Eetspiratie » Wat is gnocchi en hoe bereid je het?
Wat is gnocchi en hoe bereid je het

Wat is gnocchi en hoe bereid je het?

Wat is gnocchi en hoe bereid je het? Als ik het heb over gnocchi (je spreek uit als ‘njokki’) dan weten veel mensen niet precies waar ik het over heb. Deze Italiaanse pastasoort gemaakt van bloem en aardappels is lekker, handig en op verschillende manieren toe te passen in recepten. Ik dit artikel leg ik uit wat gnocchi is en wat je er allemaal mee kunt doen. Als je deze zachte deegkussentjes eenmaal hebt geproefd weet ik zeker dat je het vaker op je menu gaat zetten.

De meeste bekende gnocchi is de aardappelgnocchi. Simpele kruimige piepers, gestampt tot een puree en samen met bloem gekneed tot een deegbal. Hiervan maak je vervolgens kleine stukjes/kussentjes die je kookt in een pan gezouten water tot ze gaan drijven. Naast aardappel kun je ook gnocchi maken van pompoen, zoete aardappel, spinazie en zelfs van tofu. De mogelijkheden zijn eindeloos. En geen zin om zelf gnocchi te maken? In de supermarkt verkopen ze kant en klare gnocchi. Er is een verse variant die je vindt in de koeling en een houdbare variant in het Italiaanse schap. Je zult zien dat hier een aardig prijsverschil in zit. De houdbare gnocchi is best betaalbaar en heeft een redelijk lange houdbaarheidsdatum. Het is daarom aan te raden om voor drukke dagen altijd een paar pakjes gnocchi in huis te hebben. Zo kun je altijd iets lekkers op tafel zetten. Wil je zelf gnocchi maken, kijk dan hier voor het recept.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is gnocchi en hoe bereid je het
Wat is gnocchi en hoe bereid je het?

Wat is gnocchi en hoe bereid je het?

Gnocchi is een Italiaanse pastasoort gemaakt van aardappels en bloem. Makkelijk zelf te maken, maar ook vers of kant en klaar (houdbaar) te koop in de supermarkt. Je kunt gnocchi eerst gaar koken en verwerken in gerechten, maar je kunt ze ook ongekookt bereiden/bakken in bijvoorbeeld de airfryer, oven of koekenpan.

Waarom zou je vaker gnocchi op je menu moeten zetten?

  • Het is een veelzijdig product. Je kunt gnocchi combineren met allerlei sauzen, pesto’s, groenten, kruiden en specerijen.
  • Het vult goed omdat de basis van gnocchi bestaat uit aardappels.
  • Kant en klare gnocchi is betaalbaar of je maakt het eenvoudig zelf (eventueel van een restje aardappels).
  • Deze pastasoort heeft een neutrale smaak waardoor ‘bijna’ iedereen het lust, ook kinderen.
  • Ideaal voor restjes verwerking, vul een gerecht aan met gnocchi of andersom om een complete maaltijd op tafel te zetten.
  • Je kunt gnocchi op verschillende manieren bereiden (zie hieronder).
  • Het is makkelijk om er grote hoeveelheden van te maken als je bijvoorbeeld eters krijgt.
  • De bereiding is heel eenvoudig, je kunt er niet veel verkeerd aan doen.
  • Je hoeft je niet te beperken tot de Italiaanse keuken, want gnocchi kun je met allerlei smaken combineren.

Hoe kun je gnocchi bereiden?

  • Koken. Kook de gnocchi in goed gezouten water tot ze bovendrijven. Daarna zijn ze klaar voor verdere verwerking.
  • Bakken in een koekenpan in een beetje olie tot ze bruin zijn. Eet ze als bijgerecht of voeg een (tomaten)saus of pesto toe.
  • Kook de gnocchi gaar, bak ze op in een koekenpan en voeg ze toe aan een salade.
  • Je kunt ze 10 – 15 minuten bakken in de airfryer met een beetje olie en kruiden naar smaak, lekker als snack of bijgerecht.
  • Als een traybake (bakplaat) met verschillende soorten groenten (paprika, courgette, ui, tomaat) 20 – 25 minuten op 200 graden in de oven.
  • Meekoken in een soep. De gnocchi zorgt voor binding waardoor de soep lekker romig wordt (kijk hier voor een recept).
  • Roerbakken met Oosterse groenten (bimi, shiitake, bosui) en een lekkere woksaus.
  • Een Italiaans gerecht met gnocchi wordt nog lekkerder met een topping van krokante knoflookcroutons.

De vorm van gnocchi

In gnocchi zie je meestal kleine ribbeltjes zitten. Deze ribbeltjes hebben een functie, ze zorgen ervoor dat sauzen beter aan de gnocchi hechten waardoor het extra smaakvol wordt. Traditioneel wordt dit gedaan met een gnocchiplankje, een houten plakje met gleufjes waar je de gnocchi van boven naar beneden rolt. Dit doe je met de hand, per stuk. Dit kost nogal wat tijd, maar het is leuk om te doen. Heb je geen plankje, dan kun je ook een vork gebruiken om een beetje hetzelfde effect te creëren. De ruwe kant van een rasp is eventueel ook nog een optie.

Maar heb je nu geen tijd of geen zin om ribbeltjes te maken? Dan kan het ook zonder. Snijd het deeg dan gewoon in stukjes of kussentjes en kook ze op dezelfde manier. De vorm maakt in principe niet veel uit. De grootte wel, want dan zijn ze gelijktijdig gaar. Als je kleine kinderen hebt die gnocchi mee-eten is het misschien handiger/veiliger om ze iets kleiner te snijden. Heb je nog nooit gnocchi geprobeerd, dan heb ik je hopelijk met dit artikel enthousiast gemaakt! En of je nu zelf gnocchi maakt of het kant en klaar koopt in een pakje, het is altijd handig om het in huis te hebben voor de dagen dat je even geen ‘Eetspiratie’ hebt.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)