Welke drankjes serveer je bij een rijsttafel? In dit artikel geef ik je opties voor lekkere en verfrissende drankjes die je rijsttafel of Indofood gerechten compleet maken. Gerechten uitkiezen voor een rijsttafel is over het algemeen niet zo moeilijk. Op mijn website vindt je heel veel informatie en recepten om je rijsttafel tot een groot succes te maken. Ook maakte ik al een overzicht welke desserts je kunt serveren na een rijsttafel. Maar wat drink je er nu bij? Ik maakte een overzicht met verschillende drankjes die perfect passen bij kruidige en pittige gerechten.
Naast de gerechten zijn drankjes ook niet geheel onbelangrijk. Bij sterke en/of pittige smaken hoort vaak ook iets verfrissends in de vorm van een drankje. De meeste van deze drankjes kun je gewoon kopen in de supermarkt. Sommige zijn alleen te koop bij de toko of online. Het is natuurlijk wel leuk om je gasten een ‘origineel’ drankje te serveren. Het maakt het etentje (of de beleving) wel meer compleet.
Welke drankjes serveer je bij de rijsttafel?
Gek genoeg noemden wij het eten bij oma nooit een ‘rijsttafel’. Wij gingen gewoon ‘makan makan’ (gezellig samen eten) bij oma. Een rijsttafel is niet oorspronkelijk Nederlands, maar iets wat is voortgekomen uit Indonesië. Het ‘concept’ voor de rijsttafel is wel ontstaan in Indonesië. Zo konden de Nederlandse kolonialen verschillende gerechten proeven die de Indonesische keuken te bieden had. Het concept werd meegenomen naar Nederland waar het werd aangepast naar de Nederlandse smaak. Al deze gerechten werden geserveerd met rijst, vandaar de naam rijsttafel. Er zijn niet echt traditionele drankjes die horen bij een rijsttafel. Wel zijn er een aantal drankjes die ik zelf vroeger vaak dronk bij een rijstmaaltijd, aangevuld met mijn eigen tips.
1. Bintang (Indonesisch biertje)
Het bekende Indonesische biertje met het iconische sterlogo op het etiket. Een ijskoud biertje past natuurlijk prima bij gerechten die nogal pittig en sterk van smaak zijn. Bintang koop je bij een toko, een online winkel of bij een grotere slijterij.
2. Teh botol (ijsthee)
Dit is een heel populair zoet drankje in Indonesië dat gemaakt is van zwarte thee en suiker. Je koopt het in pakjes of flesjes (botol) bij een toko. IJskoud smaakt de thee het lekkerst. Het is zoet en verfrissend en het is een authentiek drankje dat veel wordt gedronken in Indonesië. Leuk om bij een Indische of Indonesische maaltijd te serveren.
3. Gewone thee (warm) of es teh manis
Vaak denk je aan koude drankjes maar een kopje warme thee is een hele goede optie bij een rijsttafel. Jasmijnthee of groene thee werkt verfrissend, het neutraliseert en het helpt ook je eten beter te verteren. Liever iets verfrissends? Voeg ijsblokjes en suiker naar smaak toe voor een koude thee (ijsthee).
4. Water of kokoswater
Bruisend water of ‘plat’ water met schijfjes citroen, takjes munt, komkommer(linten) en ijsblokjes is misschien wel een van de meest simpele opties, maar mag eigenlijk niet ontbreken. Kokoswater is verfrissend, zoet en neutraliseert smaken. Het is vooral verfrissend bij pittige gerechten. Kies dan wel de optie 100% kokoswater en niet de gezoete versie of kokoswater van concentraat. Als er op de verpakking als ingrediënt alleen kokoswater staat, heb je de goede te pakken.
5. Gemberbier (ginger beer)
Een koolzuurhoudende alcoholvrije drank gemaakt met gember, water, suiker en gist. Gemberbier past goed bij een rijsttafel omdat het een verfrissende en dorstlessende drank is die goed samen gaat met de intense en pittige smaken van veel Indische gerechten. Een alcholvrij bier zoals een ‘biermixdrank’ van bijvoorbeeld citroen en bier (Radler) of rode vruchten met bier is ook een verfrissende optie.
6. Stroop susu of rozensiroop
Dit drankje kreeg ik vroeger altijd bij oma. Ze had nooit limonadesiroop in huis, maar alleen rozensiroop. Er zijn twee varianten te koop. De donkerrode limonade siroop, deze leng je aan met (bruisend) water of schenk je over schaafijs of meng je door een milkshake. En de andere variant is ‘susuroos’ ook wel stroop susu genoemd. Deze siroop is aangelengd met gecondenseerde melk. Het bevat wel veel kleurstof. Ik gebruik het daarom alleen maar bij een feestelijke gelegenheid.
Een alternatief met een beetje dezelfde smaak, maar dan zonder de kleurstof is de ‘Rose lemonade’ van Fentimans. Dit koop je in de supermarkt of slijterij in een mooi blikje of flesje. Het is een alcoholvrij drankje en koud het allerlekkerst.
7. Kopi tubruk of es kopi (ijskoffie)
Kopi tubruk is sterke koffie en wordt eigenlijk altijd en overal gedronken, zelfs bij een warme maaltijd. Lees hier hoe je kopi tubruk maakt. Wil je liever iets kouds, maak dan es kopi, dat is zoete ijskoffie met gecondenseerde kokosmelk. Bekijk hier het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.