Pompoensoep, een lekkere romige herfstachtige/winterse soep. Als de blaadjes gaan vallen wordt het weer tijden voor lekkere soepjes. Nu kan ik elke dag wel soep eten maar pompoensoep eet ik meestal in het najaar. Er zijn heel veel verschillende varianten van deze mooie oranje soep. Dat is het fijne van pompoen, je kunt het met veel verschillende smaken combineren. Dit recept is vrij simpel met niet al te veel toeters en bellen.
In het najaar zijn er volop verse pompoenen te koop. Ze verschillen nogal in prijs. Vaak koop je ze per stuk maar soms ook op gewicht. Daarnaast is er ook voorgesneden pompoen te koop. Deze blokjes zijn kant en klaar voor gebruik, het scheelt een hoop werk als je geen zin hebt om een pompoen te snijden. Soms is het wel handig voor mensen (zoals mijn moeder) die de kracht niet hebben om te snijden. De actuele prijs van een hele pompoen ligt rond de € 2,30. Voor de voorgesneden variant betaal je € 2,69 voor 400 gram. Maar zelf koop ik graag de diepvriesvariant. Voor 450 gram bevroren pompoenblokjes betaal je op dit moment € 1,79. Deze hoeveelheid is prima om een pan soep van te maken.
Pompoensoep
Gebruik je een hele pompoen en vind je het lastig om deze te schillen? In dit artikel geef ik een aantal tips over hoe je het beste een pompoen kunt schillen. De schil van de Hokkaido pompoen en de flespompoen kun je trouwens prima eten. Persoonlijk schil ik mijn pompoen het liefst. Voor het maken van deze soep hoef je de blokje niet zo fijn of mooi te snijden want op het laatst wordt hij gepureerd met een staafmixer of in de blender. Wat je zelf het handigst vindt. Als je bevroren pompoenblokjes gebruikt blijft de bereiding gewoon hetzelfde. Daarom is bevroren pompoen een prima ‘low budget’ optie.

Roosteren in de oven voor meer smaak
Wil je de pompoensoep nog meer smaak geven? Rooster dan de pompoenblokjes op 200 graden samen met grofgesneden ui, een knoflookbol (verpakt in aluminiumfolie) en grof gesneden appel en wortel voor 30 minuten in de oven. Schep daarna alles over in een soeppan en voeg de rest van de ingrediënten zoals aangegeven in het recept toe.