Smoor van bloemkool, wat moet je je daarbij voorstellen? Een heel bekend Indisch gerecht is smoor kip of kip semur. Dit is kip gestoofd in een saus van ketjap en specerijen. Omdat er veel vraag is naar vegetarische of vegan Indische recepten bedacht ik voor Eetspiratie een recept met bloemkool. Bloemkool is perfect voor dit gerecht, het neemt goed smaken op en heeft een lekkere stevige bite.
Deze vegan smoor van bloemkool is een recept dat ik zelf heb bedacht. Het is dus niet authentiek of hetzelfde als smoor kip maar het heeft wel de Indische smaken. Ideaal dus als je nog op zoek bent naar een vegan aanvulling voor bijvoorbeeld een rijsttafel of een gerecht voor een vegan rijsttafel. Er zit geen trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in dit smoor gerecht dus het is geheel vegan. Waar je wel even op moet letten is de sambal badjak. Dit is een smaakmaker in dit gerecht. Sommige merken van deze sambal bevatten trassi, maar er zijn ook varianten zonder trassi. Lees dus altijd goed het etiket of maak je eigen sambal badjak. Kijk hier voor het recept.
Smoor van bloemkool
Je kunt de bloemkool voor dit gerecht op twee manieren bereiden. Het is wel belangrijk om ‘iets’ met de bloemkool te doen want om hem rauw te verwerken is niet zo lekker. Niet in dit recept in ieder geval.
In de oven
Je kunt de bloemkool roosteren in de oven. Snijd de bloemkool in roosjes en en besprenkel deze met olie. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoeder. Leg de roosjes verspreid op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de bloemkool 18 tot 20 minuten (op ongeveer 180 tot 200 graden) of tot de roosjes verkleuren. Ik heb dit zelfs gemaakt met bloemkoolroosjes rechtstreeks uit de vriezer. Je bereid ze zoals hierboven omschreven maar in plaats van 20 minuten bak je ze iets langer, ongeveer 30 minuten.
Licht frituren
Je kunt de bloemkool ook bakken/frituren. Voordat je dit doet laat je de bloemkoolroosjes eerst 20 minuten zacht worden in een kom met heet water. Maak een beslagje van 2 tot 3 eetlepels bloem en ongeveer 50 tot 100 milliliter water. De hoeveelheden komen niet zo nauw. Giet de bloemkool af, dep goed droog en haal de roosjes door het beslag. Bak ze in een paar rondes lichtbruin in de olie. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Je zet de bloemkool apart en maakt vervolgens de saus (of andersom). Daarna ga je de saus en de bloemkool samenvoegen.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Smoor van bloemkool
4
personen15
minuten25
minuten40
minutenNog op zoek naar een vegetarisch of vegan Indisch gerecht? Maak dan deze smoor van bloemkool.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 bloemkool (of bevroren bloemkoolroosjes)
1 rode ui
halve theelepel knoflookpoeder
4 tenen knoflook
1 eetlepel sambal badjak
sambal oelek naar smaak (voor de pit)
3 – 4 eetlepels eetlepels ketjap manis
1 eetlepel tomatenketchup
1 – 2 eetlepels water om de saus te verdunnen
2 bosuitjes (het groene gedeelte)
flink mespunt nootmuskaat
3 eetlepels (rijst)olie
BEREIDING
- Snijd de bloemkool in roosjes en besprenkel deze met een tot 2 eetlepels olie. Breng op smaak met zout, peper en knoflookpoeder. Bereid de bloemkool volgens een van de twee bovenstaande manieren. Maak ondertussen de saus.
- Snipper de ui en de knoflook en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit dit aan tot de ui glazig ziet.
- Maak in een kom de saus van de sambals, ketjap, ketchup, water en nootmuskaat. Proef de saus en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Doe de saus in de pan bij de ui en knoflook en laat dit goed bubbelen en warm worden.
- Voeg de geroosterde of gebakken bloemkool toe aan de ketjapsaus, schep goed om en laat dit 5 minuten op een zacht vuurtje staan. Wil je wat meer saus, voeg dan een scheutje water en/of ketjap toe.
- Schep de smoor in een mooie kom, serveer met rijst en garneer met in ringetjes gesneden bosui.
AANTEKENINGEN
- Een ander lekker vega(n) gerecht met bloemkool is geroosterde bloemkool met pindasaus. Dit is echt een aanrader als je van bloemkool houdt. Het recept vind je hier.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hele bloemkool uit de slowcooker
- Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)
- Daging smoor (Indisch rundvlees uit de slowcooker)
- Ajam smoor djawa
- Firecracker sauce
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.