Eetspiratie » Koffie tubruk
Koffie tubruk

Koffie tubruk

Koffie tubruk, de koffie die mijn moeder vroeger altijd dronk (en nog steeds regelmatig drinkt). De gemalen koffie schep je rechtstreeks in een kop en je overgiet dit met kokend water. Het wordt dus niet gefilterd. Ook mijn opa en oma dronken deze sterke koffie en ik kreeg het ook altijd als ik last had van migraine. Dus als je zin hebt in een sterke bak koffie, maak dan eens koffie tubruk.

Kopi tubruk – zoals het genoemd wordt – is iets wat dagelijks terug kwam in mijn jeugd. Elke ochtend kookte mijn moeder water in de fluitketel voor haar kop koffie. Rond 7 uur hoorde ik de ketel standaard fluiten. Ze schonk het in haar grote bruine kop met twee schepjes filterkoffie en zette er een schoteltje bovenop. Daarna ging ze aan de ontbijttafel zitten en schonk ze de koffie op het schoteltje waar ze de koffie vanaf dronk. Zo koelde het sneller af zei ze. Mijn opa deed dit ook op deze manier. Ik heb haar zelfs boterhammen in de koffie zien ‘soppen’, echt waar!

Koffie tubruk

Veel mensen kennen deze manier van koffie drinken niet. Het is ook een raar idee om koffie te drinken waarbij de koffiedrab op de bodem ligt. Maar tijdens het drinken heb je hier totaal geen last van. Je proeft ook de echte koffiesmaak. Je zult verrast zijn dat de smaak vrij zoet, maar toch sterk is. Je kunt naar smaak suiker toevoegen en zelfs een beetje gecondenseerde melk (susu kental manis) als je van zoete koffie houdt.

Je kunt er in principe elk merk filterkoffie voor gebruiken of je eigen vers gemalen koffiebonen. De hoeveelheid koffie is een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Het is een kwestie van uitproberen welke sterkte je lekker vindt. Meestal gebruik je 2 theelepels of voor een iets sterkere koffie 2 dessertlepels.

De drats (zoals mijn moeder dat noemt) hoef je niet in de afvalbak te gooien. Mijn moeder gebruikte dit in de tuin voor de planten. Ook zette ze altijd een schoteltje met droge koffie in de koelkast om nare geurtjes tegen te gaan. Als ik vroeger de koelkast open deed, rook het altijd naar koffie.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Koffie tubruk
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Koffie tubruk

Koffie tubruk

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

1

kop
Total time

10

minuten

Kopi tubruk, een sterke koffie waarbij je kokend water rechtstreeks op de koffie schenkt.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 2 theelepels of dessertlepels gemalen koffie

  • optioneel: suiker en melk naar smaak

  • 200 -250 milliliter 200 -250 kokend water

Bereiding:

  • Kook het water en schep 2 lepels koffie in een ruime kop.
  • Schenk het kokende water op de koffie en laat dit een minuutje staan. Klop het vervolgens een beetje op met het lepeltje zoals je met een garde zou doen.
  • Als je melk en/of suiker gebruikt, kun je dit er nu meteen bij doen.
  • Laat dit nu een minuut of 5 staan zodat de koffie naar beneden kan zakken.
  • Hierna kun je de koffie direct drinken. Je drinkt het uit het kopje of vanaf een schoteltje.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)