Eetspiratie » Review Indorock – Vanja van der Leeden
Review Indorock Vanja van der Leeden

Review Indorock – Vanja van der Leeden

Review Indorock – Vanja van der Leeden. Het Gouden kookboek van 2019, Indorock! Maar waar moet ik beginnen? Ik ben natuurlijk geen officiële boek recensent, maar gewoon Simone van Eetspiratie die Indorock een heel gaaf boek vindt. Ik heb Vanja (schrijvend kok en foodstylist) leren kennen via Instagram en toen ik de cover van het boek zag, wist ik al dat dit een succes ging worden.

Er zijn zoveel lovende recensies geschreven over dit boek dat ik er in de eerste instantie niet eens over durfde te schrijven. Ook weet ik dat Vanja let op taal en spelling (haar eigen man vindt haar een taalnazi), dus als er een foutje in staat, sorry!

Een paar flashy recensies die ik voorbij heb zien komen:

Vanja is de Lady Gaga van de kookwereld – Miljuschka Witzenhauzen

Vanja is een artiest in de keuken – Yvette van Boven

Een pittige liefdesbetuiging aan Indonesië – Elle eten

Review Indorock – Vanja van der Leeden

Over Vanja

Wat moet ik nu nog zeggen? Alles is waar! Het begint al bij de cover, die is lekker gek en brutaal zoals Vanja zelf is. Dit mag ik wel zeggen toch, Vanja? Want ik weet dat jij dit gaat lezen! Dan de foto’s. Deze zijn gemaakt door niemand minder dan haar eigen man – culinair fotograaf – Remko Kraaijeveld. Dus je weet gewoon dat er fantastische foto’s in dit boek staan. En zelfs foto’s van hun twee kinderen, adoe zo lief toch!

Vanja is – zoals ze het zelf zegt – een atypische pinda, die ook nog eens allergisch is voor die krengen. Ze had een Indische oma die niet kon koken – ik herhaal – die niet kon koken. Je hoeft dus geen traditionele familierecepten te verwachten in dit boek. Tot voor kort had ze helemaal niks met de Indische keuken of Indonesië. Ze schreef Indorock omdat ze het tijd vond om de traditionele Indonesische gerechten eens flink af te stoffen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit niet altijd wordt gewaardeerd. Ik doe dit ook met mijn eigen recepten. Ik freestyle met de ingrediënten en geef er mijn eigen draai aan. Soms word ik er dan door de ‘Indo police’ op gewezen dat ik het niet goed doe of dat ik het niet doe zoals het ‘hoort’. Vanja doet het gewoon. En waarom ook niet? Koken doe je vanuit je hart en het is altijd goed als iets met liefde bereid is.

Gaandeweg is Vanja de Indonesische keuken gaan omarmen en wil ze het het podium geven wat het zo erg verdiend. Ze hoopt dat dit boek bijdraagt aan meer internationale erkenning.

Sambal matah uit Indorock Vanja van der Leeden
Review Indorock – Vanja van der Leeden

Het boek

Naast recepten en prachtige foto’s staan er ook veel leuke en persoonlijke verhaaltjes in geschreven, Vanja style. Ik vind het hilarisch, want zij schrijft wat ze denkt. Ook schrijft ze over een onderwerp dat ik ook herken, haar oma. Haar oma was net zoals mijn oma niet in Nederland uit vrije wil en daar werd ik ook vaak (altijd) door oma aan herinnert. Ze vertelde mij ook hoe fantastisch Indonesië was en dat het in Holland niet deugde. Wat Vanja daar vervolgens over schrijft moet je zelf maar gaan lezen, iets met een stinkende bil ofzo. Maar… heel herkenbaar voor mij.

Lees je in een recept “kneus de gember” dan bedoeld ze hiermee dat je er een paar keer met de vijzel op moet rammen.

Er is een stukje geschreven over de receptuur en dit is erg interessant om te lezen. Eigenlijk zou ik dit ook op mijn eigen blog moeten vermelden. Ze vertelt onder andere over de bumbu, de bereidingstijd , hoeveelheden en gewichten en de BENG. Dit is wat ik ook altijd zeg bij recepten. Mist het iets (Vanja noemt dit BENG), corrigeer dan gerust. Voeg bijvoorbeeld meer kruiden, limoensap of een ander ingrediënt toe. Sla dit stukje tekst dus zeker niet over. Voor de beginnende Indorockers staan er handige overzichten met foto’s van de ingrediënten (allen verkrijgbaar in de toko) in het boek.

Review Indorock Vanja van der Leeden
Krokante kippenkrupuk, wie lust dat nu niet!

Wijnen, wijnen

Wat ook vernieuwend is, er worden ook wijntips gegeven in dit boek. Speciaal voor Indorock heeft Vanja expert Esmee Langereis ingeschakeld die de lekkerste bijpassende wijnen voor bij de recepten heeft uitgezocht.

De recepten

En dan nu de recepten. Ik ga ze natuurlijk niet allemaal opnoemen, maar alleen van de namen word je al nieuwsgierig. Hier een aantal recepten die je vindt in het boek:

  • Kippige soto ayam
  • Jackfruit curry
  • Geroosterde spitskool (mijn favoriet)
  • Balinese porchetta
  • Ayam geprek (krokante gesmashte kip met sambal, koriander acar en laosmayonaise)
  • Haring met Balinese sambal
  • Crème brûlée met pandan en jasmijn

Ik zei toch, verwacht geen traditionele recepten! I love it!

Adresjes

Na alle heerlijke recepten, zoete recepten, sambals, sauzen, strooisels en bumbu’s krijg je als extraatje een overzicht met adresjes. Want wie is er niet gek op goede adresjes? Naast handige links naar interessante websites staan er ook adressen in van supermarkten, toko’s en eetgelegenheden. En het beperkt zich niet alleen tot Nederland, want je vindt er ook adressen in Indonesië. Dat is heel erg handig! Want als Vanja het zegt dan geloof ik dat meteen!

Conclusie

Volgens mij is dit de meest uitgebreide review die ik ooit over een boek schreef. Het enige wat ik kan zeggen is, ga dit lezen! En ga er vooral uit koken en nodig mensen uit om het gezellig samen op te eten. Ik ben perliep (verliefd) op dit boek en daarom heeft het een speciaal plekje op mijn kookboekenplank.

Indorock is te koop bij de boekhandel en online via bol.com.

Voor deze review heeft uitgeverij Nijgh & van Ditmar mij een recensie exemplaar toegestuurd.

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.