Eetspiratie » Krokante toast met kip
Krokante toast met kip

Krokante toast met kip

Krokante toast met kip, een bekend Chinees dim sum gerecht maar dan met kip in plaats van garnalen. Dit gerechtje wordt ook wel shrimp toast of prawn toast genoemd. Stukjes brood, (meestal in de vorm van een driehoekje) worden besmeerd met fijngehakte garnalen, gewenteld in sesamzaadjes en vervolgens gefrituurd. Ik maakte mijn eigen versie van deze toast maar dan met kip. De toast serveer je met een lekkere chilidipsaus.

Dit gerecht heb ik een aantal keer uitgetest. Ik heb het gemaakt met garnalen, verschillende soorten brood, ik heb het gefrituurd en gebakken in de oven. Uiteindelijk heb ik de manier gevonden die ik persoonlijk het makkelijkst en het meest lekker vind.

Krokante toast met kip

Voor de toast zijn er twee goede opties namelijk, wit casino brood en wit voorgesneden stokbrood. Het verschil zit hem voornamelijk de vorm en de korst. Het stokbrood is wat meer robuust en het casino brood wat lichter van structuur. Het is allebei lekker, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het voorgesneden stokbrood. Dit kun je in een zak kopen in de supermarkt. Als je casino brood gebruikt, knip je deze in vierkantjes. De korstjes mag je eraan laten zitten.

De werkwijze is heel simpel. Je brengt het kipgehakt op smaak en smeert hiervan een heel dun laagje op een stukje brood. Deze bak je vervolgens af in de oven en daarna gaat de toast nog twee minuten onder de grill. That’s it!

Invriezen

Heb je teveel broodjes, dan kun je er ervoor kiezen om deze in te vriezen. Dit doe je na stap 5 (zie bereidingswijze). Verdeel de broodjes met de kip op een bord of dienblad, dek af met een stukje huishoudfolie en zet deze in de vriezer. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze bij elkaar doen in een zak. Wil je ze gaan opeten dan volg je de bereidingswijze na stap 6 weer. Je kunt voor dit recept kipgehakt gebruiken dat uit de vriezer komt. Als je toast wilt gaan invriezen, neem dan ‘vers’ kipgehakt van de slager of supermarkt.

Op zoek naar een goede oven
Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven

Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven

Airfryer, bakken, grillen en meer. 29 liter.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Krokante toast met kip
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Krokante toast met kip

Krokante toast met kip

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.0 van 2 stemmen
Gang: Borrelhapje, LunchKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

45

stuks
Voorbereiding

25

minuten
Baktijd

13

minuten
Tijd totaal

38

minuten

Een populair dim sum hapje maar dan met kip in plaats van garnalen. Krokante stukjes toast met kip en sesamzaadjes. Een lekker en feestelijk hapje wat je eenvoudig kunt maken met maar een paar ingrediënten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 350 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 1 gesneden stokbrood of 1 wit casino brood

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve eetlepel sojasaus

  • halve eetlepel (Thaise) vissaus

  • 1 bosui, fijngesneden

  • 1 eetlepel eiwit (of aquafaba, bonenwater)

  • chilivlokken naar smaak

  • 150 milliliter olie

  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes

  • optioneel: 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes

  • chilisaus

BEREIDING

  • Doe 350 gram kipgehakt in een kom samen met een halve eetlepel sojasaus, een halve eetlepel vissaus, een fijngesneden bosui, een teen geraspte knoflook, een halve theelepel knoflookpoeder, 1 eetlepel eiwit en chilivlokken naar smaak.
  • Meng dit goed en stevig door met een vork tot je een zacht en glad mengsel krijgt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe 150 milliliter olie in een schaaltje en pak er een kwastje bij. Besmeer de stukjes stokbrood (of sneetjes casino brood) aan de ene kant met een beetje olie. Leg ze met de oliezijde naar beneden op de bakplaat.
  • Neem nu per stukje brood een royale theelepel van het kipgehaktmengsel en smeer dit dun uit op de bovenkant. Doe dit met de achterkant van de theelepel. Leg de besmeerde broodjes terug op de bakplaat, met de ‘kipkant’ naar boven.
  • Bestrooi vervolgens de broodjes royaal met witte en/of zwarte sesamzaadjes.
  • Wil je een gedeelte invriezen? Dan kun je dat nu doen. Verdeel de broodjes over een bord of dienblad en laat ze bevriezen. Doe ze daarna samen in een zakje. Bevroren blijven ze 3 maanden goed.
  • Neem je kwastje en smeer vervolgens de bovenkant (het laagje kip) in met een beetje olie.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de toast vervolgens voor 10 minuten. Schakel de oven daarna nog voor 2 tot 3 minuten op de grillstand (hou dit in de gaten).
  • Haal de toastjes uit de oven en leg ze op een schaal. Controleer een stukje toast voor de zekerheid om te kijken of de kip gaar is. Je kunt de toast zowel warm als koud eten. Serveer er een lekkere dipsaus bij zoals bijvoorbeeld chilisaus.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.