Eetspiratie » Review Indostok – Vanja van der Leeden
Indostok

Review Indostok – Vanja van der Leeden

Aduh Indostok! Het ultieme ABC van de lekkerste saté! En dan niet sateej maar sáteh. Na het gouden kookboek van 2019 ‘Indorock’ is er nu ook Indostok met maar liefst 36 verschillende soorten satés. Want wie is er nu niet gek op een dampend sateetje? Waarom zijn we zo gek op saté? Komt het door de marinade, de sissende stokjes of heerlijke grillsmaak van de satébarbecue? Vanja onthult het grote satémysterie in haar nieuwste boek.

Sissend van smeltend vet, krokant door gebrande kecap manis, tikkie rokerig van de houtskool. Maar even, hier ga je toch van watertanden? En nee, saté hoeft niet perse van vlees te zijn maar kan ook prima vegetarisch. De beelden in het boek – wederom verzorgd door Remko Kraaijeveld – laten je zien hoe (kleur)rijk de Indonesische en Indische keuken zijn.

Ook benieuwd naar Indorock? Lees dan hier mijn uitgebreide review.

Op een stok

Zoals ik ook al vaak heb uitgelegd in mijn artikelen, saté betekent geroosterd (vlees) dat bereid/geserveerd wordt op een stokje. Maar waar komt het nu eigenlijk echt vandaan? Saté zou van het Maleisische woord ‘satai’ komen. Ook zou het van de Chinese woorden ‘sa dey’ komen, wat betekent ‘3 stukjes vlees’. Hoe het echt ontstaan is, zullen we misschien nooit helemaal echt weten. Wat we wel weten is dat het lekker is.

Indostok
Foto’s in het boek zijn gemaakt door Remko Kraaijeveld

Word een satémaster

Dit boek is eigenlijk een soort handboek voor het maken van de lekkerste saté. Vanja geeft tips over marineren, welke vleessoorten het meest geschikt zijn en geeft handige tips voor snijden en rijgen.

Belangrijke tip: hoe KLEINER de stukjes op de stokjes, des te MEER smaak.

Interessant om te lezen is het stukje over houtskool. Welke houtskoolsoort kun je het beste gebruiken en waarom? Hete zones, wapperen met je kipas (bamboewaaier) en hoe lang grill je saté? Al deze vragen worden beantwoord. Na het lezen van het satéresume rock jij elke satéstok!

Satébarbecue

Maar waar bereid je die lekkere stokken nu op? Hier zijn Vanja en ik het samen over eens, op een satébarbecue natuurlijk! Zelf schreef ik hier een tijdje terug al een artikel over (klik hier). Dit uit de kluiten gegroeid cakeblik (zoals Vanja dat noemt) staat op pootjes. Het handige is dat het gedeelte van de stokjes waar geen vlees op zit, niet boven het vuur ligt waardoor je ze makkelijk allemaal in een keer om kunt draaien.

Indostok
Foto’s in het boek zijn gemaakt door Remko Kraaijeveld

Kun je niet wachten op warme zomerse avonden en wil je in de winter (bij voorkeur binnen) toch van sateetjes genieten? Kies dan voor een grill met stralingswarmte in plaats van een grillplaat. Door de directe warmte van een grillplaat verbranden de suikers in de kecap en dat is nu juist niet wat je wilt.

Over kecap gesproken

Er is een hoofdstuk gewijd aan deze lekkere zoete sojasaus. Kecap is afgeleid van het Chinese woord koechiap dat ‘saus’ betekent. Deze heerlijke stroperige saus is bij sommige satés één van de meeste belangrijke ingrediënten. Welke kecap is lekker en welke is het meest geschikt voor de lekkerste stokken? Dit is een vraag die ook vaak aan mij wordt gesteld. Ik schreef er al een artikel over (klik hier). In dit hoofdstuk geeft Vanja tips over hoe en wat. Zo kun je de lekkerste kecap kiezen voor jouw saté.

Indostok

De recepten

Yes! Hier draait het allemaal om, de recepten! Bijna alle Indofood recepten beginnen met een bumbu (een kruiden en specerijenmengsel dat je maakt in bijvoorbeeld een vijzel). De bumbu is de ziel van het gerecht.

Er staat bij elk saté recept wat de bereidingstijd is, inclusief het marineren. Vervolgens welke vlees of vissoort je kunt gebruiken en daarna de ingrediënten voor de bumbu. Bij de recepten wordt ook verwezen naar sauzen en bijgerechten zoals bijvoorbeeld lontong (blokjes kleefrijst) en acar ketimun (pickle van komkommer). Die recepten vind je achteraan in het boek. Zo kun je een complete satémaaltijd op tafel zetten.

Indostok
Van deze ingrediënten kun je perfecte vegetarische saté maken

Enkele (opvallende) satérecepten uit het boek:

  • Quick & dirty kipsaté met aromatische cashewsaus
  • Saté kloppo, klapper (kokos) saté uit Surabaya met zoete pindasaus
  • Saté rembiga, pittige rundersaté met gewokte kankung (spinazie)
  • Saté udang karang, Hollandse rivierkreeft saté met Molukse tomatensambal
  • Saté van pompoen met kokos-sesamsaus, groene rawits en koriander
  • Saté manga, saté van mango met chilisaus en kokosyoghurt

Zelf maakte ik ook een recept uit dit boek. Ik koos niet voor een satérecept, maar voor één van de lekkerste condimenten voor bij een sateetje, namelijk: sambal kecap. Zoals Vanja zelf zegt, van deze saus kun je maar beter teveel dan te weinig hebben!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sambal kecap Indostok
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Sambal kecap uit Indostok - Vanja van der Leeden

Sambal kecap uit Indostok – Vanja van der Leeden

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
Hoeveelheid

100

milliliter
Voorbereiding

5

minuten
Bereidingstijd

5

minuten
Tijd totaal

10

minuten

Eén van de meest geserveerde condimenten bij een sateetje, sambal kecap.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 2 sjalotjes in dunne ringetjes

  • halve halve limoen (het sap) + rasp naar wens

  • 2 2 kaffirlimoentjes (van de toko)

  • 1 snufje 1 zout

  • 2 2 rode lomboks (rode pepers) in ringetjes

  • 2 2 cabe rawits (rood of groen) in ringetjes

  • 2 2 kleine trostomaten in blokjes

  • 100 milliliter 100 kecap manis

  • optioneel: een stukje komkommer in kleine blokjes

Bereiding:

  • Meng de sjalotjes met het sap van de limoen en het gezeefde sap van de kaffirlimoentjes en het zout.
  • De pepers en de tomaat meng je goed door elkaar en voeg vervolgens de ketjap toe. Roer alles goed door en voeg voor een frisse smaak in blokjes gesneden komkommer toe.
  • Voor extra limoensmaak voeg je nog wat limoenrasp toe. Serveer de sambal kecap bij de saté.

Aantekeningen

  • Kun je niet aan kaffir limoentjes komen? Gebruik dan extra limoensap en rasp.
  • Een satébarbecue koop je hier.

Voor deze review heeft uitgeverij Nijgh & Van Ditmar mij een recensie exemplaar toegestuurd.

Dit artikel bevat een affiliate link.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)