De beste rijstkoker – de multicooker, het beste apparaat om rijst in te bereiden. Ik krijg vaak de vraag waar ik mijn rijst in kook en wat de beste rijstkoker is. Daar heb ik een heel snel antwoord op: de multicooker is wat mij betreft de beste rijstkoker. In dit artikel leg ik uit waarom.
Ik heb eigenlijk nooit echt een rijstkoker gebruikt. Mijn oma en moeder kookten en stoomden rijst in een grijze ‘wolkjespan’. Ze noemden dat een rijststomer. Ik heb in mijn jeugd nog nooit gezien dat ze een rijstkoker gebruikten. En volgens mij hebben ze ook nog nooit een rijstkoker gehad. Veel Indo’s zweren erbij en daarom heb ik toen ik op mezelf ging wonen een rijstkoker gekocht. Echter had ik er geen aard mee. Mijn grootste ergernis was dat de rijst steeds aankoekte, de onderste laag krokant was en de bovenkant van de rijst droog was. Ik hoopte op luchtige fluffy rijst, maar dat is me in een rijstkoker nog nooit gelukt.
Omdat ik niet meteen wilde opgeven, heb ik een ander merk rijstkoker gekocht. Om uit te testen of het bij die ‘cooker’ ook het geval was. Helaas had ik hetzelfde probleem. Ook met een ander apparaat. Ik heb dus vanaf die tijd gewoon weer ouderwets rijst gekookt in een pan, maar dat is niet mijn favoriete manier van rijst bereiden. Stomen – zoals mijn oma en moeder deden – is nog altijd het lekkerst, maar te bewerkelijk op drukke doordeweekse dagen.
De beste rijstkoker – de multicooker
De multicooker
Maar sinds een paar jaar gebruik ik mijn Crock-Pot Express multicooker om rijst in te koken. En sinds ik deze cooker gebruik, wil ik nooit meer anders! Rijst koken was nog nooit zo gemakkelijk en het is nog nooit voorgekomen dat de rijst is aangekoekt of verbrand aan de onderkant. Zelfs niet nadat de pan even op de warmhoudstand heeft gestaan. Ook is het ideaal om in een keer grotere hoeveelheden rijst te koken in de multicooker en de rijst mislukt eigenlijk nooit. Het grote voordeel is dat je met een multicooker veel meer kunt dan alleen maar rijst koken. Slowcooken, yoghurt maken, onder hoge druk koken, groenten stomen, aardappels, granen en pasta koken, de mogelijkheden zijn eindeloos.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Tegenwoordig zijn er wel hele goede rijstkokers te koop. Er zijn ten opzichte van een paar jaar geleden veel meer luxere modellen op de markt. Waar je vroeger alleen de knopjes ‘cook’ en ‘keep warm’ had, heb je nu hele fancy rijstkokers met digitale schermpjes, standen die je kunt instellen en de designs zijn ook steeds mooier. Alhoewel je met een multicooker veel meer mogelijkheden hebt, kun je met een rijstkoker ook wel iets meer dan rijst koken alleen. Je kunt er ook havermout of makkelijke rijstgerechten in bereiden, maar hij heeft niet de functies die een multicooker allemaal heeft.
Rijst koken in de multicooker onder hoge druk
Rijst koken zie ik als een ritueel. Voor het koken was ik de rijst minstens drie keer tot het water helder ziet. Ik gebruik hiervoor een speciale rijstzeef, dit maakt het wassen heel eenvoudig. Voor het koken van de lekkerste rijst is het wassen van de rijst een stap die je niet moet overslaan. Vervolgens kook ik de rijst 12 minuten op het rice/risotto programma op stand low en laat het daarna nog 10 minuten nastomen. Als je de pan open doet, zie je ‘putjes’ in de gekookte rijst en dat is precies wat je wilt. Gebruik altijd een speciale rijstlepel om rijst mee op te fluffen en op te scheppen. Deze lepel heeft een speciale vorm waardoor je de rijst goed kunt opscheppen en hij niet blijft plakken.
Reishunger Rijstzeef uit roestvrij staal
Was rijst met deze Reishunger rijstzeef – 22 cm roestvrij staal, antislip siliconen bodem voor stabiliteit. Ideaal voor rijst, groenten en granen. Duurzaam en hittebestendig!
Dit is wat mij betreft dé beste manier om rijst te koken. Dus twijfel je over de aanschaf van een rijstkoker of multicooker, bedenk dan dat een multicooker veel meer mogelijkheden heeft dan een rijstkoker. Perfect gekookte rijst, makkelijk grote hoeveelheden koken en aankoeken is verleden tijd.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden. Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten. Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.