Eetspiratie » Rijst koken in de Crock-Pot Express
Rijst koken in de Crock-Pot Express

Rijst koken in de Crock-Pot Express

Rijst koken in de Crock-Pot Express. Ik ben overstag, ik kook liever rijst in deze multicooker als in mijn rijstkoker. Eigenlijk wilde ik mijn schattige rijstkokertje niet aan de kant schuiven voor de imposante Crock-Pot. Maar eerlijk is eerlijk, de rijst komt veel beter uit deze pan als uit mijn rijstkoker. En nog belangrijker, het verbrand niet, want dat was mijn grootste ergernis. Ik laat je in dit artikel zien hoe je rijst kunt koken in deze fijne pan.

Mijn rijstkoker doe ik niet weg. Hij staat startklaar voor het geval ik een gerecht in de Crock-Pot aan het bereiden ben waar ik wel graag rijst bij wil eten. Rijst koken kan een dingetje zijn. Ik krijg hier veel vragen over. Het is of te nat, te plakkerig, te papperig of niet te eten. Als je rijst in de multicooker bereid heb je hier geen last meer van. De rijst komt er perfect gekookt uit. Hou wel rekening met de opwarmtijd van de pan en de tijd dat de pan zijn stoom moet kwijtraken (natural release). De kooktijd zelf is 12 minuten.

Hoe kook je rijst in de Crock-Pot Express?

De rijstsoorten die ik het meest gebruik zijn, simpele witte rijst, pandanrijst, jasmijnrijst en zilvervliesrijst. Deze rijstsoorten komen allemaal perfect uit de Crock-Pot Express. Wel is het belangrijk om de rijst voor het koken goed te wassen. In dit artikel leg ik uit waarom het aan te raden is om rijst altijd te wassen voordat je het gaat koken. Dat geld voor zowel in een gewone pan op het fornuis als in de multicooker.

Ik gebruik standaard het maatbekertje wat ik kreeg bij mijn rijstkoker. Heb je dit niet dan is een gewoon formaat koffiekopje een prima alternatief. Maar eigenlijk maakt het niks uit, het is 2 kopjes rijst op 2 kopjes water. Dus of je nu emmers gebruikt of kopjes, als het maar 2 op 2 is. Wil je iets ‘nattere’ rijst? Voeg dan 2,5 kopje water op 2 kopjes rijst toe. Ik heb de rijst gewogen en ik kwam uit op 250 gram ongekookte rijst en 300 milliliter water. Dit zijn 2 maatbekertjes rijst en 2 maatbekertjes water.

2 maatbekertjes rijst is ruim voldoende voor 4 tot 5 personen. Deze hoeveelheid is ook voldoende om nasi goreng van te maken (kijk hier voor het recept). Als ik rijst kook, maak ik altijd een grotere hoeveelheid. Wat ik over heb, bewaar ik in de koelkast of vries het in.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Rijst koken in de Crock Pot Express
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Rijst koken in de Crock-Pot Express

Rijst koken in de Crock-Pot Express

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

12

minuten
Tijd totaal

17

minuten

In de Crock-Pot Express kook je perfecte fluffy rijst.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes rijst

  • 2 kopjes water

Bereiding:

  • Zet je CPE (Crock- Pot Express) op een stevige ondergrond en kijk of de eventuele stoom (die is er weinig bij deze bereiding) straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan in de CPE zit.
  • Meet de rijst af en doe het in een vergiet. Was de rijst onder de kraan. Spoel de rijst totdat het water helder is. Doe de rijst in de CPE en voeg het water toe. Als het goed is staat de rijst onder water.
  • Doe de deksel op de pan en sluit meteen het ventiel. Druk op rice/risotto en op start. Dit programma duurt 12 minuten en staat automatisch op stand low. Maar voordat het programma start gaat het apparaat druk opbouwen. Er verschijnt eerst heat op de display en er kan stoom uit de pan ontsnappen. Dit duurt ongeveer 6 minuten.
  • Als de druk is opgebouwd springt de CPE op 12 minuten en begint hij terug te tellen van 12 naar 0. Na de kooktijd springt hij automatisch op de warmhoudstand. Je doet nu niets.
  • Je laat de pan nu 10 minuten zo staan (natural release). Je ziet de tijd oplopen op de display. Als de 10 minuten voorbij zijn, druk je op stop. Je opent nu voorzichtig het ventiel. De meeste stoom is al uit de pan. Open de voorzichtig de deksel. Let op, hier kan nog heet water uit druppelen.
  • Leg de deksel op een theedoek en schep met een rijstlepel de rijst om. Als het goed is heb je nu heerlijke fluffy rijst, die niet is aangebrand of aangekoekt!

Aantekeningen

  • Voeg ook eens wat blaadjes, stengels of knollen (specerijen) toe aan je rijst. Bijvoorbeeld, een stukje gekneusde gember, geplette teen knoflook, een gekneusde sereh stengel of wat verfrommelde blaadjes djeroek poeroet. Dit geeft je rijst een lekkere smaak en geur. Dit leg je in de pan tussen de rijst en je vist het er na de kooktijd weer uit.
  • In de multicooker kun je ook perfecte pilav koken. Deze Turkse rijst maak je eenvoudig in de Crock-Pot Express. Bekijk hier het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.