Eetspiratie » Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten
Waarom je vaker paarse groente en fruit op je menu moet zetten

Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten

Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten! Paarse groente en fruitsoorten zien er niet alleen prachtig en kleurrijk uit, ze hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Dit geldt natuurlijk voor de meeste groente en fruit, maar de kleur paars is bijzonder. Deze voeding zit vol antioxidanten die lichaam helpt beschermen tegen schadelijke stoffen. Voeg dus vaker ‘paars’ toe aan je menu.

Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten

Het grappige is dat veel producten ‘rood’ of ‘blauw’ worden genoemd terwijl ze paars van kleur zijn. Bijvoorbeeld rode kool, blauwe bessen en blauwe druiven. Hoe meer paars of blauw pigment groente of fruit bevat, hoe beter. Anthocyanen (een antioxidant) zijn natuurlijke stoffen die planten een blauwe of paarse kleur geven. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, versterken het immuunsysteem, beschermen de huid tegen bijvoorbeeld UV straling, vervuiling en stress. Door voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan antioxidanten, zoals paarse groenten en fruit, kunnen we ons lichaam helpen beschermen. Reden genoeg om vaker natuurlijke paarse voeding te eten. Daarnaast voegt het ook een mooie kleur toe op je bord. Het zorgt ervoor dat gerechten en nog mooier en lekkerder uitzien.

Dus kom je in de supermarkt, bij de groenteboer of de natuurvoedingswinkel een groente of fruitsoort tegen met een paarse, blauwe of dieprode kleur? Neem het mee en verwerk het in je gerechten. Combineer het met zoveel mogelijk andere kleuren om het beste uit je voeding te halen. Bij de toko of Turkse supermarkt vind je vaak andere groentes en fruit als in de reguliere supermarkt. Het is ook leuk om daar eens een kijkje te nemen en nieuwe groenten en fruitsoorten te ontdekken.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Waarom je vaker paarse groente en fruit op je menu moet zetten

Paarse fruitsoorten

  • Blauwe bessen
  • Bramen
  • Pruimen
  • Blauwe druiven
  • Zwarte bessen
  • Vlierbessen

Fruit kun je heel gemakkelijk verwerken in gerechten. Voeg ze toe aan smoothies, sapjes, smoothiebowls, of als topping op pannenkoekjes of havermout. Voeg ze toe aan een fruitsalade of een hartige salade. Je kunt er chia jam van maken of een heerlijke compote. Daarnaast kun je ze prima ‘los’ eten als snack of tussendoortje. Heerlijk in cakes, gebak of als topping op een taartje.

Groente inspiratie - recepten met rode kool

Paarse groenten

  • Aubergine
  • Chinese aubergine
  • Ronde aubergine
  • Paarse tomaat
  • Paarse wortel
  • Rode kool
  • Paarse zoete aardappel
  • Paarse spitskool
  • Rode ui
  • Paarse basilicum
  • Radicchio
  • Paarse witlof
  • Paarse boerenkool
  • Donkere slasoorten zoals Lollo rosso, eikenbladsla of paarse krulsla
  • Paarse paprika’s of pittige paarse pepers

Al deze groenten (en de basilicum) zien er heel aantrekkelijk uit en zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Ze maken je gerechten voedzamer, lekkerder en zijn een lust voor het oog. Veel van deze groenten kun je prima rauw eten zoals de sla, koolsoorten, witlof en boerenkool. Maak er heerlijke salades mee, zoals deze rode kool salade of een coleslaw van spitskool. Rode ui is een prima basis voor een boemboe of currypasta, geeft pit in salades en misschien is het lekkerste gerecht met rode ui wel ingelegde rode ui. Deze pickle kun je toevoegen aan verschillende soorten gerechten voor een extra smaakboost.

Een fijne schaal voor grote salades
UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL 

UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL 

Duurzaam – 27cm – gemaakt van 100% hernieuwbare plantaardige bronnen.

Paarse wortel, paprika en tomaat kun je toevoegen aan salades, maar zijn ook een heerlijke snack of tussendoortje. Ook lekker met een dip van hummus en een strooisel zoals dukkah. Aubergines zijn een perfecte groente om te roosteren voor in bijvoorbeeld een quinoa salade. Ook kun je er heerlijke romige baba ganoush van maken. Deze Libanese dip is lekker met platbrood (naan). Gegrilde plakken aubergine zijn heerlijk op een veggie sandwich of je maakt er het heerlijke Indisch stoofgerecht ‘smoor terong‘ van. Ze zijn een lekkere toevoeging aan curry’s en een hoofdingrediënt van het gerecht ratatouille.

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd en weet je nu waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten. En het is helemaal niet moeilijk. Kies bij het boodschappen doen vaker voor paars en voeg deze groente en fruitsoorten toe aan je ontbijt, lunch en avondeten. Maak je gerechten zo kleurrijk mogelijk en laat je creativiteit erop los. Met de inspiratie gegeven in dit artikel moet dat zeker lukken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.