Eetspiratie » Rijst koken in de Crock-Pot Express
Rijst koken in de Crock-Pot Express

Rijst koken in de Crock-Pot Express

Ik ben overstag, ik kook liever rijst in de Crock-Pot Express als in mijn rijstkoker. Eigenlijk wilde ik mijn schattige rijstkokertje niet aan de kant schuiven voor de imposante Crock-Pot. Maar eerlijk is eerlijk, de rijst komt veel beter uit de CPE als uit mijn rijstkoker. En nog belangrijker, het verbrand niet, want dat was mijn grootste ergernis. Ik laat je in dit artikel zien hoe je rijst kunt koken in deze fijne pan.

Mijn rijstkoker doe ik niet weg. Hij staat startklaar voor het geval ik een gerecht in de CPE aan het bereiden ben waar ik wel graag rijst bij wil eten.

Rijst koken kan een dingetje zijn. Ik krijg hier veel vragen over. Het is of te nat, te plakkerig, te papperig of niet te eten. Ook krijg ik de vraag welke rijst ik meestal gebruik.

Ik heb 3 soorten die ik meestal gebruik:

 • pandanrijst
 • basmati rijst
 • droge korrel rijst

Hoe kook je rijst in de Crock-Pot Express?

Deze 3 rijstsoorten komen allemaal perfect uit de CPE. Ik heb verschillende kooktijden getest. Uitgetest wat het verschil is als je de rijst wel wast of niet wast van tevoren. Gepuzzeld met de verhouding water/rijst. Ik heb voor mezelf nu een manier gevonden om lekkere fluffy rijst te bereiden in de CPE. Ik ga het in een stappenplan uitleggen, het is helemaal niet zo moeilijk maar wel handig om te weten!

Ik gebruik standaard het maatbekertje wat ik kreeg bij mijn rijstkoker. Heb je dit niet dan is een gewoon formaat koffie kopje een prima alternatief. Maar eigenlijk maakt het niks uit, het is 2 kopjes rijst op 2 kopjes water. Dus of je nu emmers gebruikt of kopjes, als het maar 2 op 2 is. Wil je iets ‘nattere’ rijst? Voeg dan 2,5 kopje water op 2 kopjes rijst toe.

Ik heb de rijst gewogen en ik kwam uit op 250 gram ongekookte rijst en 300 milliliter water. Dit zijn 2 maatbekertjes rijst en 2 maatbekertjes water.

2 maatbekertjes rijst is ruim voldoende voor 4 tot 5 personen. Deze hoeveelheid is ook voldoende om nasi goreng van te maken (kijk hier voor het recept). Als ik rijst kook, maak ik altijd een grotere hoeveelheid. Wat ik over heb, bewaar ik in de koelkast of vries het in.

Rijst koken in de Crock-Pot Express

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, IndofoodKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

5

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

22

minuten
Tijd totaal

27

minuten

In de Crock-Pot Express kook je perfecte fluffy rijst.

Ingrediënten

 • 2 kopjes rijst

 • 2 kopjes water

 • 1 snufje zout (naar wens)

Hoe maak je het?

 • Zet je CPE op een stevige ondergrond en kijk of de eventuele stoom (die is er weinig bij deze bereiding) straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de ring in de deksel zit en de binnenpan in de CPE zit.
 • Meet de rijst af en doe het in een vergiet. Was de rijst onder de kraan. Spoel de rijst totdat het water helder is. Doe de rijst in de CPE en voeg het water toe.
 • Voeg het zout toe en eventueel de specerijen als je die wilt gebruiken. Als het goed is staat de rijst onder water.
 • Doe de deksel op de pan en sluit meteen het ventiel. Druk op rice/risotto en op start. Dit programma duurt 12 minuten en staat automatisch op stand low. Maar voordat het programma start gaat het apparaat druk opbouwen. Er verschijnt eerst heat op de display en er kan stoom uit de pan ontsnappen. Dit duurt ongeveer 6 minuten.
 • Als de druk is opgebouwd springt de CPE op 12 minuten en begint hij terug te tellen van 12 naar 0. Na de kooktijd springt hij automatisch op de warmhoudstand. Je doet nu niets.
 • Je laat de pan nu 10 minuten zo staan (natural release). Je ziet de tijd oplopen op de display. Als de 10 minuten voorbij zijn, druk je op stop. Je opent nu voorzichtig het ventiel. De meeste stoom is al uit de pan. Open de voorzichtig de deksel. Let op, hier kan nog heet water uit druppelen.
 • Leg de deksel op een theedoek en schep met een rijstlepel de rijst om. Als het goed is heb je nu heerlijke fluffy rijst, die niet is aangebrand of aangekoekt!

Aantekeningen

 • Voeg ook eens wat blaadjes, stengels of knollen (specerijen) toe aan je rijst. Bijvoorbeeld, een stukje gekneusde gember, geplette teen knoflook, een gekneusde sereh stengel of wat verfrommelde blaadjes djeroek poeroet. Dit geeft je rijst een lekkere smaak en geur. Dit leg je in de pan tussen de rijst en je vist het er na de kooktijd weer uit.
 • Je kunt rijst koken in water maar ook in (kippen)bouillon of kokosmelk. Of voeg wat groentebouillonpoeder of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje toe. Dit geeft je rijst extra smaak.
 • Gele rijst (nasi kuning) kun je ook perfect bereiden in de Crock-Pot Express. Lees hier hoe je deze feestelijke rijst maakt.
 • Heb je nog geen Crock-Pot Express? Lees hier mijn uitgebreide review over dit multifunctionele apparaat.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

6 Reacties

 1. Tessa Mooij

  Hallo! Wat een fijne inspirerende site dit als net als ik nieuw bent in de wereld van de cpe. 👍👏
  Ik heb hier een pak volkoren basmati rijst die gewoonlijk 45 minuten moet koken. Hoe lang moet deze dan in de cpe?
  Is er een soort omreken methode?
  Bedankt vast! Gr Tessa

  • Hoi Tessa, leuk dat je Eetspiratie gevonden hebt! Er is niet echt een omrekenmethode voor. Als ik het zou bereiden zou ik kiezen voor het rice/risotto programma, stand low en dan een kooktijd van 15 minuten en een natural release van 10 tot 15 minuten. Die natural release is belangrijk zodat de rijst nog na kan stomen. Bij witte rijst zou ik 1 op 1 water en rijst doen maar bij een volkoren variant zou ik denk ik iets meer water nemen. Dus 1 maatbekertje rijst en anderhalf bekertje water. Het is ook een beetje uitproberen. Zo heb ik het bij al mijn recepten gedaan :-). Kook ze! Groetjes, Simone

 2. Ik heb een bestron van 1,5 liter gekregen. Geen luxe dus
  Mijn vraag is Hoe kan ik hem het beste gebruiken?
  b.v. nasi

  • Hallo, gaat het hier om een kleine rijstkoker? Want dit is een ander apparaat dan de Crock-Pot Express. In de rijstkoker gebruik je op 1 cup rijst 2 cups water. Dan heb je nasi (witte rijst). Als de rijst is afgekoeld kun je het gebruiken voor nasi goreng. Groetjes, Simone

 3. Een paar weken geleden had ik dit geprobeerd.
  Eerder kookte ik de de rijst 5minuten in de CPE, na wat tips van Simone kan ik zeggen dat het stukken lekkerder smaakt!

  Eerder plakte de rijst altijd vast op de bodem van mijn rijstkoker bij de CPE gebeurd dat ook niet!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

veertien + 13 =