Koude koffie (cold brew)

Koude koffie (cold brew)

Ik vind ijskoffie in de zomer heel erg lekker maar soms vind ik het een beetje te ‘zwaar’. Ik ben niet echt fan van koffie waar allerlei zoetigheid en dikke koffiemelk inzit. Ik heb liever een licht en eenvoudig drankje met de smaak van koffie en een wolkje melk (dat klinkt zo leuk). In Barcelona zag ik bij Starbucks cold brew. Dit is koude koffie die 12 tot 24 uur getrokken heeft met koud water. Het is totaal iets anders dan ijskoffie. 

Het handige van deze koffie is dat je er een voorraad van kunt maken en het dus kunt pakken wanneer je daar zin in hebt. En het is al koud! Op internet las ik dat cold brew coffee (dus koude gezette koffie) zoeter is van smaak. Daar was ik dus heel nieuwsgierig naar en inderdaad het is echt zoet. Je hoeft er dus geen suiker in te gebruiken, tenzij je een echte zoetliefhebber bent. Met ijsblokjes en (plantaardige) melk heb je een heel hip en fris drankje.

Wat heb je nodig?

 • 80 gram gemalen koffie
 • 1 liter water
 • ijsblokjes
 • (plantaardige) melk (hoeveelheid naar wens)

Hoe maak je het?

Om cold brew coffee te maken zet je deze minimaal 12 uur in de koelkast. Zo kan het water de smaak van de koffie goed overnemen. Kun je niet zo lang wachten en wil je het dezelfde dag nog drinken dan zou 8 uur in de koelkast ook kunnen. Alleen hoe langer je het laat trekken, hoe lekkerder de koffie is.

Doe de gemalen koffie in een (weck) pot en giet het koude water erop. Roer het even door en zet het in de koelkast.

Cold brew coffee
Zet de pot afgesloten 12 uur in de koelkast

Als de 12 uur verstreken zijn ga je de koffie filteren. Dit kun je doen met een zeef en een kaasdoek. Het kan ook met een gewone koffiefilter. Leg de koffiefilter in de zeef en schenk de koffie er rustig doorheen. Er zijn ook speciale kannen voor verkrijgbaar. Dit soort kannen zijn verkrijgbaar in kookwinkels of je vindt ze online. Deze speciale kan zet je 8 tot 12 uur in de koelkast en je hoeft de koffie daarna niet meer apart te zeven.

Als je de koffie gefilterd hebt dan kun je deze bewaren in een glazen fles in de koelkast. Je kunt de koffie ook in een ijsblokjesvorm invriezen.

Cold brew coffee

Hoe drink je de cold brew koffie?

Doe een aantal ijsblokjes in een glas en giet er een beetje koffie op. Je hebt niet veel nodig want de koffie heeft een hele geconcentreerde smaak. Voeg daarna naar wens een scheut melk toe, je kunt het ook zonder melk drinken. Vind je de koffiesmaak te sterk voeg dan een scheutje water toe.

Ik vind coldbrew lekkerder dan ijskoffie!

Lekker op een zomerse dag op een zonnig plekje in de tuin. En wil je geen beestjes in je glas? Kijk dan eens naar deze tip!

Cold brew coffee

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

 1. Hoi Simone,
  De pot staat in de koelkast, ben benieuwd! Hoe lang kun je de cold brew eigenlijk bewaren?
  Groetjes

  • Hoi! Ik weet het niet exact maar ik denk dat je het sowieso 5 dagen tot een week kunt bewaren. Ik vergelijk het een beetje met ijsthee qua houdbaarheid. Het zal niet snel bederven denk ik alleen eerder achteruit gaan in smaak. Wel drinkt deze cold brew lekker weg dus ik denk dat hij ook snel op is! Groetjes, Simone

 2. Klinkt lekker en lekker simpel. Dat wil ik wel eens proberen, maak wel al zelf ijsthee wanneer het warm is en ben sowieso een koffie-drinker, dus…
  Bedoel je bij het filteren van de koffie met een filter, zo’n plastic filter die je op een kan kan zetten met filter papier erin?

  • Hoi! Ja dat is ook een goede manier. Het is belangrijk dat er geen gemalen koffie bij de cold brew komt. Ik heb het zelfs door een hydrofiele luier (zo’n witte doek) en een zeef geprobeerd en dat ging ook goed!
   Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*