjes.
  • Doe de sla, wortel, komkommer en bosuien in een grote schaal. Giet de edamame boontjes af en spoel ze af onder koud water. Doe ze bij de rest van de groenten.
  • Hak nu een norivel fijn met behulp van een koffiemolentje of knip een norivel in kleine stukjes. Meng dit door de salade en hussel het goed door elkaar met slabestek of je handen. Nu kun je de bowl gaan samenstellen.
  • Neem 4 kommen en doe in elke kom 2 flinke handen rijstvermicelli. Schep er een flinke hoeveelheid van de salade bij, leg dit naast de noedels. Vul de kom aan met de gebakken tofu en drizzle er een royale hoeveelheid dressing overheen. Garneer met gebakken uitjes en/of sesamzaadjes. Na het serveren mengt iedereen zijn eigen salade door elkaar zodat de smaken goed verdeeld worden.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.