Eetspiratie » Basis tomatensaus voor pasta
Basis tomatensaus voor pasta

Basis tomatensaus voor pasta

Basis tomatensaus voor pasta, hoe maak je dat? Je hoeft helemaal geen kant en klare tomatensaus te kopen, je maakt deze heel eenvoudig zelf met verse ingrediënten en de lekkerste gepureerde tomaten die je kunt vinden. Dit recept is een basis, dus ben creatief en maak deze saus naar je eigen smaak.

Wij eten minstens een keer per week een pasta gerecht. Soms is dat pasta met tomatensaus of gnocchi met groene pesto of een snelle pasta met knoflook en krokant broodkruim. Deze saus is ook geschikt voor macaroni en zelfs als saus voor lasagne. Maak een grote voorraad en vries een gedeelte in. Zo heb je altijd een saus bij de hand waar je snel iets lekkers mee kunt maken.

Basis tomatensaus voor pasta

Voor deze saus gebruik ik geen verse tomaten maar gepureerde tomaten (polpa) uit blik. Deze tomaten zijn veel zoeter en smaakvoller dan verse tomaten. Als ik verse tomaten zou gebruiken dan zou ik kiezen voor pomodori tomaten, vleestomaten of roma tomaten. De tomaten kun je ook eerst in de oven roosteren voor nog meer smaak. De basis voor een tomatensaus is eigenlijk altijd, ui, knoflook, bleekselderij en wortel. Als je deze ingrediënten gebruikt dan kan je saus niet mislukken. Je kunt ervoor kiezen om de sofritto (wortel, bleekselderij, ui) helemaal fijn te hakken of grof te laten voor wat meer bite.

Deze tomatensaus is veganistisch maar wil je er vlees aan toevoegen dan kan dat natuurlijk prima. Bruine gekookte linzen zijn ook een lekkere toevoeging aan deze saus. Je kunt er alle kanten mee op. Heb je wat meer tijd en wil je een lekkere tagliatelle met ragu Bolognese maken? Bekijk dan hier het recept.

Basis tomatensaus voor pasta

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Een simpel basisrecept voor tomatensaus.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 750 milliliter 750 gepureerde tomaten (passata of polpa)

  • 1 1 winterpeen

  • 2 stengels 2 bleekselderij

  • 1 1 ui

  • 2 -3 tenen 2 -3 knoflook

  • snufje snufje chili flakes

  • 2 eetlepels 2 gedroogde oregano

  • 1-2 eetlepels 1-2 balsamico azijn

  • 1 theelepel 1 suiker of meer naar smaak

  • 1/2 theelepel 1/2 gedroogde basilicum of een aantal verse blaadjes

  • 1 eetlepel 1 olijfolie

  • zout en peper

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een stukje van een blokje

  • 1 mespunt 1 of meer (vers geraspte) nootmuskaat

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en de knoflook en snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook aan. Bak de wortel, bleekselderij, gedroogde chili flakes en de oregano even mee en voeg de gepureerde tomaten toe.
  • Verwarm dit en breng op smaak met de balsamicoazijn, groentebouillonpoeder (of blokje) basilicum, suiker, zout en peper.

Aantekeningen

  • Ik hou zelf van een lekkere pittige saus dus ik voeg er altijd een beetje van mijn zelfgemaakte chili olie aan toe. Bekijk hier het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE