Eetspiratie » Koude koffie (cold brew)
Koude koffie (cold brew)

Koude koffie (cold brew)

Ik vind ijskoffie in de zomer heel erg lekker maar soms vind ik het een beetje te ‘zwaar’. Ik ben niet echt fan van koffie waar allerlei zoetigheid en dikke koffiemelk inzit. Ik heb liever een licht en eenvoudig drankje met de smaak van koffie en een wolkje melk (dat klinkt zo leuk). In Barcelona zag ik bij Starbucks cold brew coffee. Dit is koffie die 12 tot 24 uur getrokken/ gebrouwen is met koud water. Het is totaal iets anders dan ijskoffie. 

Het handige van deze koffie is dat je er een voorraad van kunt maken en het dus kunt pakken wanneer je daar zin in hebt. En het is al koud!

Cold brew coffee is zoet van smaak en je proeft de koffie heel goed. Je hoeft er dus geen suiker in te gebruiken, tenzij je een echte zoetliefhebber bent! Voor een Vietnamese ijskoffie schenk je er in plaats van gewone melk gecondenseerde melk bij. Wel zoet, maar lekker om een keer mee af te wisselen.

Je kunt natuurlijk een ouderwetse pot koffie zetten en deze een nacht koud laten worden in de koelkast. Dit is dan niet echt cold brew coffee. Door de koffie te laten trekken in de koelkast (het brouwen) krijgt het een intense koffiesmaak.

Koude koffie (cold brew)

Koude koffie (cold brew)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Smoothies en drankjesKeuken: DrankjesNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

liter
Voorbereiding

5

minuten
Cold brew

12

uren 
Tijd totaal

12

uren 

5

minuten

Cold brew coffee is koffie die minimaal 12 uur heeft getrokken in de koelkast. Serveer de koude koffie met een scheutje melk en veel ijsklontjes.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 80 gram 80 gemalen koffie

  • 1 liter 1 water

  • ijsblokjes

  • (plantaardige) melk )hoeveelheid naar wens)

Hoe maak je het?

  • Doe gemalen koffie in een grote pot (waar minimaal 1 liter water in past).
  • Schenk hierop 1 liter koud water. Dek de pot af en zet het minimaal 12 uur in de koelkast.Cold brew coffee
  • Als de 12 uur verstreken zijn ga je de koffie filteren. Dit kun je doen met een zeef en een kaasdoek (of passeerdoek). Het kan ook met een gewone koffiefilter. Leg de koffiefilter in de zeef en schenk de koffie er rustig doorheen.
  • Als je de koffie gefilterd hebt dan kun je deze bewaren in een glazen fles in de koelkast.
  • Doe een aantal ijsblokjes in een glas en giet er een beetje koffie op. Je hebt niet veel nodig want de koffie heeft een hele geconcentreerde smaak. Voeg daarna naar wens een scheut melk toe, je kunt het ook zonder melk drinken. Vind je de koffiesmaak te sterk voeg dan een scheutje water toe.Cold brew coffee

Aantekeningen

  • Zelf iced tea maken is lekker en eenvoudig. Klik hier om het recept voor zelfgemaakte perzik ice tea te bekijken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE