Smoor van bloemkool, een variatie gemaakt met een groente gebaseerd op het bekende ‘smoor’ gerecht uit de Indische keuken. Twee bekende en geliefde Indische gerechten zijn smoor kip of daging smoor (gestoofd rundvlees). Kip of vlees gestoofd in een saus van zoete ketjap en specerijen. Ik bedacht een recept voor smoor met bloemkool. Deze groente is perfect voor dit gerecht, het neemt goed smaken op en heeft een lekkere stevige bite.
Deze vegan smoor van bloemkool is een recept dat ik zelf heb bedacht. Het is dus niet authentiek of hetzelfde als smoor kip of smoor vlees maar het heeft wel de Indische smaken. Ideaal dus als je nog op zoek bent naar een plantaardig gerecht voor bijvoorbeeld een rijsttafel of een gerecht voor een vegan rijsttafel. Er zit geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in dit recept dus het is geheel vegan. Waar je wel even op moet letten is de sambal badjak. Dit is een smaakmaker in dit gerecht. Sommige merken van deze sambal bevatten trassi, maar er zijn ook varianten zonder trassi. Lees dus altijd goed het etiket of maak je eigen sambal badjak. Kijk hier voor het recept.
Smoor van bloemkool
Je kunt de bloemkool voor dit gerecht op twee manieren bereiden, in de over of je kunt de roosjes licht ‘frituren’. Het is wel belangrijk om de bloemkool wel ietsjes te garen vooraf want om hem rauw te verwerken is niet aan te raden.

In de oven
Je kunt de bloemkool roosteren in de oven. Snijd de bloemkool in roosjes en en besprenkel deze met een eetlepel olie. Breng op smaak met zout, peper en een halve theelepel knoflookpoeder. Leg de roosjes verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 18 tot 20 minuten (op ongeveer 180 tot 200 graden) tot de roosjes verkleuren. Ik heb dit gerecht ook gemaakt met bloemkoolroosjes rechtstreeks uit de vriezer. Je bereid ze zoals hierboven omschreven maar in plaats van 20 minuten bak je ze iets langer, ongeveer 30 minuten. Dit werkt dus ook prima.
Licht frituren
Je kunt de bloemkool ook licht bakken/frituren. Voordat je dit doet laat je de bloemkoolroosjes eerst 20 minuten zacht worden in een kom met heet water. Maak een beslagje van 2 tot 3 eetlepels bloem en ongeveer 50 tot 100 milliliter water. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Giet de bloemkool af, dep goed droog en haal de roosjes door het beslag. Bak ze in een paar rondes lichtbruin in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Je zet de bloemkool apart en maakt vervolgens de saus (of andersom). Daarna ga je de saus en de bloemkool samenvoegen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Smoor van bloemkool
4
personen15
minuten25
minuten40
minutenSmoor van bloemkool, een lekkere variatie op de geliefde Indische gerechten kip smoor en smoor van rundvlees. Bloemkool gesmoord in een kruidige saus met zoete ketjap en specerijen. Serveer dit gerecht met rijst of als onderdeel van een rijsttafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 bloemkool (of bevroren bloemkoolroosjes)
1 rode ui, gesnipperd
halve theelepel knoflookpoeder
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel sambal badjak
sambal oelek naar smaak (voor de pit)
3-4 eetlepels eetlepels ketjap manis
1 eetlepel tomatenketchup
1-2 eetlepels water om de saus te verdunnen
2 bosuitjes (het groene gedeelte), in ringetjes gesneden
1 flink mespunt nootmuskaat
3 eetlepels (rijst)olie
BEREIDING
- Snijd de bloemkool in roosjes en besprenkel ze met 1 tot 2 eetlepels olie. Breng op smaak met zout, peper en een halve theelepel knoflookpoeder. Bereid de bloemkool volgens een van de twee bovenstaande manieren, bereid ze in de oven of frituur ze licht in olie. Maak vervolgens de saus.
- Snipper 1 rode ui en hak 4 tenen knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Fruit dit samen aan tot de ui glazig ziet.
- Maak in een kom de saus van 1 eetlepel sambal badjak, sambal oelek naar smaak, 3 tot 4 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel tomatenketchup, 1 tot 2 eetlepels water en 1 flink mespunt nootmuskaat. Proef de saus en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Doe de saus in de pan bij de ui en knoflook en laat dit goed bubbelen en warm worden.
- Voeg vervolgens de gebakken bloemkool toe aan de ketjapsaus in de pan, schep goed om en laat dit 5 minuten op een zacht vuurtje warm worden. Wil je wat meer saus, voeg dan een scheutje water en/of ketjap toe.
- Schep de smoor in een mooie kom, serveer met rijst en garneer met in ringetjes gesneden bosui.
AANTEKENINGEN
- Een ander lekker vega gerecht met bloemkool is geroosterde bloemkool met pindasaus. Dit is echt een aanrader als je van bloemkool houdt. Het recept vind je hier.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Hele bloemkool uit de slowcooker
- Geroosterde bloemkool met pindasaus vegan
- Hele geroosterde bloemkool
- Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines
- Sambal badjak
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.