Eetspiratie » Kooktips voor de Indische keuken
Kooktips voor de Indische keuken

Kooktips voor de Indische keuken

Kooktips voor de Indische keuken. In de Indonesische en Indische keuken wordt op gevoel gekookt. Het is vaak een snufje van dit en een snufje van dat. Soms worden er ingrediënten in recepten gebruikt die je misschien niet kent qua smaak of waar je nog nooit van gehoord hebt. Handelingen zoals ‘kneus de sereh en leg er een knoop’ in is niet voor iedereen duidelijk. Lees hier al mijn Indische keukengeheimen.

In dit artikel vertel ik over de dingen die ik gezien heb in de keuken. Door mee te kijken (en te helpen) bij mijn oma en mijn moeder heb ik veel geleerd. Ik heb zo een hoop kooktips voor de Indische keuken verzameld. Mijn oma is Indonesisch en had haar eigen manier van koken. Er zijn wel een aantal specifieke dingen die ze mij geleerd heeft en die ik volgens haar altijd ‘moet’ doen, zoals rijst wassen, rijst koken met behulp van ‘het vingerkootje’, boemboe’s aanfruiten en altijd je taugé schoonmaken. Voor mensen met Indonesische roots zal dit heel herkenbaar zijn. Net zoals rijst met soep en stamppot met sambal.

Kooktips voor de Indische keuken

Als je wilt gaan beginnen met koken dan heb je natuurlijk best een grote voorraad met kruiden en specerijen nodig. Lees hier welke producten je nodig hebt als je Indisch gaat koken. Dit overzicht is ook een handige boodschappenlijst voor als je naar de toko gaat. En heb je geen toko in de buurt? De meeste producten zijn ook verkrijgbaar in de supermarkt.

Kooktips voor de Indische keuken

Een boemboe maken

Als je Indisch gaat koken begin je altijd met het maken van een boemboe. Dit kruidenmengsel is de basis van je gerecht. Hoe maak je nu op een redelijk snelle manier een heerlijk kruidenmengsel? Als je het leuk vind om lekker ouderwets te vijzelen of oeleken in een tjobek (vijzel) doe dat dan vooral. Persoonlijk heb ik hier vaak geen tijd voor. Inmiddels heb ik een handige manier gevonden. Gebruik een mini foodprocessor of een hoge beker met een staafmixer.

Een boemboe wordt altijd aangebakken of aangefruit in een scheut olie. Op deze manier komen de smaken later beter vrij en je gerecht smaakt veel lekkerder. Rauwe ui en knoflook hebben een totaal andere smaak als gebakken of gefruite ui en knoflook. De vraag die vaak aan mij gesteld wordt, (vooral bij slowcooker gerechten) is of de boemboe aangefruit moet worden. Mijn antwoord daarop is, ja!

Sereh

Ik gebruik regelmatig sereh in mijn recepten. Sereh bewaar ik altijd in de diepvries. Deze lange geurige stengel past meestal niet in zijn geheel in de pan. Wat je doet is de het buitenste blad eraf halen en wiebel de stengel een paar keer op en neer. Zo wordt hij soepel en kun je er een knoop in leggen. Op deze manier past hij wel in de pan. Als je gerecht klaar is, vis je hem zo weer uit de pan. Voordat je sereh toevoegt aan je gerecht moet je hem eerst kneuzen. Haal het buitenste blad eraf en sla er nu een paar keer op met een scherp mes, hierdoor komt het aroma vrij.

Sereh is eetbaar, maar dan moet je het wel heel erg fijn snijden. Doe je dit niet dan heb je de kans dat je stukjes in de eten hebt die op hout lijken. Snijd de sereh zo fijn als je kunt en vermaal het met andere ingrediënten in een mini foodprocessor. Dit wordt vaak gedaan bij het maken van een currypasta.

Kruidnagels

Deze tip ken je misschien wel, maar hij is erg handig dus ik deel hem nog een keer. Druk een aantal kruidnagels in een halve ui en laat deze meestoven in je gerecht of soep. Bekijk hier meer tips.

Kruidnagel tip
Kruidnagel tip

Sambal oelek in plaats van rode peper

Vaak staat er in een recept rode peper als hoofdingrediënt voor een boemboe. Een handige tip is om sambal oelek te gebruiken in plaats van een rode peper. Een verse peper gebruik je voornamelijk voor de kleur maar sambal oelek geeft het juist een pittige smaak. Je kunt de pittigheid ook beter doseren als je sambal gebruikt. Je weet bij een rode peper nooit goed hoe het uitvalt qua smaak. Sambal oelek bestaat uit rode pepers en zout en het is eenvoudig zelf te maken. Bekijk hier het recept.

Invriezen

Ik heb een speciaal vak in mijn vriezer voor rode pepers, djeroek poeroet, sereh, knoflook, kurkuma en verse gember. Deze producten kun je namelijk heel goed bewaren in de diepvries. Op deze manier blijven ze maanden goed en je hebt altijd verse ingrediënten bij de hand.

Kooktips voor de Indische keuken
Bewaar pepers in de diepvries

Snel acar maken

Dit heb ik geleerd van mijn moeder, bewaar je augurkennat om snel acar (atjar) te maken van komkommer. Gooi het vocht van de augurken niet weg maar doe er plakjes komkommer in. Zo maak je op een snelle manier en lekkere komkommersalade voor bij nasi goreng. Bekijk hier hoe je acar maakt.

Snelle zoet zure komkommersalade

Rijst koken

Voordat je witte rijst gaat koken ga je deze eerst uitgebreid wassen. Sla deze stap niet over want je rijst wordt er veel lekkerder van. Ik schreef een uitgebreid artikel over rijst wassen. Ik leg uit waarom je het doet en hoe je het doet. Bekijk hier het artikel over rijst wassen. Nadat de rijst is gewassen kun je het gaan koken. Je kunt dit doet op verschillende manieren. Gewoon in een pannetje, een rijstkoker of zoals ik het doe in mijn multicooker. Mijn oma paste altijd het trucje met ‘het vingerkootje’ toe.

Het werkt als volgt: je vult een pan met gewassen rijst en vult deze aan met water. Het water mag niet hoger komen dan je eerste vingerkootje. Dus je hebt eerst de rijst en daarop een laagje water die ongeveer 1,5 centimeter boven de rijst uitkomt. Kook de rijst op een laag vuur gaar. Als al het water is opgenomen is de rijst klaar. Roer het los met een vork en laat het nog even staan met de deksel op de pan. En als je rijst kookt, kook dan niet een beetje maar altijd extra. Het komt van nog van pas later in de week.

Rijst bewaren

Gekookte rijst kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. En je kunt rijst ook invriezen. Deze rijst gebruik ik als extra vulling voor bijvoorbeeld in (bami) soep, soto ajam of in bruine bonensoep. Soms is het ook handig als aanvulling van een Indisch gerecht. Ik neem de rijst uit de vriezer, stoom deze kort of ik doe het in een vergiet en overgiet het met kokend water. Nu is de rijst meteen klaar voor gebruik.

Nasi goreng

Nasi goreng maak je met afgekoelde gekookte droge rijst. Met warme vochtige rijst is het lastig om nasi goreng te maken. Goreng = gebakken en als de rijst te vochtig is krijg je niet die lekkere gebakken rijst die je eigenlijk wilt. Voor dit gerecht gebruik je bijvoorbeeld een restje rijst (daarom kook ik altijd extra) of je kookt de rijst van tevoren. Als de rijst gekookt is spreid je deze uit op een bord of platte schaal en laat je het volledig afkoelen. Hierna kun je er perfecte nasi goreng van maken. Bekijk hier een aantal recepten.

Rijst wassen voor het koken

Taugé schoonmaken

Wat in de Indische en Indonesische keuken bijna altijd vanzelfsprekend is, is het schoonmaken van taugé. Als kleinkind van een Indonesische oma moest ik hier ook aan geloven. Staartjes en schilletjes verwijderen, één voor één. Het resultaat is mooie schone en vooral lekkere knapperige taugé. Ik schreef een uitgebreid artikel over het hoe en waarom. Lees het artikel over taugé schoonmaken hier.

Hoe maak je taugé schoon

Diepvries groenten gebruiken

Voor veel gerechten kun je prima diepvries groenten gebruiken. Ik gebruik alleen maar diepvries sperziebonen om toemis boontjes of sajoer boontjes te maken. Pastei tutup is een Indische ovenschotel waarbij je erwtjes en worteltjes nodig hebt. Je kunt de variant uit blik of pot gebruiken, maar uit de diepvries is veel lekkerder. Uit pot of blik is vaak erg vochtig, minder kleurrijk. De diepvries variant is veel frisser en steviger. Mijn moeder gebruikte ook vaak een zak bevroren soepgroente voor in de nasi goreng.

Eieren pellen

Ik heb bij mijn oma vroeger heel wat eitjes gepeld. Zij leerde mij dat je dit het beste kunt doen terwijl je het ei onder water houdt. Op die manier komt de schil er heel gemakkelijk af. Ik pelde op zondag geen 2 eieren maar vaak wel een stuk of 25 per keer. Indo oma’s vinden het wel handig om veel kleinkinderen te hebben, (klein)kinderen zijn fijne hulpjes in de keuken!

Snel een ei pellen

Trassi bewaren

In de Indische keuken wordt veel trassi (gefermenteerde garnalenpasta) gebruikt. Trassi ruikt een beetje funky maar de geur roept ook herinneringen op. Trassi bewaar je in de koelkast. En om te voorkomen dat heel je koelkast naar trassi gaat ruiken bewaar ik deze in een glazen afgesloten potje. Lees hier meer informatie over trassi en andere Indonesische ingrediënten.

Kemirie noten

Ik gebruik niet graag kemirie noten in mijn keuken. Kemirie noten moeten voor consumptie altijd verhit worden zodat ze hun giftige stofje kwijt kunnen raken. Je kunt dit doen door de even te ‘poffen’ in een hete koekenpan of ze mee te fruiten met de boemboe. Ik vervang kemirie noten in recepten door cashewnoten. Kemirie noten zorgen voor een dikkere structuur van een gerecht. Het wordt een soort dik papje waardoor je saus beter indikt en het geeft een romig gevoel en smaak. Met cashewnoten bereik je hetzelfde effect.

Wist je dat:

  • Indische mensen van zich af snijden (bv bij het snijden van groenten) in plaats van naar zich toe?
  • Ze eten met een lepel in plaats van met mes en vork?
  • Indo’s altijd over eten praten?
  • Je bij Indo’s altijd kan aanschuiven om een bordje mee te eten?
  • Indo’s graag een warm ontbijt eten.
  • Ze alles ook koud opeten, meestal laat in de avond.
  • Bijna elke Indo een speciale saté bbq heeft om sateetjes op te grillen, gewoon het hele jaar door.
  • Indo’s van elke gelegenheid gebruik maken om een feestje te vieren.
  • Het eerste wat Indo’s aan elkaar vragen is ‘wat ga je eten vandaag?’
  • Je bij een Indische oma kroepoek krijgt in plaats van snoep.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.