Spaanse linzenstoof met pompoen uit de slowcooker, een heerlijk en eiwitrijk gerecht. Linzen kun je perfect bereiden in de slowcooker. Gecombineerd met pompoen en een aantal ingrediënten uit je voorraadkast maak je deze lekkere voedzame herfstige stoof. Een gerecht dat je eet op zichzelf met een drizzle citroensap en verse groene kruiden of serveer het met brood, zodat je lekker kunt dippen. Een beetje crispy chili olie geeft de stoof een pittige touch.
Dit stoofgerecht maak je in een pan, maar leent zich ook prima voor de slowcooker. De groene linzen worden heerlijk mals en gaar en behouden een lekkere bite. Ze zijn ideaal om een langere tijd te laten stoven. Net zoals bij deze groene linzensoep uit de slowcooker. Je hebt dus bijna geen omkijken naar dit gerecht als je het in de slowcooker bereidt. Ik maakte deze stoof in mijn kleine slowcooker van 2,5 liter. Het past er net in!
CrockPot Slowcooker 2,4 liter – kleine slowcooker – digitaal
Deze kleine slowcooker met een inhoud van 2,4 liter is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld een linzenstoof, curry of saus. Geschikt voor 2-3 personen.
Spaanse linzenstoof met pompoen uit de slowcooker
In dit gerecht wordt normaal gesproken aardappel gebruikt. De aardappel heb ik vervangen door blokjes pompoen. En je hoeft niet eens een pompoen te schillen en te snijden, ik gebruikte een zak bevroren flespompoenblokjes en dat werkt uitstekend. Verse pompoen is natuurlijk ook een prima optie. Maar de bevroren variant is net zo lekker, praktisch en goedkoper dan een verse pompoen. En alhoewel er gezegd wordt dat je beter geen bevroren ingrediënten in de slowcooker kan doen, kan dat met bevroren groenten prima. Die ‘regel’ geldt vooral voor vlees en kip. In dit artikel kun je alles lezen over slowcooking.
Bij de wintermaanden denk je vaak aan stoofgerechten met vlees. Maar een stoof met linzen is ook echt winters comfortfood. Deze linzenstoof is voedzaam, eiwitrijk en daardoor erg vullend. Een ideaal gerecht voor de koudere maanden met pompoen, maar ook zeker lekker in het voorjaar of de zomer. Maar dan met blokjes aardappel. Dit gerecht met groene linzen kun je het hele jaar door eten. Maak het extra lekker met een goede drizzle citroensap en verse groene kruiden.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Spaanse linzenstoof met pompoen uit de slowcooker
6
porties10
minuten6
uren6
uren10
minutenSpaanse linzenstoof met pompoen uit de slowcooker, een heerlijk eiwitrijk gerecht met groene linzen. Voedzaam, vullend en eenvoudig te maken. Bereid het in 3 uur op high of 6 uur op low in de slowcooker. Serveer de stoof met een drizzle citroensap en verse groene kruiden en eventueel met lekker knapperig brood.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram groene linzen, afgespoeld
450 gram (bevroren) pompoenblokjes
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel gemalen komijn
1 eetlepel groentebouillonpoeder
2 laurierblaadjes
1-2 eetlepels rode wijnazijn
900 milliliter water
1 eetlepel olie
zout en peper
2 eetlepels vers gehakte peterselie
partjes citroen voor erbij
BEREIDING
- Weeg de linzen af en spoel deze af onder de kraan tot al het schuim verdwenen is. Doe de linzen direct in de slowcooker, samen met 475 gram bevroren of verse flespompoenblokjes. De slowcooker staat nog uit.
- Snipper de ui, hak 4 tenen knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit dit samen met een snufje zout aan.
- Voeg 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 2 theelepels oregano en 1 theelepel komijn toe. Bak dit mee aan voor ongeveer 1 minuut en voeg een eetlepel water toe als het mengsel te droog wordt.
- Doe het mengsel over in de slowcooker bij de linzen en pompoen en voeg 1 tot 2 eetlepels rode wijnazijn en 2 laurierblaadjes toe. Los 1 eetlepel groentebouillonpoeder op in 900 milliliter water. Schenk dit over de linzen. Meng alles voorzichtig door elkaar en sluit de deksel van de slowcooker.
- Stel een kooktijd van 3 tot 4 uur op high of 6 tot 8 uur op low in. Het gerecht bevat nog redelijk wat vocht. Het zit tussen een stoof en een ‘soep’. Breng op smaak met zout, peper en citroensap. Garneer met versgehakte peterselie. Restjes bewaar je tot 2 dagen in de koelkast of vries het in tot 3 maanden.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Krokante Spaanse kip met snelle aioli
- Hele pompoen in de slowcooker
- Semoor labu (smoor van pompoen)
- Pompoensoep
- Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (Albondigas)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.