Eetspiratie » Dukkah dip
Dukkah dip

Dukkah dip

Dukkah dip, een heerlijk krokant mengsel van geroosterde noten, kruiden en specerijen. Je eet het als ‘dip’ of strooit het als crunchy topping op allerlei gerechten. Het geeft je salade extra crunch of je broodje hummus net die pittige smaak. Geroosterde/gegrilde groenten, sandwiches of wraps worden nog lekkerder met een beetje dukkah.

Dukkah wordt gemaakt van noten en/of geroosterde kikkererwten. Daarbij rooster je verschillende specerijen. Dit alles vermaal je met een snufje zout en peper kort in een keukenmachine en je dukkah is klaar. Ik noem het dukkah dip omdat je er eigenlijk alles wel in kunt dippen. Je maakt bijvoorbeeld hummus of labneh (yoghurtdip), strooit hier royaal dukkah overheen en dippen maar! Reepjes groente, pitachips, crackertjes, naan of soepstengels. Er staat bij mij standaard een potje dukkah in de kast. Ik eet het vaak bij de lunch of serveer het bij de borrel. Er is eigenlijk alrijd wel een reden om dukkah te eten!

Heb je niet alle ingrediënten van dit recept in huis? Neem dan kruiden en specerijen die jij lekker vindt en maak je eigen persoonlijke dukkah.

Dukkah dip

Groenten dip je eerst in bijvoorbeeld hummus of een lekkere kruidige roomkaas en vervolgens in de dukkah. Of je serveert brood met olijfolie en dukkah. Neem reepjes knapperig brood, zet een schaaltje olijfolie op tafel met daarnaast de dukkah. Dip je brood in de olie en vervolgens in de dukkah. Zo simpel, maar superlekker!

Dukkah dip

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Brood en borrelhapjes, Oosterse recepten, Vegan, VegetarischKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

10

minuten
Roosteren

5

minuten
Tijd totaal

15

minuten

Dukkah is een kruidig mengsel van geroosterde noten en specerijen. Je gebruikt het als topping of dip.

Ingrediënten

  • 150 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten

  • 1 eetlepel korianderzaadjes (of een theelepel gemalen ketoembar)

  • 2 eetlepels sesamzaad (eventueel wit en zwart gecombineerd)

  • 1 eetlepel karwijzaad

  • 1 eetlepel anijszaad of venkelzaad

  • 1 eetlepel gedroogde chili flakes

  • 1 theelepel komijnzaadjes (of een mespunt gemalen djintan/komijn)

  • halve theelepel grof (zee)zout

  • halve theelepel vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout en de zwarte peper in een koekenpan en rooster dit voor ongeveer 5 minuten op een laag vuur. Blijf erbij en zorg dat het niet verbrand.
  • Laat het mengsel kort afkoelen en doe het dan samen met het zout en de peper in een keukenmachine. Pulseer het mengsel totdat je kleine stukjes hebt. Zorg dat je het niet te lang blend want anders wordt het een notenpasta in plaats van dukkah.
  • Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog extra zwarte peper, chili flakes of zout toe. Bewaar de dukkah in een schone glazen pot. Op deze manier is het zeker een paar weken houdbaar.

Aantekeningen

  • Heb je geen karwij, anijszaad of venkelzaad in huis? Zonder deze anijsachtige specerijen smaakt de dukkah ook lekker!
  • Ben je ook fan van krokante toppings? Dan is de everything bagel mix ook iets wat je vast lekker zult vinden. Kijk hier hoe je de bagel mix maakt.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE