Eetspiratie » Pittige peper spread
Pittige peper spread

Pittige peper spread

Pittige peper spread, een soort sambal maar dan een die je op brood of crackers kunt smeren. Als het even kan smeer ik overal sambal op. Ik smeer het op een tosti, op mijn broodje omelet, een boterham met (pinda)kaas en natuurlijk op mijn pita met hummus. Maar hoe lekker zou het zijn als je pepers op je broodje (of een toastje of een cracker) kon smeren in de vorm van een spread? Ik maakte daarom een pittige peper spread.

Deze peper spread kun je natuurlijk ook wel soort een sambal noemen. Het is wel iets dikker dan sambal en het smeert makkelijk uit, daarom heb ik het een spread genoemd. Het heeft ook wel iets weg van chutney. Deze spread heeft een lekkere smaak die je smaakpapillen zeker zal prikkelen.

Pittige peper spread

Om deze peper spread te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Het belangrijkst zijn de pepers. Kies de soort die je lekker vindt. Bij een toko heb je een ruim aanbod van verschillende soorten pepers. Maar de gewone rode of ‘Spaanse’ pepers voldoen ook prima. Je kunt ze rauw proeven en ze beoordelen of je ze pittig genoeg vindt. De zaden en de zaadlijsten mag je voor dit recept laten zitten. Wil je ze liever verwijderen dan kan dat natuurlijk ook.

Een verrassend ingrediënt in deze spread zijn rozijnen. Ze zorgen voor een zoete smaak en ze laten het pepermengsel ook een beetje indikken. De zoete smaak van de rozijnen vormt een mooie tegenhanger voor de hitte van de pepers, waardoor deze spread een goede balans heeft van smaken en texturen. Heerlijk op (geroosterd) brood, crackers, toastjes of en stokbroodje. Een lekkere toevoeging voor je ‘broodbeleg repertoire’.

Pittige peper spread

Pittige peper spread

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Gang: CondimentKeuken: OostersNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (ca. 350 ml)
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Pepers op je brood of op een toastje? Maak dan deze pittige peper spread.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram rode pepers grof gesneden

  • 3 centimeter verse gember grof gesneden

  • 6 tenen knoflook schil verwijderd

  • 1 eetlepel citroensap

  • 200 gram rozijnen

  • 1 theelepel Thaise vissaus (of een vegan variant)

  • optioneel: steranijs

  • zout naar smaak

  • water

BEREIDING

  • Maak de pepers schoon en verwijder de steeltjes. Snijd de peper in stukjes en laat de zaadjes erin. Schil de gember en snijd deze in grove stukken en doe dit ook met de knoflook.
  • Doe de pepers met de gember, steranijs, knoflook en rozijnen in een steelpan en voeg er water aan toe totdat alles onderstaat. Dit breng je zachtjes aan de kook.
  • Als de pepers en de rozijnen zacht zijn haal je de pan van het vuur. Giet het af maar vang het water op in een schaaltje. Dit heb je misschien straks nog nodig. Verwijder ook de steranijs.
  • Doe het pepermengsel in een keukenmachine en maal het zo grof of fijn als je zelf wilt. Voeg eventueel steeds beetjes water toe om de spread dunner te maken.
  • Breng de pittige peper spread op smaak met (eventueel een snufje zout), citroensap en Thaise (vegan) vissaus. Meng alles nog even goed door elkaar en schep de spread over in een schoon (uitgekookt) glazen potje. In de koelkast is de spread een paar dagen houdbaar.

AANTEKENINGEN

  • In dit recept gebruik ik steranijs. Ben je hier geen liefhebber van dan laat je het gewoon weg. Zonder de steranijs smaakt de spread nog steeds erg lekker.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.