Semoor labu (smoor van pompoen)

Semoor labu (smoor van pompoen)

Koken is leuk en helemaal als je veel mensen kent die er net zo gek op zijn als ik. Praten over eten, koken, recepten delen en ideeën uitwisselen daar word ik blij van. Het is dan ook leuk een recept van iemand te delen die ook een passie heeft voor de Indonesische/Indische keuken. Deze vegetarische semoor labu (smoor van pompoen) is echt verrassend lekker en past helemaal bij de herfst.

Dit recept heb ik gekregen van Lola en ik mag het met jullie delen! Lola heeft een toko, Toko Lo. Ze is goed in koken en bakken want naast onderneemster, is ze ook nog banketbakker. Ze bakt de meest lekkere zoete en hartige lekkernijen die je gewoon online bij haar kunt bestellen. Alles wordt met veel liefde door haarzelf gemaakt. Ze is vaak te vinden op verschillende pasars (markten). Op haar website staat een agenda waarin je kunt zien zien op welke pasar ze staat. Dan kun je al die lekkere hapjes en snoeperijtjes meteen proeven!

Dit recept is vegetarisch en heeft lekkere herfstige smaken. Laatst hadden we het samen over pompoen en ze vertelde mij over dit gerecht. Ik denk dat veel mensen dit erg lekker zullen vinden en dat mensen die een vegetarische of vegan leefstijl hebben hier ook heel blij van worden. Bij deze dus het recept voor semoor labu van Lola!

Wat heb je nodig?

  • 1 flespompoen
  • 2 winterwortelen
  • 1 pastinaak
  • optioneel: koolraap
  • 4 djoeroek poeroet blaadjes
  • sambal oelek naar smaak
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 salambladeren (ik gebruikte ‘gewone’ laurierbladen)
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • halve of hele schijf gula djawa (palmsuiker naar smaak)
  • theelepeltje gemalen kruidnagel
  • optioneel: steranijs
  • scheutje olie om in te bakken
  • water

Hoe maak je het?

Snijd de groenten in (ongeveer) even grote blokjes, zo worden ze een beetje gelijktijdig gaar. Snipper de ui en de knoflook en hak de palmsuiker fijn. Ik gebruik lichte palmsuiker maar je kunt ook de donkerbruine schijven gebruiken. Gemalen palmsuiker of kokosbloesemsuiker kun je als alternatief gebruiken als je de schijven niet kunt vinden in de winkel. Voeg dit toe naar smaak. Lola gebruikt in haar recept twee bruine schijven, ik heb een halve schijf gebruikt. Kijk dus wat je zelf het lekkerst vindt.

Vegetarisch smoor recept

Hoe nu verder?

Verhit een scheutje olie in een wok of wadjan. Fruit de ui aan met de knoflook, de palmsuiker, sambal en de salam of laurierbladen. Kun je niet aan salambladen komen dan is gewone laurier een prima alternatief. Voeg vervolgens de gesneden pompoen en de winterwortel toe en bak dit even aan. Schep goed om en voeg vervolgens water toe totdat de groenten een beetje onder staan. De djeroek poeroet blaadjes, de kaneelstokjes en de steranijs kunnen er nu bij. Breng het kort aan de kook en zet het dan op een laag pitje.

Voeg de pastinaak en de het gemalen kruidnagelpoeder toe. Vind je kruidnagel te overheersend voeg dan eerst een half theelepeltje kruidnagelpoeder toe. Laat dit op een zacht vuurtje staan totdat de groentes zacht zijn. Tip van Lola: maak dit gerecht een dag van tevoren want de dag erna smaakt het nog lekkerder. Serveer de smoor met rijst, sambal en kroepoek.

Het gerecht ruikt echt heerlijk, de geur die er vanaf komt lijkt wel parfum zo lekker. Bedankt Lola voor het recept!

Kijk voor nog meer lekkere gerechten en hapjes van Lola hier.

Dit recept kun je ook maken in een slowcooker. Bereid alles voor in de wok of wadjan en doe de aangefruite groenten in de slowcooker. Voeg een klein beetje vocht toe. Het gerecht moet wel een beetje vochtig zijn. Zet de slowcooker op low voor ongeveer 4 tot 6 uur tot de groenten zacht en gaar zijn. De kooktijd kan verschillen per slowcooker.

*dit gerecht is geschikt voor vegetariërs en veganisten

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Kan de fles pompoen ongeschild verwerkt worden?

  2. Heerlijk al die kruiden in deze stoofschotel!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*