Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock. Een recept en naam die alleen Vanja kan bedenken natuurlijk. Misschien vond ze de vorm van de gescheurde tempeh lijken op pindarotsjes en zo werden de tempehrotsjes geboren. Vanja, ik ben benieuwd of dit klopt. Ik mocht dit toffe recept in ieder geval van haar delen op mijn blog. Zo maken we tempehrotsjes trending!
Maar waar heb ik het hier nu eigenlijk over? Tempehrotsjes zijn gescheurde stukjes tempeh die je bakt in een beetje olie zodat ze krokant worden. Daarbij serveer je een pindasaus (of pindadressing) en ik kan je vertellen, deze is echt superlekker. Deze saus is lekker fris door de limoen. Een beetje pittig en zoet. Je kunt het bij verschillende gerechten gebruiken, want dat heb ik natuurlijk allang uitgeprobeerd. Over een salade of als dip bij loempia’s of spring rolls. Het is trouwens ook lekker bij mijn gebakken tahoe uit de oven en dan krijg je… tahoerotsjes.
Ik schreef een tijdje terug een review over dit mooie boek vol Indonesische smaken. Lees de review hier.
Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock
Mijn blog staat vol met tempeh en tahoe (tofu) recepten, want ik ben hier namelijk gek op. Het recept voor sambal goreng tempeh is ook een van de meest bekeken recepten op mijn website. En ik snap wel waarom, want het is gewoon superlekker. Het recept van Vanja is weer een keer iets anders: tempeh met een lekker pindasausje. Het is heel eenvoudig te maken en ik heb mijn versie geveganized oftewel omgetoverd in een vegan versie. Dit was niet heel moeilijk. Je hoeft alleen de honing te vervangen door agavesiroop of een andere zoetstof. En wil je honing gebruiken? Prima toch, gebruik wat je lekker vindt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock
4
porties10
minuten10
minuten20
minutenRobuuste stukjes krokante tempeh in een lekkere frisse pindasaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 biologische limoen (sap en rasp)
1 grote teen knoflook
1 centimeter verse gember
3 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels pindakaas of amandelpasta
1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar eigen smaak)
1 eetlepel honing of agavesiroop
1 blok tempeh van 400 gram
zout
8 eetlepels zonnebloemolie
water
BEREIDING
- Maak een saus/dressing van de pindakaas (of amandelpasta), limoensap en rasp, geraspte knoflook en gember, sambal, ketjap en honing (of agavesiroop). Meng dit goed door elkaar en voeg indien nodig een scheutje water toe om de saus wat losser te maken.
- Breek de tempeh met je handen in stukjes (rotsjes). Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de helft van de tempeh bruin en krokant. Schep de gebakken tempeh uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit nog een keer met de resterende tempeh. 4 eetlepels olie in de pan, bakken en laten uitlekken. Bestrooi de tempeh met een snuf zout.
- Doe de gebakken tempeh terug in de pan en voeg de saus toe. Schep even om zodat de tempeh bedekt is met de saus. Serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Deze pindasaus kun je ook prima koud serveren als dressing en dip.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, niet geschikt om in te vriezen.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Review Indorock – Vanja van der Leeden
- Review Indostok – Vanja van der Leeden
- Salade met gebakken tempeh
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Tempeh chips met sambal mayonaise
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.