Eetspiratie » Aardappels koken in de Crock-Pot Express
Aardappels koken in de Crock-Pot Express

Aardappels koken in de Crock-Pot Express

Aardappels koken in de Crock-Pot Express, hoe doe je dat? Deze vraag wordt zo vaak gesteld dat het tijd werd om er een artikel over te schrijven. En inderdaad, het is heel handig om te weten hoe je dat doet in de multicooker want dit apparaat is er perfect voor. Je doet ze in de cooker en je hebt er geen omkijken meer naar, hoe handig is dat! En de aardappels komen er perfect uit, alleen je moet alleen even weten hoe het werkt.

Je gelooft het misschien niet maar ik ben dus gek op aardappels. Ik heb een tijdje koolhydraatarm gegeten (vraag me niet waarom) en mijn geliefde aardappels dus toen een tijdje links laten liggen (what was I thinking). Aardappels zijn niet je vijand, ze zijn lekker, gezond en je kunt ze op ontelbaar veel manieren bereiden/verwerken in gerechten. Dus omarm de aardappel, hij is je vriend!

Gebakken aardappels, puree, krieltjes, aardappelsalade, stamppot, noem maar op, ik lust het allemaal. Alleen het schillen en het koken vond ik voorheen maar een beetje een vervelend klusje. Ik ben geen prinsesje ofzo, maar ik ben dus allergisch voor het sap wat uit aardappelschillen komt. Ik krijg daar dus enorme jeuk van en uitslag op mijn handen. De oplossing, de schil erom laten zitten of handschoentjes gebruiken tijdens het schillen.

Aardappels koken in de Crock-Pot Express

Heb je nog geen Crock-Pot Express of multicooker maar ben je om een of andere reden toch op mijn blog terecht gekomen? Lees dan eerst de review die ik over dit apparaat schreef, dan kun je zien hoeveel voordelen koken met een multicooker heeft. Aardappels koken in de Crock-Pot Express is namelijk supermakkelijk!

In dit artikel ga ik de kooktijden en bereidingen uitleggen van verschillende soorten aardappels. Alleen de ene aardappel is de andere niet. Jouw aardappels zijn misschien groter dan de mijne en kan het dus zijn dat de kooktijd in de multicooker aangepast moet worden. Ik geef een indicatie van de kooktijden, zoals ik ze heb uitgetest in mijn pan. Ik gebruik bijna altijd vastkokende aardappels. Deze vind ik het meest geschikt om te bereiden onder hoge druk.

Houd er wel rekening mee dat de pan ongeveer 6 minuten nodig heeft om druk op te bouwen. Je stelt een kooktijd in, telt daar de opwarmtijd bij op en daarna nog de tijd voor de natural release (10 minuten). Echter bij het maken van aardappelpuree is de opwarmtijd is iets langer, omdat er meer vocht in de pan zit. Ondanks die extra tijd is het bereiden van aardappels in de multicooker nog steeds een voordeel ten opzichte van het koken in een pan. En je hoeft er niet bij te blijven, dat is het grootste voordeel!

Bij het koken van aardappels maak ik altijd gebruik van een stoominzet, een rekje of een RVS stoombloem. Ik wil namelijk niet dat mijn aardappels in het vocht liggen (behalve bij het bereiden van aardappelpuree). Door ze ergens op te leggen worden ze gestoomd in plaats van gekookt. Bij puree is dit niet zo erg.

Aardappels

Hiermee bedoel ik de simpele normale aardappel. Deze past in de palm van je hand. Als je deze wilt bereiden om te eten bij je AGVtje (aardappelen, groente, vlees) dan ga je als volgt te werk. Schil de aardappels en snijd ze indien nodig door de helft. Het is handig als ze een beetje dezelfde grootte hebben. Plaats een rekje of een stoominzet in de multicooker en schenk 250 milliliter water in de pan. Leg de aardappels op het rekje of de stoominzet. Sluit de deksel en het ventiel en kies manual. Stel een kooktijd in van 15 minuten. Als de kooktijd verstreken is laat je de aardappels 10 minuten nastomen voordat je het ventiel opent.

Kooktijd 15 minuten op manual – een natural release van 10 minuten

Grote aardappels (in de schil)

Je hebt ook een groter formaat aardappel. Die is ongeveer net zo groot als je hand (bij wijze van spreken). Deze aardappels worden bijvoorbeeld gebruikt om te poffen. Grotere aardappels hebben een langere kooktijd, vooral als je ze in zijn geheel gaat koken. Je gaat als volgt te werk. Was en boen de aardappels goed schoon onder de kraan. Prik er met een vork een paar gaatjes in. Plaats een rekje of een stoominzet in de multicooker en schenk 250 milliliter water in de pan. Leg de aardappels op het rekje of de stoominzet. Sluit de deksel en het ventiel en kies manual. Stel een kooktijd in van 18 minuten. Als de kooktijd verstreken is laat je de aardappels 10 minuten na stomen voordat je het ventiel opent.

Lekker als bijgerecht met een simpel snufje zout of geserveerd met verse kruiden en gesmolten (plantaardige) boter en knoflook.

Kooktijd 18 minuten op manual – een natural release van 10 minuten

Hasselback aardappelen (afbakken in de oven)

Deze mooie gewaaierde aardappels zijn een eyecatcher op je bord. Je kunt ze op verschillende manieren bereiden. Of je snijd de aardappelen rauw in en bakt ze in de oven bruin en krokant. Of je kookt de aardappelen voor, snijd ze daarna in en vervolgens bak je ze in de oven. Maar ik heb nog een manier gevonden, en daar schreef ik eerder al een artikel over (lees het hier). Je gaat ze rauw insnijden, voorgaren in de Crock-Pot en afbakken in de oven. Doordat je de aardappel al ingesneden hebt – en deze al gaar gekookt is – is ook de baktijd in de oven korter. Daarnaast is de aardappel lekker krokant van buiten en fluffy van binnen en dat is precies wat je wilt hebben.

Kooktijd 10 minuten op manual – een natural release van 10 minuten – oventijd 15 minuten op 200 graden

Aardappelpuree

Er zijn twee manieren om aardappelpuree in de multicooker te maken. Je kunt de aardappels koken zoals hierboven beschreven, met behulp van een stoominzet. Of je snijdt de aardappels in blokjes en kookt ze in water rechtstreeks in de multicooker zonder een stoominzet. Het verschil is dat als je de aardappels in water kookt de pan langer moet opwarmen en je de aardappels moet afgieten. Qua bereidingstijd maakt het met of zonder stoominzet uiteindelijk geen verschil.

Je gaat als volgt te werk, schil de aardappels (ongeveer 1 kilo) en snijd ze in even grote blokjes. Spoel de blokjes af onder de kraan en doe ze in de multicooker. Schenk er minimaal 1 liter water op, in ieder geval tot ze volledig onder staan. Voeg een snuf zout toe. Sluit de deksel en het ventiel. Stel een kooktijd van 5 minuten in. Als de kooktijd voorbij is en je het piepsignaal gehoord hebt stop je het programma en open je direct (voorzichtig) het ventiel (quick release). Giet de aardappels af en laat ze 5 minuten staan om te drogen. Stamp fijn met een puree stamper of druk door een pureeknijper. Voeg 1 eetlepel (plantaardige) mayonaise, een theelepel knoflookpoeder, een mespunt nootmuskaat en peper en zout toe. Roer goed door met een houten lepel of spatel.

Deze puree is ook lekker bij de Indische ovenschotel: pastei tutup. En een lekkere jus mag natuurlijk ook iet ontbreken bij aardappelpuree, bekijk hier een makkelijk recept.

Kooktijd 5 minuten op manual – quick release

Kleine krieltjes in de schil

Deze aardappeltjes eet je meestal in de schil. Ze zijn zowel gebakken als gekookt erg lekker. Je gaat als volgt te werk. Was de krieltjes en snijd eventuele plekjes of uitschieters weg. Gebruik een stoombloem of stoominzet en leg daar de krieltjes in. Schenk 250 milliliter water in de pan. Sluit de deksel en het ventiel en kies manual. Stel een kooktijd in van 5 minuten. Als de kooktijd verstreken is en je het piepsignaal gehoord hebt zet je het programma stop en open je direct (voorzichtig) het ventiel (quick release). Heb je grotere krieltjes pas dan de kooktijd aan naar 7 of 8 minuten. Maak er lekkere gremolata krieltjes of curry aardappeltjes van.

Kooktijd 5 minuten op manual -quick release

Aardappelblokjes (voor gebakken aardappels)

Hier schreef ik al eerder een artikel over, namelijk: opbak aardappeltjes uit de Crock-Pot Express. Ik zal het voor de volledigheid hier nog even uitschrijven. Je gaat als volgt te werk. Schil 1 kilo vastkokende of iets kruimige aardappels in even grote blokjes. Gebruik een stoominzet of stoombloem en leg hier de blokjes in. Schenk 250 milliliter water in de pan en sluit de deksel en het ventiel. Sluit de deksel en het ventiel en kies manual. Stel een kooktijd in van 3 minuten. Als de kooktijd verstreken is laat je de aardappelblokjes 10 minuten na stomen voordat je het ventiel opent. Vervolgens bak je ze op met een beetje boter en olie in de koekenpan of bak je ze ongeveer 20 – 25 minuten op 220 graden in de oven. Of maak er lekkere pittige Indische gebakken aardappeltjes van: kentang belado.

Je kunt ook aardappelblokjes maken van zoete aardappel. Snijd ze in redelijk grote blokjes, leg ze op een stoominzet of stoombloem. Schenk 250 milliliter water in de pan. Sluit de deksel en het ventiel. Kies het programma steam en dan low pressure (met de knop pressure adjust) voor 5 minuten. Na het piepsignaal zet je het programma stop en open je direct (voorzichtig) het ventiel (quick release). Je kunt de aardappelblokjes meteen opeten, even opbakken in een pan of bakken in de oven.

Kooktijd 3 minuten op manual – een natural release van 10 minuten

Zoete aardappel

Deze grote aardappels kun je perfect in zijn geheel garen in de multicooker. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de bereiding van grote aardappels. Zoete aardappels zijn er in verschillende formaten. Schat de kooktijd een beetje in door te kijken naar de grootte. Zo ga je te werk. Was en boen de aardappels schoon onder de kraan. Prik er met een vork een paar gaatjes in. Plaats een rekje of een stoominzet in de multicooker en schenk 250 milliliter water in de pan. Leg de aardappels op het rekje of de stoominzet. Sluit de deksel en het ventiel en kies manual. Stel de kooktijd in. Bij een middelgrote aardappel op 15 minuten en bij een grote aardappel 18 minuten. Als de kooktijd verstreken is laat je de aardappels 10 minuten na stomen voordat je het ventiel opent.

Kooktijd 15 of 18 minuten op manual – een natural release van 10 minuten

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Aardappels koken in de Crock-Pot Express
Aardappels koken in de Crock-Pot Express

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.