Eetspiratie » Pompoensoep
Pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep, een lekkere romige herfstachtige/winterse soep. Als de blaadjes gaan vallen wordt het weer tijden voor lekkere soepjes. Nu kan ik elke dag wel soep eten maar pompoensoep eet ik meestal in het najaar. Er zijn heel veel verschillende varianten van deze mooie oranje soep. Dat is het fijne van pompoen, je kunt het met veel verschillende smaken combineren. Dit recept is vrij simpel met niet al te veel toeters en bellen.

In het najaar zijn er volop verse pompoenen te koop. Ze verschillen nogal in prijs. Vaak koop je ze per stuk maar soms ook op gewicht. Daarnaast is er ook voorgesneden pompoen te koop. Deze blokjes zijn kant en klaar voor gebruik, het scheelt een hoop werk als je geen zin hebt om een pompoen te snijden. Soms is het wel handig voor mensen (zoals mijn moeder) die de kracht niet hebben om te snijden. De actuele prijs van een hele pompoen ligt rond de € 2,30. Voor de voorgesneden variant betaal je € 2,69 voor 400 gram. Maar zelf koop ik graag de diepvriesvariant. Voor 450 gram bevroren pompoenblokjes betaal je op dit moment € 1,79. Deze hoeveelheid is prima om een pan soep van te maken.

Pompoensoep

Gebruik je een hele pompoen en vind je het lastig om deze te schillen? In dit artikel geef ik een aantal tips over hoe je het beste een pompoen kunt schillen. De schil van de Hokkaido pompoen en de flespompoen kun je trouwens prima eten. Persoonlijk schil ik mijn pompoen het liefst. Voor het maken van deze soep hoef je de blokje niet zo fijn of mooi te snijden want op het laatst wordt hij gepureerd met een staafmixer of in de blender. Wat je zelf het handigst vindt. Als je bevroren pompoenblokjes gebruikt blijft de bereiding gewoon hetzelfde. Daarom is bevroren pompoen een prima ‘low budget’ optie.

Roosteren in de oven voor meer smaak

Wil je de pompoensoep nog meer smaak geven? Rooster dan de pompoenblokjes op 200 graden samen met grofgesneden ui, een knoflookbol (verpakt in aluminiumfolie) en grof gesneden appel en wortel voor 30 minuten in de oven. Schep daarna alles over in een soeppan en voeg de rest van de ingrediënten zoals aangegeven in het recept toe.

Pompoensoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je snel een eenvoudige pompoensoep.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 1 (fles)pompoen of Hokkaido pompoen in blokjes

  • 1 tot 1,5 liter 1 tot 1,5 water

  • 2 eetlepels 2 groentebouillonpoeder of twee bouillonblokjes

  • 1 theelepel 1 gemalen gember (djahé)

  • 1 1 (rode) appel in stukjes

  • 1 1 sinaasappel (het sap)

  • 1 1 winterpeen in stukjes

  • 1 blik 1 tomatenblokjes of pulp (400 gram)

  • 2 2 uien grof gesneden

  • 2 tenen 2 knoflook geperst

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis

  • 2 2 bosuitjes (garnering)

  • 1/2 eetlepel 1/2 olie

Hoe maak je het?

  • Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Snijd de ui, appel, wortel in stukjes. Pers de knoflook uit. Verhit olie in een soeppan en bak alles kort aan.
  • Voeg de tomatenblokjes of pulp, gember, ketjap manis, sambal oelek en het groentebouillonpoeder (of verkruimelde bouillonblokjes) toe. Schep alles goed om. Overgiet dit met 1 liter water en breng het zachtjes aan de kook.
  • Als de pompoen en de appel zacht zijn geworden kun je de soep met de staafmixer pureren. Pureer de soep en knijp de sinaasappel boven de pan uit. Breng de soep op smaak met peper en zout en eventueel nog extra sambal. Is de soep te dik? Voeg dan extra water toe.
  • Schep de soep in de kommen en bestrooi met ringetjes bosui.

Aantekeningen

  • Wat ook erg lekker is bij pompoensoep is chili olie. Drizzle er een beetje overheen, het geeft de soep een lekkere kick. Bekijk hier het recept voor chili olie.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE