Eetspiratie » 4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker
4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker

4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker

4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker. Iedereen die met een multicooker (Crock-Pot Express, Instant pot of ander merk) kookt heeft het weleens meegemaakt, een storing. Ineens komt er een hoop stoom uit de pan waar het niet uit hoort te komen. Of hij begint te piepen, te knipperen en rare geluiden te maken. Of er komt vocht uit op plaatsen waar er geen vocht uit hoort te komen. Is de pan dan kapot? Waarschijnlijk niet. Misschien kun je het oplossen met één van deze 4 tips.

Als je nieuw bent op het gebied van multicooken, kan dat best een beetje spannend zijn. Een groot vreemd apparaat met veel knopjes, die ook nog eens onder hoge druk kan koken. In de review die ik schreef over de Crock-Pot Express vertelde ik dat ik de eerste keer dat ik hem in gebruik nam om het hoekje ging staan omdat ik bang was dat de pan zou gaan ontploffen. Dat artikel kun je hier teruglezen.

4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker

Help! Mijn Crock-Pot Express geeft een storing aan, hoe los ik dit op? Ik heb 4 tips voor een storing op je multicooker. Hiermee kun je kleine probleempjes verhelpen. Vaak is het een klein dingetje waardoor de pan een melding geeft. Of hij geeft geen melding en gaat rare geluiden maken of er komt ineens een hoop stoom uit de pan. Helpen deze tips niet, dan kun je altijd even informeren bij je leverancier.

Het eerste wat je waarschijnlijk al opvalt bij de eerste keer dat je de pan gaat gebruiken, is dat het ventiel heel losjes in de deksel zit. Dit hoort zo! Hij is niet kapot. Er staat tijdens het koken veel druk op het ventiel en deze heeft wat speling nodig. Maak je daar dus geen zorgen over. Aan de achterkant zit een klein wit bakje. Hier zit soms wat vocht in wat is vrijgekomen tijdens het koken. Maak het na elke gebruik even schoon. Je schuift het er makkelijk terug op.

1. De pan bouwt geen druk op, hij blijft op heat staan

Je hebt de pan aangezet, alles ingesteld en op start gedrukt. De pan moet druk gaan opbouwen en je kunt dat zien doordat er heat op de display staat. Per gerecht is de duur van de druk opbouwen verschillend. Hoe meer vloeistof er in de pan (bij soep bijvoorbeeld) zit, hoe langer het duurt. Druk opbouwen duurt in principe nooit langer dan 12 tot 15 minuten. Denk je na 15 minuten ‘dit duurt wel erg lang’ dan is het handig om te kijken of alles wel goed ingesteld is.

Het eerste waar je naar kijkt is of het ventiel wel dicht staat. Als het ventiel bij het koken onder hoge druk open staat, zal er lucht ontsnappen en gaat hij zelfs stoom uitblazen. Merk je dat het ventiel open staat – terwijl hij eigenlijk dicht had moeten zijn – onderbreek het programma dan door op stop te drukken.

Doe de deksel open en kijk of er nog voldoende vocht aanwezig is in de pan. Bij het koken onder hoge druk moet er altijd minimaal 240 milliliter vloeistof in de pan zitten. Vul indien nodig wat vocht aan, sluit de deksel, sluit het ventiel en stel het programma opnieuw in.

2. Er komt veel stoom uit de pan en hij bouwt geen druk op

Heb je de pan aangezet en komt er stoom langs de deksel, uit de deksel en bouwt hij geen druk op? Waarschijnlijk zit de rubberen ring dan niet in de deksel of is de ring niet goed in de deksel geplaatst. Of de deksel is niet volledig ‘op slot’. Contoleer of de deksel op het slotje staat. Is dat niet het geval dan blijft de pan stoom geven en bouwt hij geen druk op. Draai de deksel dan naar het slotje toe. De pan start daarna het ingestelde programma.

Staat de pan wel op het slotje? Dan is er iets anders aan de hand. Druk op stop en wacht 1 minuut. Open dan voorzichtig het ventiel, wacht even tot alle stoom uit de pan is ontsnapt en open vervolgens de deksel. Controleer of de rubberen ring (goed) geplaatst is. Haal deze er eventueel uit (let op heet!) en plaats opnieuw terug. Zorg dat je de deksel helemaal doordraait tot het slotje. Als je dat gedaan hebt, begin je het kookproces gewoon weer opnieuw.

3. De pan geeft een error aan

Geeft de display een melding of error aan? Dan kan het zijn dat er te weinig vocht of vloeistof in de pan zit. Hij kan dan geen druk opbouwen, wordt te warm en geeft daarom een melding. Stop het programma, wacht even, open voorzichtig het ventiel en vervolgens de deksel. Zorg dat er minimaal 240 milliliter vloeistof in de pan zit. Dit heeft de pan nodig om druk op te kunnen bouwen. Vul de vloeistof eventueel aan en start het proces weer opnieuw. Blijf even in de buurt om te kijken of de melding verdwijnt.

4. De deksel van de pan gaat niet open

De deksel van de pan gaat pas open als hij niet meer onder druk staat. Geeft de deksel weerstand, ga er dan niet aan duwen of trekken maar geef de pan de tijd om zijn stoom kwijt te raken. Dit kun je zelf voorzichtig handmatig doen (quick release) door het ventiel te openen. Of je laat de pan zelf zijn stoom kwijtraken (natural release) door deze 10 tot 15 minuten te laten staan. Als de druk weg is, zal de deksel zonder moeite open gaan.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Checklist voor het veilig koken met de multicooker (Crock-Pot Express)

  • Zet het apparaat vrij en op een stevige ondergrond (eventueel op een houten snijplank).
  • Controleer of de binnenpan geplaatst is.
  • Check of de rubberen ring op de juiste manier in de deksel zit.
  • Stop de stekker in het stopcontact.
  • Bereid je gerecht en voeg voldoende vocht toe (minimaal 240 milliliter).
  • Sluit de deksel en controleer of deze goed dicht is.
  • Sluit direct daarna het ventiel.
  • Open het ventiel altijd voorzichtig, bij een quick release blaast hij snel hete stoom uit.
  • Zorg dat je de maximale hoeveelheid nooit overschrijd (zie de streepjes in de binnenpan).
  • Gebruik altijd siliconen keukengerei om krassen in de binnenpan te voorkomen.

Aluminiumfolie of bakpapier kun je ook gebruiken om iets mee af te dekken tijdens het koken in de multicooker. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je niet wilt dat er vocht van de deksel terug valt in je gerecht.

Hopelijk heb je iets aan deze 4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker. Kom je er niet uit en denk je dat er iets mis is met je apparaat, informeer dan bij je leverancier. Deze kan je wellicht verder helpen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

4 tips bij een storing op je Crock-Pot Express multicooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.