Review Blauw Authentieke Indonesische recepten

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten

Kookboeken met Indonesische of Indische recepten heb je wat mij betreft nooit genoeg! Dus toen dit boek uitkwam met 70 signatuurgerechten van restaurant Blauw was ik natuurlijk erg nieuwsgierig. Met de recepten uit dit boek kun je dus een restaurant waardig gerecht op tafel zetten. En ja, dat gaat je lukken want de recepten zijn zo beschreven dat iedereen ze kan maken.

Alweer een boek met Indonesische recepten, daar zijn er al heel veel van. Lijkt het allemaal niet een beetje op elkaar? De basis is vaak wel vergelijkbaar maar iedere (thuis)kok geeft er zijn eigen touch of draai aan. Dat is ook wat ik met de recepten op Eetspiratie doe. De recepten in dit boek zijn bij de meeste mensen wel bekend, het verschil is dat de gerechten uit dit boek ook echt bij restaurant Blauw worden geserveerd.

Ik was dus erg benieuwd naar hun recepten en keukengeheimen. Ik heb zelf nog nooit bij restaurant Blauw gegeten, maar na het lezen van dit boek ga ik dat zeker eens doen.

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten
Bami goreng

In het begin van het boek wordt er uitleg gegeven over kooktechnieken en ingrediënten welke je in huis moet hebben voor het maken van de gerechten. Ook krijg je wat suggesties voor het samenstellen van een simpele of uitgebreide rijsttafel. Geen lange verhalen, maar even handig alles voor je op een rijtje gezet.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Er staan in dit boek uiteraard de bekende recepten zoals rendang, babi ketjap en saté. Daarnaast staan er ook eenvoudige recepten in zoals sop labu kelapa (pompoen kokossoep) of smoor terong (gestoofde aubergines). Sommige recepten hebben een lange ingrediëntenlijst, maar over het algemeen vind ik de meeste recepten in dit boek niet ingewikkeld. Wat ik zelf erg fijn vind, is dat er bij elk gerecht een foto staat. Zo kun je zien hoe het eindresultaat eruit komt te zien want je eet toch eigenlijk ook voor een groot deel met je ogen.

Wat ik zelf vaak oversla in een kookboek zijn de nagerechten. Maar ik vind de zoete recepten in dit boek erg verrassend. Een Javaanse panna cotta of een bolo kukus zijn perfecte desserts. Ze zijn eenvoudig om te maken en het ziet er allemaal mooi en smakelijk uit. Een aantal van die recepten ga ik zeker uitproberen.

Review restaurant Blauw

Een recept wat ik graag uit dit boek wilde maken is smoor terong (gestoofde aubergines). Het is vegetarisch (zonder trassi) en het zag er op de foto’s echt superlekker uit. Aangezien ik nog geen recepten heb gemaakt met aubergine leek dit mij een mooie gelegenheid om dit recept uit te proberen.

Hoe maak je de smoor terong van restaurant Blauw?

Voor de boemboe heb je nodig:

  • 4 kemirienoten
  • 2 tomaten
  • halve rode peper
  • 5 centimeter verse gember
  • theelepel gemalen kardemom
  • 2 theelepels gemalen ketoembar (koriander)
  • theelepel nootmuskaat
  • halve theelepel zout
  • theelepel zwarte peper

Wat heb je nog meer nodig voor dit gerecht?

  • 2 uien
  • scheutje plantaardige olie
  • 2 aubergines
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 salambladeren (Indonesisch laurierblad)
  • 150 milliliter water

Hoe maak je het?

  • Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Snijd de tomaten en de rode peper in grove stukken. Schil de gember en hak in grove stukken. Maal deze ingrediënten tot een boemboe in een foodprocessor of keukenmachine.
  • Snijd de uien in halve ringen en de knoflook in plakjes. Snijd de aubergines doormidden en vervolgens in halve plakjes. Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de aubergine toe en bak tot deze bruin kleurt.
  • Doe de boemboe erbij in de pan en bak 2 minuten mee. Voeg de ketjap, salamblad (als alternatief kun je gewoon laurierblad gebruiken) en 150 milliliter water toe. Roer goed door en zet het vuur daarna laag. Laat dit 15 minuten stoven tot de aubergine gaar is. Serveer met rijst, sambal en een frisse komkommersalade.
Semur terong (gestoofde aubergines)
Semur terong (gestoofde aubergines in ketjap)

Ik vond de smoor van aubergines erg lekker. De saus is heerlijk. Gewoon een beetje rijst en komkommer erbij en klaar. Zoals eerder gezegd geeft iedereen zijn eigen draai aan een recept. Ik heb er steranijs aan toegevoegd. Dit past er erg goed bij, vind ik zelf dan!

Ben je op zoek naar een leuk en mooi boek voor jezelf of als cadeautje, dan kan ik je dit boek zeker aanraden. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of online. De prijs is 25,99 en daarvoor krijg je maarliefst 70 heerlijke recepten!

Uitgeverij Terralannoo heeft mij een exemplaar van dit boek toegestuurd. Ik heb na het lezen van dit boek deze review geschreven. Dit artikel bevat een affliate link.


Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Hi Simone,
    Dank voor het recept smoor terong. Ik ben al lang op zoek naar dit gerecht. Het lekkerste vind ik het als de aubergine boterzacht is. Zou dit eventueel ook in de slowcooker kunnen? En zo ja, heb je daar eventueel een recept voor?
    Super lekkere recepten op je website. Top!

    • Hoi Mirjam, graag gedaan! Ik denk dat de aubergine in de slowcooker een beetje ‘snotterig’ wordt maar ik heb het zelf nog nooit geprobeerd dus misschien kan het wel heel goed. In de pan heeft de aubergine maar even nodig en dan is hij al heel erg zacht. Maar je kunt het altijd proberen voor 2 uur op low bijvoorbeeld. Succes! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*