Eetspiratie » Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)
Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker). Tijdens mijn vakantie op Corfu at ik voor het eerst stifado en het is een heerlijk gerecht. Omdat je dit natuurlijk perfect kunt bereiden in de slowcooker heb ik het recept gevraagd aan de chefkok van het hotel en ik heb hem gekregen. En het leukste, ik mag ik het recept met jullie delen. Er zijn veel recepten voor stifado op internet te vinden, maar ik mag dit toch wel een authentiek recept uit Corfu noemen.

In het originele recept van de chef wordt er konijn gebruikt. Rundvlees is makkelijker te verkrijgen in Nederland dus heb ik dat voor mijn recept gebruikt. Ook kleine zilveruitjes (niet de zoetzure variant) of pearl onions zoals het zo mooi genoemd wordt, zijn in Griekenland overal te koop. In Nederland zijn ze er ook maar niet altijd. Als alternatief heb ik kleine sjalotjes gebruikt en dat werkt prima.

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

In het recept heb ik kippenbouillon vervangen door groentebouillonpoeder. Verder is het recept hetzelfde zoals ze het bereiden in Hotel Yannis in Ipsos Corfu. Nog een tip, is de kooktijd verstreken en je wilt de saus nog iets laten indikken? Haal dan de deksel van de slowcooker af en laat hem zo een tijdje staan zodat het meeste vocht kan verdampen.

Heb je geen slowcooker? Onderaan het recept heb ik beschreven hoe je dit recept kunt bereiden in een gewone stoofpan.

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Echte Griekse stifado (uit de slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 38 stemmen
Keuken: GrieksNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (low) min.

8

uren 
Tijd totaal

8

uren 

30

minuten

Griekse stifado uit de slowcooker moet je een keertje proberen. Dit recept kreeg ik tijdens mijn verblijf op Corfu van een echte Corfioot. Een authentiek recept dus!

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1500 gram sucadelappen

  • 2 flinke eetlepels bloem

  • 500 gram sjalotten

  • 1 flinke theelepel gemalen komijn

  • 1 eetlepel korianderzaadjes (heel)

  • 3 laurierblaadjes

  • 2 tenen knoflook

  • 1 kaneelstokje

  • 1 mespunt kaneel

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 100 milliliter rode wijn

  • 3 eetlepels balsamico azijn

  • 2 eetlepels honing

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of een half verkruimeld kippenbouillonblokje

  • 500 milliliter water

  • 2 takjes rozemarijn

  • zout en peper

Bereiding:

  • Zet alle ingrediënten klaar en begin met het pellen van de sjalotjes en het fijnhakken van de knoflook. Het is de bedoeling dat de sjalotjes heel blijven. Zet de sjalotjes en knoflook even apart. Laat ondertussen het vlees een beetje op kamertemperatuur komen.
  • Snijd het vlees in grote dobbelstenen en doe het in een schaal. Bestrooi royaal met zout, peper en de twee eetlepels bloem, meng het met je handen goed door elkaar. Zorg dat al het vlees bedekt is met een laagje bloem.
  • Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom bruin. Doe niet ineens teveel vlees in de pan, bak het in twee of drie rondes. Als het vlees dichtgeschroeid en bruin is, schep je het uit de pan op een bord. Zet dit even apart tot gebruik.
  • In dezelfde pan verhit je een eetlepel olijfolie en hierin fruit je de sjalotjes aan tot ze bruin en glazig zien. Voeg vervolgens de gemalen komijn, korianderzaadjes, laurierblaadjes, gehakte knoflook, kaneel en kaneelstokje en de tomatenpuree toe. Bak dit op een laag vuur even aan.
  • Voeg nu de rode wijn, tomatenblokjes, groentebouillonpoeder, balsamico azijn, honing en het water toe. Roer dit goed door elkaar met een houten lepel (staat zo in het recept)! Als het goed is doorgeroerd voeg je het gebakken vlees aan de saus toe, hier zal al het nodige vocht uitgekomen zijn. Dit vocht voeg je natuurlijk ook toe, want dat geeft veel smaak. Proef de saus en breng goed op smaak met zout en peper. Meng het nogmaals door elkaar.
  • Doe alles over in de slowcooker en leg er twee takjes rozemarijn bovenop. Sluit de deksel en zet de slowcooker de eerste 2 uur op stand high en vervolgens 4,5 uur op low. Het kan uiteraard ook alleen op stand low, houd dan ongeveer 8 uur kooktijd aan. Ik maakte dit recept in mijn slowcooker van 6,5 liter maar het past ook in een maatje kleiner.
  • Serveer er een lekkere Griekse salade bij en een stuk platbrood waarmee je in de saus kunt dippen.Stifado uit de slowcooker

Aantekeningen

  • Bereiding in een gewone stoofpan: volg alle stappen zoals aangegeven in het recept. Pas alleen het vocht aan. Gebruik in plaats van 500 milliliter water, 1 liter water. De stooftijd in een gewone pan is ongeveer 2,5 tot 3 uur of tot het vlees uit elkaar valt.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.