Eetspiratie » Wat is het verschil tussen een slowcooker en een multicooker?

Wat is het verschil tussen een slowcooker en een multicooker?

Wat is het verschil tussen een slowcooker en een multicooker? Deze vraag wordt mij wekelijks gesteld. Het leek me daarom handig om het verschil tussen deze twee apparaten uit te leggen. Zo weet je welke pan het beste bij jou en je wensen past.

In 2013 was Eetspiratie het eerste blog dat Nederlandse recepten deelde voor de slowcooker. Slowcooking was toen nog redelijk onbekend, maar inmiddels hebben meer mensen het fenomeen slowcooken ontdekt. Ik durf wel van mezelf te zeggen dat ik inmiddels een slowcooker expert ben. De meeste vragen in mijn mailbox gaan over de slowcooker en nu is daar een nieuw hype; de multicooker. Deze hype is er al een tijdje, maar mensen die een slowcooker hebben zijn nu ook geïnteresseerd in dit multifunctionele apparaat. In plaats van ‘low en slow’ koken, kun je met deze pan ook snel onder hoge druk koken en dat spreekt veel mensen aan in deze drukke tijd. Lekker koken maar dan ‘sneller’.

Op mijn website vind je ook veel recepten voor de multicooker. Wat mijn multicooker recepten onderscheidt van andere blogs is dat ik alle stappen precies uitleg, zodat je het snel onder de knie krijgt en het bijna niet mis kan gaan. Dus mocht je twijfels hebben over het koken met een multicooker, dat is niet nodig. Ik leg het je stap voor stap uit!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is het verschil tussen een slowcooker en een multicooker

Wat is het verschil tussen een slowcooker en een multicooker?

Veel mensen zijn zich aan het oriënteren op het koken met deze apparaten. Maar welke moet je nu kiezen? Ga je voor de slowcooker, een redelijk simpel apparaat met maar een paar opties? Of toch voor de multicooker met veel knopjes, verschillende programma’s en een spannend ventiel waar stoom uitkomt. Ik zet de verschillen voor je op een rijtje, zodat je een keuze kunt maken voor het apparaat dat het beste bij jou en jouw (gezins)situatie past.

Slowcooker

De slowcooker kan één ding en dat is slowcooken! Dit is eigenlijk de enige functie van het apparaat: het langzaam garen van gerechten op een lage temperatuur.

Functie: Het garen van stoofschotels, vlees/kip gerechten, soepen en curry’s op een lage temperatuur, niet hoger dan 100 graden.

Gebruiksgemak: Eenvoudig, weinig knopjes met een stand low, high en een warmhoudstand. Je stelt een stand en een kooktijd en that’s it. Als de slowcooker geen timer heeft, dan moet je de tijd op een andere manier bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld een alarm instellen op je telefoon. Als de kooktijd verstreken is, gaat de pan bij sommige slowcookers automatisch over op de warmhoudstand. Heb je een eenvoudig model slowcooker, dan moet je dit handmatig doen.

Kooktijd: Een slowcooker staat minimaal 3 tot wel 12 uur aan, afhankelijk van het gerecht dat je erin bereidt. Je kunt de slowcooker (in principe) onbeheerd laten, dus je hoeft er niet constant bij te blijven.

Prijs: Er zijn slowcookers in verschillende prijscategorieën, dit is afhankelijk van de maat van de pan, het merk en hoe luxe de pan is. Een simpele slowcooker zonder poespas koop je al vanaf 50 euro.

Formaat: Een slowcooker kun je kopen in diverse maten en met verschillende inhoud. Er zijn slowcookers vanaf 2 liter tot 8 liter.

Uiteraard zijn er slowcookers die iets meer uitgebreid zijn. Denk hierbij aan een timer, digitaal venster, een uitgestelde start of een pan waarin je direct kunt aanbakken. Wil je meer info over hoe een slowcooker nu precies werkt? In dit artikel leg ik alles uit wat je wilt weten.

Low en slow koken met deze slowcooker
Deze pan doet al het werk voor je

Multicooker

Zoals het woord al zegt, deze pan heeft meerdere functies en is dus ‘multifunctioneel’. Een multicooker heeft meerdere programma’s en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je hebt hier de keuze om langzaam (met de slowcookfunctie) of snel te koken (met de hoge druk functie). Daarnaast zijn er nog tal van andere programma’s, zoals het yoghurtprogramma, stomen, sauteren (aanbakken) noem maar op.

Functie: Een multicooker heeft meer functies dan een slowcooker, zodat je gerechten op verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt dus én slowcooken én snel koken onder hoge druk. Je kunt de pan makkelijk inpassen in je dagelijks leven. Anders dan in de slowcooker kun je in een multicooker naast stoofschotels, curry’s en soepen ook rijst, aardappels, pasta, granen, peulvruchten en groenten bereiden. Je kunt er ook zoete gerechten en desserts in maken.

Gebruiksgemak: De pan heeft meerdere knopjes. Deze hoef je niet perse allemaal te gebruiken, omdat je via het programma ‘manual’ alles zelf handmatig kunt instellen als je dat handig vindt. Het is even oefenen en puzzelen in het begin om de met deze pan te koken maar dat leer je gaandeweg. Het advies is om als je net begint recepten precies te volgen om het onder de knie te krijgen.

Kooktijd: In een multicooker kun je binnen 10 minuten een soep bereiden, binnen 40 minuten stoofvlees maken en binnen 1 minuut groenten stomen. Tel hier wel extra kooktijd bij op want de pan heeft tijd nodig om druk op te bouwen. Hij doet er (afhankelijk van de inhoud van de pan) tussen de 6 en 10 minuten over om druk op te bouwen en hij heeft ook 10 minuten nodig om de druk weer af te bouwen. Tenzij je zelf handmatig een quick release doet, dus zelf het ventiel opent om de stoom uit de pan te laten. Je moet dus altijd minimaal 10 of 20 minuten extra tijd optellen bij de kooktijd. Daarnaast heeft deze pan ook een slowcookfunctie en dit werkt exact hetzelfde als een ‘losse’ slowcooker.

Prijs: Een multicooker ligt iets hoger qua prijs dan een slowcooker, omdat dit een luxere pan is. Hoe meer functies, hoe duurder de pan. Er zijn zelfs multicookers met een sousvide functie en een airfryer functie.

Formaat: Een multicooker is er vanaf 3 liter (Instant Pot), de meeste pannen hebben een inhoud van 5,6 liter (Crock-Pot Express) tot 8 liter (Instant Pot).

Is jouw interesse gewekt voor het koken met een multicooker, maar wil je toch nog iets meer informatie? In dit artikel leg ik alles uit over dit fijne en inmiddels onmisbare apparaat.

Heb jij al een Crock-Pot Express?

Conclusie

Kies voor een slowcooker als je:

  • een apparaat wilt met niet teveel poespas, weinig knopjes en heel gebruiksvriendelijk is.
  • graag gerechten bereidt die een lange gaartijd nodig hebben.
  • genoeg hebt aan één kookfunctie en geen behoefte hebt aan allerlei verschillende programma’s of bereidingswijzen.
  • niet teveel geld wilt uitgeven aan een apparaat.

Kies voor een multicooker als je:

  • op zoek bent naar een apparaat die meerdere kookfuncties heeft.
  • in plaats van langzaam koken ook de optie wilt om een gerecht snel klaar te hebben.
  • het leuk vindt om een beetje te experimenteren en puzzelen in de keuken.
  • bereid bent om te investeren in een iets duurder apparaat.

Aan de hand van deze informatie kun je kijken welk apparaat het beste bij jouw levensstijl en (gezins)situatie past!

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.