Eetspiratie » Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock
Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock. Een recept en naam die alleen Vanja kan bedenken natuurlijk. Misschien vond ze de vorm van de gescheurde tempeh lijken op pindarotsjes en zo werden de tempehrotsjes geboren. Vanja, ik ben benieuwd of dit klopt. Ik mocht dit toffe recept in ieder geval van haar delen op mijn blog. Zo maken we tempehrotsjes trending!

Maar waar heb ik het hier nu eigenlijk over? Tempehrotsjes zijn gescheurde stukjes tempeh die je bakt in een beetje olie zodat ze krokant worden. Daarbij serveer je een pindasaus (of pindadressing) en ik kan je vertellen, deze is echt superlekker. Deze saus is lekker fris door de limoen. Een beetje pittig en zoet. Je kunt het bij verschillende gerechten gebruiken, want dat heb ik natuurlijk allang uitgeprobeerd. Over een salade of als dip bij loempia’s of spring rolls. Het is trouwens ook lekker bij mijn gebakken tahoe uit de oven en dan krijg je… tahoerotsjes.

Ik schreef een tijdje terug een review over dit mooie boek vol Indonesische smaken. Lees de review hier.

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Mijn blog staat vol met tempeh en tahoe (tofu) recepten, want ik ben hier namelijk gek op. Het recept voor sambal goreng tempeh is ook een van de meest bekeken recepten op mijn website. En ik snap wel waarom, want het is gewoon superlekker. Het recept van Vanja is weer een keer iets anders: tempeh met een lekker pindasausje. Het is heel eenvoudig te maken en ik heb mijn versie geveganized oftewel omgetoverd in een vegan versie. Dit was niet heel moeilijk. Je hoeft alleen de honing te vervangen door agavesiroop of een andere zoetstof. En wil je honing gebruiken? Prima toch, gebruik wat je lekker vindt.

Tempehrotsjes van Vanja van der Leeden uit het boek Indorock

Recept van Simone | Eetspiratie Keuken: IndonesischNiveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

20

minuten

Krokante stukjes tempeh met een lekkere frisse pindasaus.

Ingrediënten

  • 1 biologische limoen (sap en rasp)

  • 1 grote teen knoflook

  • 1 centimeter verse gember

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 2 eetlepels pindakaas of amandelpasta

  • 1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar eigen smaak)

  • 1 eetlepel honing of agavesiroop

  • 1 blok tempeh van 400 gram

  • zout

  • 8 eetlepels zonnebloemolie

  • water

Hoe maak je het?

  • Maak een saus/dressing van de pindakaas (of amandelpasta), limoensap en rasp, geraspte knoflook en gember, sambal, ketjap en honing (of agavesiroop). Meng dit goed door elkaar en voeg indien nodig een scheutje water toe om de saus wat losser te maken.
  • Breek de tempeh met je handen in stukjes (rotsjes). Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de helft van de tempeh bruin en krokant. Schep de gebakken tempeh uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit nog een keer met de resterende tempeh. 4 eetlepels olie in de pan, bakken en laten uitlekken. Bestrooi de tempeh met een snuf zout.
  • Doe de gebakken tempeh terug in de pan en voeg de saus toe. Schep even om zodat de tempeh bedekt is met de saus. Serveer direct.

Aantekeningen

  • Deze pindasaus kun je ook prima koud serveren als dressing en dip. In de koelkast is het een paar dagen houdbaar.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE