Semoor labu (smoor van pompoen). Koken is leuk en helemaal als je veel mensen kent die er net zo gek op zijn als ik. Praten over eten, koken, recepten delen en ideeën uitwisselen daar word ik blij van. Het is dan ook leuk een recept van iemand te delen die ook een passie heeft voor de Indofood keuken. Deze vegan semoor labu is echt verrassend lekker en past helemaal bij de herfst.
Dit recept komt niet van mijn hand maar van Lola van Toko Lo. Lola is een kunstenaar in de keuken! Ze tovert de meest lekkere gerechten op tafel en bakt daarnaast zoete en hartige lekkernijen. En dat is nog niet alles, ze is ook nog eens banketbakker. Voor een taart met vier lagen draait zij haar hand niet om. Lola is vaak te vinden op verschillende pasars (markten). Op haar website staat een agenda waarop je kunt zien wanneer en waar ze precies staat. Dan kun je al die lekkere hapjes en snoeperijtjes meteen proeven! Ook schreef ze een boek, vol met authentieke recepten, familierecepten en Indisch zoet.
Semoor labu (smoor van pompoen)
Dit recept is volledig vegan en heeft lekkere herfstige smaken. Wat erg leuk is, is dat er in dit recept verschillende ‘vergeten’ groenten worden gebruikt. Semoor labu met een beetje rijst en sambal, meer heb je niet nodig! Dit gerecht past ook prima bij een rijsttafel.
Semoor labu (smoor van pompoen)
6
personen25
minutes30
minutes55
minutesMaak met pompoen en vergeten groenten een lekker Indisch stoofgerecht, semoor labu.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 flespompoen in blokjes gesneden
2 winterwortels in grove blokjes gesneden
1 pastinaak in blokjes gesneden
optioneel: 1 koolraap in blokjes gesneden
4 djeroek poeroet blaadjes
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 kaneelstokjes
4 salam blaadjes (of laurierbladen)
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijngehakt
halve schijf gula djawa (palmsuiker)
halve tot hele theelepel gemalen kruidnagel
optioneel: 1 steranijs
2 eetlepels olie
1 snufje zout
1 snufje vers gemalen zwarte peper
BEREIDING
- Snijd de groenten in (ongeveer) even grote blokjes, zo worden ze een beetje gelijktijdig gaar. Snipper de ui en 2 tenen knoflook en hak de palmsuiker fijn. Hou je van zoet? Gebruik dan meer palmsuiker.
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok of wadjan. Fruit de ui aan samen met de knoflook, een halve schijf gula djawa (palmsuiker), een halve eetlepel sambal oelek en de salam of laurierbladen.
- Voeg vervolgens de in blokjes gesneden pompoen, pastinaak, winterwortel en eventueel koolrabi toe en bak dit mee.
- Schep goed om en voeg vervolgens net zoveel water toe totdat alles een onder staat. De djeroek poeroet blaadjes, de kaneelstokjes en de steranijs kunnen er nu bij. Breng het kort aan de kook en zet het dan op een laag pitje.
- Voeg een halve tot hele theelepel gemalen kruidnagelpoeder toe.
- Laat dit op een zacht vuurtje staan tot de groentes zacht zijn. breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de semoor labu met rijst, sambal en (cassave) kroepoek.
AANTEKENINGEN
- Tip van Lola: maak dit gerecht een dag van tevoren dan smaakt het nog lekkerder!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)
- Hele pompoen in de slowcooker
- Smoor van bloemkool (vegetarisch)
- Soep van geroosterde pompoen
- Havermout met pompoen (slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.