Eetspiratie » Krokante toast met kip
Krokante toast met kip

Krokante toast met kip

Een bekend Chinees dim sum gerecht is shrimp toast of prawn toast. Stukjes brood, (meestal in de vorm van een driehoekje) worden besmeerd met fijngehakte garnalen, gewenteld in sesamzaadjes en vervolgens gefrituurd. Klinkt goed toch! Ik maakte mijn eigen versie van deze toast maar dan met kip. De toast serveer je met een lekkere chilisaus dip.

Dit gerecht heb ik een aantal keer uitgetest. Ik heb het gemaakt met garnalen, verschillende soorten brood, ik heb het gefrituurd en gebakken in de oven. Uiteindelijk heb ik de manier gevonden die ik persoonlijk het makkelijkst en het meest lekker vind.

2 soorten brood

Voor de toast zijn er twee goede opties namelijk, wit casino brood en wit stokbrood. Het verschil zit hem voornamelijk de vorm en de korst. Het stokbrood is wat meer robuust en het casino brood wat lichter van structuur. Het is allebei lekker, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar stokbrood. Het is handig als je al voorgesneden stokbrood koopt in de winkel. Als je casino brood gebruikt, knip je deze in vierkantjes. De korstjes mag je eraan laten zitten.

Werkwijze

De werkwijze is heel simpel. Je brengt het kipgehakt op smaak en smeert hiervan een dun laagje op een stukje brood. Deze bak je vervolgens af in de oven en daarna gaat de toast nog twee minuten onder de grill. That’s it!

Invriezen

Heb je teveel broodjes, dan kun je er ervoor kiezen om de helft in te vriezen. Dit doe je na stap 5 (zie bereidingswijze). Verspreid de broodjes op een bord, dek af met een stukje huishoudfolie en zet deze in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze bij elkaar doen in een zak. Wil je ze gaan opeten dan volg je de bereidingswijze na stap 6 weer.

Je kunt voor dit recept kipgehakt gebruiken dat uit de vriezer komt. Als je toast wilt gaan invriezen, neem dan ‘vers’ kipgehakt van de slager of supermarkt.

Krokante toast met kip

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bakrecepten, Brood en borrelhapjes, Oosterse receptenKeuken: Oosters, Hartige hapjesMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

45

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

13

minuten
Tijd totaal

43

minuten

Maak met brood en kip een lekker krokant borrelhapje of snack.

Ingrediënten

  • 350 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 1 stokbrood of 1 wit casino brood

  • 1 teen knoflook

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve eetlepel sojasaus

  • halve eetlepel (Thaise) vissaus

  • 1 bosui

  • halve eetlepel eiwit

  • chili flakes naar smaak

  • 150 milliliter (rijst)olie

  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes

  • optioneel: 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes

  • chilisaus

Hoe maak je het?

  • Doe het kipgehakt in een kom samen met de sojasaus, vissaus, fijngesneden bosui, gesnipperde knoflook, knoflookpoeder, eiwit en chili flakes naar smaak.
  • Meng dit goed en stevig door met een vork tot je een zacht en glad mengsel krijgt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de olie in een schaaltje en pak er een kwastje bij. Besmeer de stukjes stokbrood (of casino brood) aan de onderkant met een beetje olie. Leg ze met de oliezijde naar beneden op de bakplaat.
  • Neem nu per stukje brood een royale theelepel van het kipgehaktmengsel en smeer dit dun uit op de bovenkant. Doe dit met de achterkant van de theelepel. Leg de besmeerde broodjes terug op de bakplaat.
  • Bestrooi vervolgens de broodjes met witte en/of zwarte sesamzaadjes.
  • Wil je een gedeelte invriezen? Dan kun je dat nu doen.
  • Neem je kwastje en smeer vervolgens de bovenkant (het laagje kip) in met een beetje olie.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de toast 10 minuten. Schakel de oven daarna nog voor 2 tot 3 minuten op de grillstand (hou dit in de gaten).
  • Haal de toast uit de oven en leg ze op een schaal. Controleer een stukje toast voor de zekerheid om te kijken of het gaar is. Je kunt de toast zowel warm als koud eten. Serveer er een lekkere dipsaus bij zoals bijvoorbeeld chilisaus.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE