Eetspiratie » Aardappelsalade met mosterd dilledressing – zonder mayonaise
Aardappelsalade met mosterd dilledressing - zonder mayonaise

Aardappelsalade met mosterd dilledressing – zonder mayonaise

Aardappelsalade met mosterd dilledressing – zonder mayonaise, mijn nieuwe favoriete salade! Ik ben gek op aardappels, ze staan hier wekelijks (zo niet dagelijks) op het menu. Deze aardappelsalade is lekker licht, vullend en verfrissend. Het is een lekkere lunch, maar ook een prima bijgerecht voor bijvoorbeeld een barbecue. Geen zware salade met mayonaise of olie maar een frisse drizzle van citroensap, azijn en mosterd.

Ik heb een hele goede tip waardoor deze salade binnen 10 minuten op tafel kan staan. In het weekend kook een een stuk of 6 grote aardappels (in de schil). Dit doe ik meestal in mijn multicooker (lees hier hoe), maar het kan natuurlijk ook in een gewone pan. Vervolgens laat je ze volledig afkoelen, dep je ze een beetje droog en bewaar je ze in een afgesloten (vershoud)bak. Op deze manier kun je ze een week bewaren in de koelkast. De gekookte aardappels kun je gebruiken voor een snelle salade. Je kunt ze bakken in de oven of airfryer of doet ze in een soep. Als je dit voorbereidt, heb je altijd iets bij de hand om snel een gerecht op tafel te zetten.

Aardappelsalade met mosterd dilledressing – zonder mayonaise

Voor deze salade heb je dus afgekoelde koude aardappels nodig, zo blijven ze stevig als je de salade gaat mengen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon koken speciaal voor deze salade en lichtjes af laten koelen. Als ze lauwwarm zijn nemen ze zelfs nog beter smaken op. In deze salade zitten onder andere komkommer, augurkjes, olijven en kappertjes. Voeg toe wat je zelf lekker vindt. Hou je niet van kappertjes of augurk, laat ze dan gewoon weg. Je kunt de salade tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Maar eerlijk gezegd smaakt hij de tweede dag net iets lekkerder, omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Het is dan ook een handig gerecht voor mealprep of om voor te bereiden voor een etentje, picknick of een barbecue.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Aardappelsalade met mosterd dilledressing - zonder mayonaise
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Aardappelsalade met mosterd dilledressing - zonder mayonaise

Aardappelsalade met mosterd dilledressing – zonder mayonaise

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Categorie: Lunch, BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een frisse en lichte aardappelsalade met mosterd dilledressing.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 tot 5 aardappels (ongeveer 450 gram)

  • 150 gram kikkererwten afgespoeld

  • 1 grote rode ui in halve maantjes gesneden

  • 2 zoetzure augurken in blokjes gesneden

  • 1 komkommer in plakjes gesneden

  • 4 eetlepels groene olijvenplakjes (of gesneden olijven)

  • 2 eetlepels kappertjes

  • halve citroen (het sap)

  • Dressing
  • 2 eetlepels azijn

  • 1 eetlepel dille (gedroogd, vers of bevroren)

  • 2 eetlepels pittige gladde mosterd

  • 1 eetlepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Boen de aardappels schoon, laat de schil erom en snijd ze eventueel in kwarten. Kook ze voor ongeveer 10 tot 15 minuten tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet ze vervolgens af en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, snijd je ze in blokjes.
  • Snijd de rode ui in halve maantjes, de augurkjes in kleine blokjes en de olijven en komkommer in plakjes. Doe dit samen een een ruime kom of grote bak waar je de salade straks in bewaard.
  • Giet de kikkererwten af en spoel ze af onder de kraan. Doe deze bij de salade samen met de afgekoelde aardappelblokjes en meng dit er voorzichtig met behulp van twee eetlepels doorheen.
  • Maak de dressing in een glazen potje of kom. Meng 2 eetlepels azijn met 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel ahornsiroop (of een andere zoetstof), 1 eetlepel dille, peper en zout.
  • Schenk de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar. Voeg 2 eetlepels kappertjes toe en knijp het sap van een halve citroen boven de salade uit. Meng alles nogmaals door elkaar, proef en breng de salade op smaak met peper en zout.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.