Dukkah

Dukkah dip

In Jamie magazine had ik voor het eerst dukkah gezien en ik dacht, dat is echt mijn ding! Wat is dukkah precies? Dukkah is een mengsel van noten, kruiden en specerijen en soms zijn er ook geroosterde kikkererwten in verwerkt. Je gebruikt het als dip samen met olijfolie om bijvoorbeeld brood of stukjes groenten in te dippen.

Het is een leuk hapje om op tafel te zetten. Eenmaal gemaakt kun je het in een goed afgesloten pot ongeveer een maand bewaren. Er is geen standaard recept voor dukkah, je doet erin wat je lekker vindt. Mijn recept is op basis van cashewnoten en het is zooo lekker!

Heb je niet alle ingrediënten van dit recept in huis? Neem dan kruiden en specerijen die jij lekker vindt!

Wat heb je nodig?

  • 150 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
  • 1 eetlepel heel korianderzaad (alternatief is een halve theelepel gemalen koriander, ketoembar)
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 1 eetlepel anijszaad
  • 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
  • 1 eetlepel grof zeezout
  • halve eetlepel vers gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel gemalen komijn

Optioneel:

  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten behalve het zout en de zwarte peper in een koekenpan en rooster dit voor ongeveer 5 minuten op een laag vuur. Zorg dat het niet verbrand. Laat het mengsel kort afkoelen en doe het dan samen met het zout en de peper in een blender. Pulseer kort totdat je kleine stukjes hebt. Zorg dat je het niet te lang in de blender doet want anders wordt het een notenpasta en dat is niet de bedoeling.

Nu is je dukkah dip klaar!

Doe hem in een pot en op deze manier kun je het een maand bewaren. Serveer de dukkah in een schaaltje met een schaaltje olijfolie ernaast. Dip een stukje brood of groenten in de olijfolie en vervolgens in de dukkah. Geef je salade een extra twist door het te garneren dukkah. Over gegrild vlees smaakt het ook heerlijk en ook lekker om over homemade groentechips te strooien. Kortom een superhandige en lekkere smaakmaker om in huis te hebben!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Pingback: Lunchen zonder brood - Eetspiratie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*