Eetspiratie » Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten
Review Blauw Authentieke Indonesische recepten

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten

Kookboeken met Indonesische of Indische recepten heb je wat mij betreft nooit genoeg! Dus toen dit boek uitkwam met 70 signatuurgerechten van restaurant Blauw was ik natuurlijk erg nieuwsgierig. Met de recepten uit dit boek kun je dus een restaurant waardig gerecht op tafel zetten. En ja, dat gaat je lukken want de recepten zijn zo beschreven dat iedereen ze kan maken.

Alweer een boek met Indonesische recepten, daar zijn er al heel veel van. Lijkt het allemaal niet een beetje op elkaar? De basis is vaak wel vergelijkbaar maar iedere (thuis)kok geeft er zijn eigen touch of draai aan. Dat is ook wat ik met de recepten op Eetspiratie doe. De recepten in dit boek zijn bij de meeste mensen wel bekend, het verschil is dat de gerechten uit dit boek ook echt bij restaurant Blauw worden geserveerd.

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten

Ik ben dus erg benieuwd naar hun recepten en keukengeheimen. Ik heb zelf nog nooit bij restaurant Blauw gegeten, maar na het lezen van dit boek ga ik dat zeker eens doen.

Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten
Bami goreng

Het boek

In het begin van het boek wordt er uitleg gegeven over kooktechnieken en ingrediënten die je in huis moet hebben voor het maken van de gerechten. Ook krijg je wat suggesties voor het samenstellen van een simpele of uitgebreide rijsttafel. Geen lange verhalen, maar handig alles voor je op een rijtje gezet.

Er staan in dit boek uiteraard bekende recepten zoals rendang, babi ketjap en saté. Daarnaast staan er ook eenvoudige recepten in zoals sop labu kelapa (pompoen kokossoep) of smoor terong (gestoofde aubergines). Sommige recepten hebben een lange ingrediëntenlijst, maar over het algemeen vind ik de meeste recepten in dit boek niet ingewikkeld. Wat ik zelf erg fijn vind, is dat er bij elk gerecht een foto staat. Zo heb je een beetje een idee van hoe het eruit moet zien.

Wat ik zelf vaak oversla in een kookboek zijn de nagerechten. Maar ik vind de zoete recepten in dit boek erg verrassend. Een Javaanse panna cotta of een bolo kukus zijn perfecte desserts. Ze zijn eenvoudig om te maken en het ziet er allemaal mooi en smakelijk uit. Een aantal van die recepten ga ik zeker uitproberen.

Review restaurant Blauw

Waar koop je het boek?

Recept: smoor terong

Een recept wat ik graag uit dit boek wilde maken is smoor terong (gestoofde aubergines). Het is vegetarisch en zelfs vegan want er wordt geen trassi in gebruikt. Het zag er op de foto’s echt heerlijk uit. Aangezien ik nog geen recepten heb gemaakt met aubergine leek dit mij een mooie gelegenheid om dit recept uit te proberen. Zelfs mijn moeder herkende de smaak van dit gerecht. Het deed haar denken aan vroeger.

Smoor terong (smoor van aubergine) van restaurant Blauw

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Een heerlijk vegetarisch/veganistisch gerecht met aubergines in een kruidige ketjapsaus.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 4 4 kemirienoten

  • 2 2 tomaten

  • halve rode halve peper

  • 5 centimeter 5 verse gember

  • 1 theelepel 1 gemalen kardemom

  • 2 theelepels 2 gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel 1 nootmuskaat

  • halve theelepel halve zout

  • 1 theelepel 1 zwarte peper

  • 2 2 uien

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 2 2 aubergines

  • 4 eetlepels 4 ketjap manis

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 3 3 salambladeren (Indisch laurier) (alternatief is gewoon laurierblad)

  • 150 milliliter 150 water

Hoe maak je het?

  • Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan en hak ze grof.
  • Snijd de tomaten en de rode peper in grove stukken. Schil de gember en hak in grove stukken. Maal deze ingrediënten tot een boemboe in een foodprocessor of keukenmachine.
  • Snijd de uien in halve ringen en de knoflook in plakjes.
  • Snijd de aubergines doormidden en vervolgens in halve plakjes (halve maantjes).
  • Verhit een scheut olie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de aubergine toe en bak tot deze bruin kleurt. Doe de boemboe erbij in de pan en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de ketjap, salamblad (als alternatief kun je gewoon laurierblad gebruiken) en 150 milliliter water toe. Roer goed door en zet het vuur daarna laag.
  • Laat dit 15 minuten stoven tot de aubergine gaar is. Serveer met rijst, sambal en een frisse komkommersalade.

Aantekeningen

  • Ik vond de smoor van aubergines erg lekker. De saus is heerlijk. Gewoon een beetje rijst en komkommer (acar ketimun) erbij en je bent klaar. Zoals eerder gezegd geeft iedereen zijn eigen draai aan een recept. Ik heb er steranijs aan toegevoegd.
  • Ben je op zoek naar een leuk en mooi boek voor jezelf of als cadeautje, dan kan ik je dit boek zeker aanraden. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of online. De prijs is 29,99 en daarvoor krijg je maar liefst 70 heerlijke recepten!

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Uitgeverij Terralannoo heeft mij een exemplaar van dit boek toegestuurd. Ik heb na het lezen van dit boek deze review geschreven.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE