Eetspiratie » Koude koffie (cold brew)
Koude koffie (cold brew)

Koude koffie (cold brew)

Koude koffie (cold brew). Een methode waarbij je koffie zet met koud water in plaats van heet water. De koffie wordt 12 tot 24 uur getrokken in koud water in de koelkast. Het resultaat is een gekoelde koffie met een zoete, aromatische en milde smaak. Deze koffie is totaal niet vergelijkbaar met ijskoffie. Doordat de koffie koud wordt gezet blijven de smaken beter behouden. Een heerlijk zomers drankje.

Neem je favoriete filterkoffie, water en maak een voorraadje cold brew koffie. Na het filteren bewaar je het in een fles in de koelkast. Als je een koffieliefhebber bent dan zou dit weleens je nieuwe favoriete zomerdrankje kunnen worden.

Koude koffie (cold brew)

De smaak is wel persoonlijk. Het ligt eraan hoe sterk je je koffie graag drinkt. Houd je van een sterke smaak dan voeg je meer koffie toe. Ik houd zelf 80 tot 100 gram gemalen koffie op 1 liter water aan. Maar houd je van sterke koffie neem dan meer naar je persoonlijke smaak. Wat je krijgt is een hele geconcentreerde koffie. Als je deze heel sterk zet heb je er maar een beetje van nodig. Ik drink het graag met een flinke scheut sojamelk in een groot glas. Daarom maak ik de koffie niet te sterk zodat ik een lekker glas kan vullen. Experimenteer met hoeveelheden en kijk wat je zelf het lekkerst vindt.

Als de koffie 12 tot 24 uur getrokken heeft in de koelkast ga je deze filteren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Met behulp van een koffiefilter en/of een zeef, of met een kaasdoek (of passeerdoek. Neem een grote maatkan of kom en zet hierop een zeef. Leg hierin koffiefilters of een passeerdoek. Schenk de koffie door de zeef. Er kunnen altijd wat deeltjes meekomen. In dat geval zeef je het gewoon nog een keer. Schenk de koffie over in een schone glazen fles en bewaar deze in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar. Je kunt het ook in ijsblokjes vormen schenken die je vervolgens invriest. De ijsblokjes doe je in een glas en laat dit ontdooien of je schenkt er melk op. Zo heb je extra koude koffie.

Cold brew kun je op verschillende manieren drinken en gebruiken. Drink het simpel met heel veel ijsblokjes, of met een scheut met melk en ijs, maak er in de blender een frappé van samen met melk en ijsblokjes. Verwerk een scheut koffie in je smoothie of voeg het toe aan een cocktail. Maak er een ‘affogato’ van door een bolletje vanille ijs in een glas te doen en er cold brew op te schenken.

Koude koffie (cold brew)

Koude koffie (cold brew)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Smoothies en drankjesKeuken: DrankjesNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

liter
Voorbereiding

5

minuten
Cold brew

12

uren 
Tijd totaal

12

uren 

5

minuten

Cold brew coffee is koffie die minimaal 12 uur heeft getrokken in de koelkast. Serveer de koude koffie met een scheutje melk en veel ijsklontjes.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 80 – 100 gram gemalen filter koffie

  • 1 liter water

Bereiding:

  • Doe gemalen koffie in een grote pot of fles met ruime opening waar minimaal 1 liter water in past.
  • Schenk het water op de koffie en roer het even door met een lepel (of de lange kant van een pollepel).
  • Als de 12 uur (of langer) verstreken zijn ga je de koffie filteren. Dit kun je doen met een zeef en een kaasdoek (of passeerdoek). Het kan ook met een gewone koffiefilter. Leg de koffiefilter of doek in de zeef en schenk de koffie er rustig doorheen. Herhaal dit indien nodig.
  • Als je de koffie gefilterd hebt dan kun je deze bewaren in een glazen fles in de koelkast.
  • De koffie is nu klaar voor gebruik. Serveer deze op de manieren zoals hierboven omschreven.
    .

Aantekeningen

  • Zelf iced tea maken is lekker en eenvoudig. Klik hier om het recept voor zelfgemaakte perzik ice tea te bekijken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)