Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten! Paarse groente en fruitsoorten zien er niet alleen prachtig en kleurrijk uit, ze hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Dit geldt natuurlijk voor de meeste groente en fruit, maar de kleur paars is bijzonder. Deze voeding zit vol antioxidanten die lichaam helpt beschermen tegen schadelijke stoffen. Voeg dus vaker ‘paars’ toe aan je menu.
Waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten
Het grappige is dat veel producten ‘rood’ of ‘blauw’ worden genoemd terwijl ze paars van kleur zijn. Bijvoorbeeld rode kool, blauwe bessen en blauwe druiven. Hoe meer paars of blauw pigment groente of fruit bevat, hoe beter. Anthocyanen (een antioxidant) zijn natuurlijke stoffen die planten een blauwe of paarse kleur geven. Deze stoffen werken ontstekingsremmend, versterken het immuunsysteem, beschermen de huid tegen bijvoorbeeld UV straling, vervuiling en stress. Door voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan antioxidanten, zoals paarse groenten en fruit, kunnen we ons lichaam helpen beschermen. Reden genoeg om vaker natuurlijke paarse voeding te eten. Daarnaast voegt het ook een mooie kleur toe op je bord. Het zorgt ervoor dat gerechten en nog mooier en lekkerder uitzien.
Dus kom je in de supermarkt, bij de groenteboer of de natuurvoedingswinkel een groente of fruitsoort tegen met een paarse, blauwe of dieprode kleur? Neem het mee en verwerk het in je gerechten. Combineer het met zoveel mogelijk andere kleuren om het beste uit je voeding te halen. Bij de toko of Turkse supermarkt vind je vaak andere groentes en fruit als in de reguliere supermarkt. Het is ook leuk om daar eens een kijkje te nemen en nieuwe groenten en fruitsoorten te ontdekken.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Paarse fruitsoorten
Blauwe bessen
Bramen
Pruimen
Blauwe druiven
Zwarte bessen
Vlierbessen
Fruit kun je heel gemakkelijk verwerken in gerechten. Voeg ze toe aan smoothies, sapjes, smoothiebowls, of als topping op pannenkoekjes of havermout. Voeg ze toe aan een fruitsalade of een hartige salade. Je kunt er chia jam van maken of een heerlijke compote. Daarnaast kun je ze prima ‘los’ eten als snack of tussendoortje. Heerlijk in cakes, gebak of als topping op een taartje.
Paarse groenten
Aubergine
Chinese aubergine
Ronde aubergine
Paarse tomaat
Paarse wortel
Rode kool
Paarse zoete aardappel
Paarse spitskool
Rode ui
Paarse basilicum
Radicchio
Paarse witlof
Paarse boerenkool
Donkere slasoorten zoals Lollo rosso, eikenbladsla of paarse krulsla
Paarse paprika’s of pittige paarse pepers
Al deze groenten (en de basilicum) zien er heel aantrekkelijk uit en zijn rijk aan voedingsstoffen en antioxidanten. Ze maken je gerechten voedzamer, lekkerder en zijn een lust voor het oog. Veel van deze groenten kun je prima rauw eten zoals de sla, koolsoorten, witlof en boerenkool. Maak er heerlijke salades mee, zoals deze rode kool salade of een coleslaw van spitskool. Rode ui is een prima basis voor een boemboe of currypasta, geeft pit in salades en misschien is het lekkerste gerecht met rode ui wel ingelegde rode ui. Deze pickle kun je toevoegen aan verschillende soorten gerechten voor een extra smaakboost.
UBITE bio-based saladeschaal / serveerschaal XL
Duurzaam – 27cm – gemaakt van 100% hernieuwbare plantaardige bronnen.
Paarse wortel, paprika en tomaat kun je toevoegen aan salades, maar zijn ook een heerlijke snack of tussendoortje. Ook lekker met een dip van hummus en een strooisel zoals dukkah. Aubergines zijn een perfecte groente om te roosteren voor in bijvoorbeeld een quinoa salade. Ook kun je er heerlijke romige baba ganoush van maken. Deze Libanese dip is lekker met platbrood (naan). Gegrilde plakken aubergine zijn heerlijk op een veggie sandwich of je maakt er het heerlijke Indisch stoofgerecht ‘smoor terong‘ van. Ze zijn een lekkere toevoeging aan curry’s en een hoofdingrediënt van het gerecht ratatouille.
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd en weet je nu waarom je vaker paarse groenten en fruit op je menu moet zetten. En het is helemaal niet moeilijk. Kies bij het boodschappen doen vaker voor paars en voeg deze groente en fruitsoorten toe aan je ontbijt, lunch en avondeten. Maak je gerechten zo kleurrijk mogelijk en laat je creativiteit erop los. Met de inspiratie gegeven in dit artikel moet dat zeker lukken.
Hoi, ik ben Simone en op mijn blog Eetspiratie deel ik mijn allerlekkerste recepten die iedereen kan maken. Van Indische gerechten tot slowcooker recepten en praktische kooktips. Eetspiratie, voor jouw dagelijkse culinaire inspiratie. Wil je meer over mij en mijn blog weten, klik dan hier en/of volg mij op social media! Liefs Simone
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.