Eetspiratie » Echte Griekse stifado uit de slowcooker
Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Echte Griekse stifado uit de slowcooker

Echte Griekse stifado uit de slowcooker. Tijdens mijn vakantie op Corfu at ik voor het eerst stifado en het is een heerlijk stoofgerecht. Omdat je dit natuurlijk perfect kunt bereiden in de slowcooker heb ik het recept gevraagd aan de chefkok van het hotel en ik heb het gekregen. En het leukste, ik mag ik het recept met jullie delen. Er zijn veel recepten voor stifado op internet te vinden, maar ik mag dit toch wel een authentiek recept uit Corfu noemen.

In het originele recept van de chef wordt er konijn gebruikt. Rundvlees is makkelijker te verkrijgen in Nederland dus heb ik dat voor mijn recept gebruikt. Ook kleine zilveruitjes (niet de zoetzure variant) of pearl onions zoals het zo mooi genoemd wordt, zijn in Griekenland overal te koop. In Nederland zijn ze er ook maar heel beperkt verkrijgbaar. Als alternatief heb ik kleine sjalotjes gebruikt en dat werkt prima.

Echte Griekse stifado uit de slowcooker

In het recept heb ik kippenbouillon vervangen door groentebouillonpoeder. Verder is het recept hetzelfde (op de konijn en de zilveruitjes na) precies zoals ze het bereiden in Hotel Yannis in Ipsos Corfu. Dit recept is daarom de enige echte Griekse stifado van Corfu en ik maakte er een slowcooker recept van.

Als je dit gerecht maakt in de slowcooker in plaats van een stoofpan dan verdampt het vocht niet. Is de kooktijd verstreken en je wilt de saus nog iets laten indikken? Haal dan de deksel van de slowcooker af en laat hem zo een tijdje (aan)staan zodat het meeste vocht kan verdampen. Heb je geen slowcooker? Onderaan het recept heb ik beschreven hoe je dit recept kunt bereiden in een gewone stoofpan.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Echte Griekse stifado uit de slowcooker

Echte Griekse stifado uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 42 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: GrieksNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd (op low)

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

30

minuten

Echte Griekse stifado uit de slowcooker, een authentiek recept afkomstig van Corfu. Heerlijk mals stoofvlees met sjalotten, kruiden en specerijen. Serveer met platbrood en een simpele Griekse salade. Bereid dit gerecht in 8 tot 10 uur op stand low in de slowcooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1500 gram sucadelappen

  • 2 eetlepels bloem

  • 500 gram sjalotten, heel

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 eetlepel korianderzaadjes, heel

  • 3 laurierblaadjes

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 kaneelstokje, heel

  • 1 mespunt kaneel

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 100 milliliter rode wijn

  • 3 eetlepels balsamico azijn

  • 2 eetlepels honing

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of een verkruimeld kippenbouillonblokje

  • 500 milliliter water

  • 2 takjes rozemarijn

  • zout en peper

BEREIDING

  • Zet alle ingrediënten klaar en begin met het pellen van 500 gram sjalotjes en het fijnhakken van 2 tenen knoflook. Het is de bedoeling dat de sjalotjes heel blijven. Zet de sjalotjes en knoflook even apart. Laat ondertussen 1,5 kilo rundvlees vlees een beetje op kamertemperatuur komen.
  • Snijd het vlees in grote dobbelstenen en doe het in een schaal. Bestrooi royaal met zout, peper en twee eetlepels bloem, meng het met je handen goed door elkaar. Zorg dat al het vlees bedekt is met een laagje bloem.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin. Doe niet ineens teveel vlees in de pan, bak het in twee of drie rondes. Als het vlees dichtgeschroeid en bruin is, schep je het uit de pan op een bord. Zet dit even apart tot gebruik.
  • In dezelfde pan verhit je een eetlepel olijfolie en hierin fruit je de sjalotjes aan tot ze bruin en glazig zien. Voeg vervolgens 1 theelepel gemalen komijn, 1 eetlepel korianderzaadjes, 3 laurierblaadjes, de 2 teentjes gehakte knoflook, 1 mespunt kaneel, 1 kaneelstokje en de tomatenpuree toe. Bak dit op een laag vuur even samen aan.
  • Voeg nu 100 milliliter rode wijn, 400 gram tomatenblokjes, 2 eetlepels groentebouillonpoeder, 3 eetlepels balsamico azijn, 2 eetlepels honing en 500 milliliter water toe. Roer dit goed door elkaar met een houten lepel (staat zo in het recept)! Als het goed is doorgeroerd voeg je het gebakken rundvlees aan de saus toe, hier zal al het nodige vocht uitgekomen zijn. Dit vocht voeg je natuurlijk ook toe, want dat geeft veel smaak. Proef de saus en breng goed op smaak met zout en peper. Meng het nogmaals door elkaar.
  • Doe alles over in de slowcooker en leg er twee takjes rozemarijn bovenop. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 8 tot 10 uur op stand low (of 5 tot 6 uur op stand high). Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter maar het past ook in een maatje kleiner.
  • Serveer er een lekkere Griekse salade bij en een stuk platbrood waarmee je in de saus kunt dippen.Stifado uit de slowcooker

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Bereiding in de stoofpan

Volg alle stappen zoals aangegeven in het recept. Pas alleen het vocht aan. Gebruik in plaats van 500 milliliter water, 1 liter water. De stooftijd in een gewone pan is ongeveer 2,5 tot 3 uur of tot het vlees uit elkaar valt.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.