Pittige peper spread

Pittige peper spread

Als het even kan smeer ik overal sambal op. Ik smeer het op een tosti, op mijn broodje omelet, een boterham met (pinda)kaas en natuurlijk op mijn pita met hummus. Maar hoe lekker zou het zijn als je pepers op je broodje (of een toastje of een cracker) kon smeren in de vorm van een spread? Ik maakte daarom een pittige peper spread. Deze spread is pittig maar ook een tikkeltje zoet. Eigenlijk smaakt het overal lekker bij!

Deze peper spread kun je natuurlijk ook wel een sambal noemen. Het is wel iets dikker dan sambal en het smeert makkelijk uit, daarom heb ik het een spread genoemd. Het heeft ook wel iets weg van chutney. Ik houd het gewoon op peper spread.

Pittige peper spread

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings & sauzen, Eetspiratie Originals, IndofoodKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

350

milliliter
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Pepers op je brood of op een toastje? Nee, ik bedoel hiermee geen sambal maar een echte pittige peper spread die lekker is bij alles!

Ingrediënten

  • 250 gram rode pepers

  • 3 centimeter verse gember

  • 6 tenen knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 200 gram rozijnen

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • optioneel: steranijs

  • optioneel: snufje zout

  • water

Hoe maak je het?

  • Maak de pepers schoon en verwijder de steeltjes. Snijd de peper in stukjes en laat de zaadjes erin. Schil de gember en snijd deze in grove stukken en doe dit ook met de knoflook.
  • Doe de pepers met de gember, steranijs, knoflook en rozijnen in een steelpan en voeg er water aan toe totdat alles onderstaat. Dit breng je zachtjes aan de kook.
  • Als de pepers en de rozijnen zacht zijn haal je de pan van het vuur. Giet het af maar vang het water op in een schaaltje. Dit heb je misschien straks nog nodig. Verwijder ook de steranijs.
  • Doe het pepermengsel in een keukenmachine en maal het zo grof of fijn als je zelf wilt. Voeg eventueel steeds beetjes water toe om de spread dunner te maken.
  • Breng de pittige peper spread op smaak met (eventueel een snufje zout), citroensap en Thaise vissaus. Meng alles nog even goed door elkaar en schep de spread over in een schoon (uitgekookt) glazen potje. In de koelkast is de spread een paar dagen houdbaar.

Aantekeningen

  • In dit recept gebruik ik steranijs. Ben je hier geen liefhebber van dan laat je het gewoon weg. Zonder de steranijs smaakt de spread nog steeds erg lekker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Pittige peper spread

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*