Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Tijdens mijn vakantie op Corfu at ik voor het eerst stifado en het is een heerlijk gerecht. Omdat je dit natuurlijk perfect kunt bereiden in de slowcooker heb ik het recept gevraagd aan de chefkok van het hotel en ik heb hem gekregen. Ook mag ik het recept met jullie delen. Er zijn veel recepten voor stifado op internet te vinden, maar ik mag dit toch wel een authentiek recept uit Corfu noemen. Ik serveer er platbrood en een Griekse boerensalade bij, want dat eet je bijna bij alle Griekse gerechten.

In het originele recept van de chef wordt er konijn gebruikt. Rundvlees is iets makkelijker te verkrijgen in Nederland dus heb ik dat voor mijn recept gebruikt. Ook kleine zilveruitjes (geen zoetzure variant) of pearl onions zoals het zo mooi genoemd wordt, zijn in Griekenland overal te koop. In Nederland zijn ze er ook maar niet altijd. Als alternatief heb ik kleine sjalotjes gebruikt en dat werkt prima. Ook heb ik de kippenbouillon vervangen door groentebouillonpoeder. Omdat ik de stifado bereid in de slowcooker klopt dit beter met de verhoudingen wat betreft het vocht. Verder is het recept hetzelfde zoals ze het bereiden in Hotel Yannis in Ipsos Corfu.

Heb je geen slowcooker? Onderaan het recept leg ik uit hoe je dit recept in een ‘gewone’ stoofpan bereid.

Wat heb je nodig?

  • (ongeveer) 1500 gram sucadelappen
  • zout en peper
  • 2 flinke eetlepels bloem
  • 2 tot 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram sjalotten
  • flinke theelepel gemalen komijn
  • eetlepel korianderzaadjes (heel)
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 flinke tenen knoflook
  • kaneelstokje
  • mespunt kaneel
  • eetlepel tomatenpuree
  • 100 milliliter rode wijn
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 2 eetlepels honing
  • 1 blikje (400 gram) tomatenblokjes
  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld kippenbouillonblokje)
  • 500 milliliter water
  • 2 takjes rozemarijn

Hoe maak je het?

Zet alle ingrediënten klaar en begin met het pellen van de sjalotjes en het fijnhakken van de knoflook. Het is de bedoeling dat de sjalotjes heel blijven. Zet de sjalotjes en knoflook even apart. Laat ondertussen het vlees een beetje op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in grote dobbelstenen en doe het in een schaal. Bestrooi royaal met zout, peper en de twee eetlepels bloem, meng het met je handen goed door elkaar. Zorg dat al het vlees bedekt is met een laagje bloem.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin. Doe niet ineens teveel vlees in de pan, bak het in twee of drie rondes. Als het vlees dichtgeschroeid en bruin is, schep je het uit de pan op een bord. Zet dit even apart tot gebruik.

De inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud te bekijken.



Hoe nu verder?

In dezelfde pan verhit je een eetlepel olijfolie en hierin fruit je de sjalotjes aan tot ze bruin en glazig zien. Voeg vervolgens de gemalen komijn, korianderzaadjes, laurierblaadjes, gehakte knoflook, kaneel en kaneelstokje en de tomatenpuree toe. Bak dit op een laag vuur even aan.

Stifado recept

Voeg nu de rode wijn, tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, balsamico azijn, honing en het water toe. Roer dit goed door elkaar met een houten lepel (staat zo in het recept)! Als het goed is doorgeroerd voeg je het gebakken vlees aan de saus toe, hier zal al het nodige vocht uitgekomen zijn. Dit vocht voeg je natuurlijk ook toe, want dat geeft veel smaak. Proef de saus en breng goed op smaak met zout en peper. Meng het nogmaals door elkaar.

Doe alles over in de slowcooker en leg er twee takjes rozemarijn bovenop. Sluit de deksel en zet de slowcooker de eerste twee uur op stand high en vervolgens 4,5 uur op low. Het kan uiteraard ook alleen op stand low, houd dan ongeveer 8 uur kooktijd aan. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter maar het past ook in een maatje kleiner. De hoeveelheid van dit recept is zeker geschikt voor 4 personen en je houdt zelfs nog een beetje over.

Serveer er platbrood of pitabrood en een simpele Griekse salade bij. Maar het smaakt ook heerlijk met rijst en zelfs met frietjes of gebakken aardappeltjes. Bestrooi de frietjes met gedroogde oregano, besprenkel met citroensap en bestrooi met fetakaas, zo worden de frietjes op Corfu gegeten.

Stifado uit de slowcooker

Bereiding in een stoofpan

Volg alle stappen zoals aangegeven in het recept. In het recept voor de slowcooker wordt 500 milliliter water gebruikt, in een gewone stoofpan mag je 1 liter water gebruiken. En in plaats van 2 eetlepels groentebouillonpoeder kun je bij deze bereidingswijze ook een heel kippenbouillonblokje gebruiken. De stooftijd voor dit recept is ongeveer 2,5 tot 3 uur of totdat het vlees uit elkaar valt. Hoe langer het stooft hoe lekkerder!

In het recept voor de slowcooker wordt minder vocht gebruikt, omdat er nog vocht uit het vlees komt en in de slowcooker kan het vocht niet verdampen. Bij de bereiding in een stoofpan ontsnapt er meer vocht en je kunt het gerecht laten indikken door de deksel van de pan af te laten.

Een speciaal bedankje voor hotel Yannis in Ipsos Corfu voor het lekkere recept! Mocht je ooit plannen hebben om naar Corfu te gaan dan is dit knusse familiehotel zeker een aanrader.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

De inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud te bekijken.

2 Reacties

  1. Hoi
    Ik mis in je instructie wat ik met de balsamicoazijn en de honing moet doen😊

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*