Eetspiratie » Review Basisboek Indonesisch – Francis Kuijk
Review Basisboek Indonesisch Francis Kuijk

Review Basisboek Indonesisch – Francis Kuijk

Toen dit boek uitkwam was ik erg nieuwsgierig! Ik kende de auteur (Francis Kuijk) van het programma ‘Heel Holland bakt’. Ze kan dus én bakken én lekker koken. Toen ik op haar Instagram account las dat ze een kookboek met Indonesische recepten ging uitbrengen, wist ik al dat ik dit boek wilde hebben voor mijn kookboekencollectie. Er staan maar liefst 130 recepten in!

Familierecepten

Ik heb dus een grote plank vol kookboeken met recepten uit de Indonesische en Indische keuken. En nee, je kunt nooit genoeg kookboeken hebben. Veel recepten uit dit boek ken ik van naam en heb ik ooit al eens gegeten of gekookt. Sommige woorden of benamingen ken ik nog niet. Ik ken ze misschien wel maar dan anders geschreven. Als ik naar de ingrediënten van sommige recepten kijk dan is het net weer anders dan de recepten die ik ken van thuis uit. De recepten in dit boek hebben namelijk invloeden uit de Javaanse keuken en die is nieuw voor mij. Ik ben gek op (soms geheime) familierecepten en ik ben blij dat Francis die van haar en haar moeder met ons deelt via dit boek.

Een basisboek

Dat de Indonesische keuken heel uitgebreid is wist ik natuurlijk al. Maar door dit boek heb ik bijvoorbeeld weer nieuwe keukenhulpjes ontdekt (zoals een goyang ijzer om koekjes mee te bakken) en interessante kooktechnieken gezien die ik zeker zelf wil gaan uitproberen. Recepten zoals sayur bening bayam (sajoer van snijbiet), roti jala (vogelnestpannenkoeken) en sambal goreng cumi cumi (pittig gebakken inktvis) heb ik zelf nog nooit geproefd of gemaakt. Maar de recepten en de beschrijving zijn zo duidelijk geschreven dat het totaal niet ingewikkeld lijkt om het zelf te maken.

Het boek

Bij bijna elk gerecht staat een foto en dat is echt de droom van iedere thuiskok. Zo zie je hoe het gerecht er ongeveer uit zou moeten komen te zien (nailed it!). Wat een werk moet het geweest zijn om al die gerechten op de foto te krijgen. De foto’s zijn echt prachtig. Je krijgt meteen zin om zelf in de keuken aan de slag te gaan. Ook het servies en het bestek wat er gebruikt is voor de foto’s, I love it! Van de foodstyling kan ik nog heel wat leren. Elk gerecht ziet er lekker uit. En het is best knap om bijvoorbeeld stoofvlees mooi op een foto te krijgen, dat weet ik uit eigen ervaring!

Bij elk recept staat een duidelijk stappenplan en worden handige tips gegeven. Er is een overzicht met foto’s en uitleg over de gebruikte kruiden en specerijen en daarbij de Indonesische en Nederlandse benamingen. Alle producten die je nodig hebt voor deze recepten zijn verkrijgbaar bij de toko en/of supermarkt. Ook vind je 3 menu’s om zelf een rijsttafel te maken waarvan 1 helemaal vegetarisch is.

Review basisboek Indonesisch - Francis Kuijk

Herkenbaar

Makan makan…dat hoort bij ons – Francis Kuijk

Ook zijn er voor mij veel herkenbare dingen te lezen in het boek. Want ook wij aten vroeger weleens spekkoek op een boterham. Weet je wel hoe lekker dat is?!

Taugé schoonmaken is ook zo’n dingetje. Net zoals ik moest Francis vroeger als klein meisje de taugé schoonmaken. Veel mensen denken nu, hoe dan en waarom? Het is gewoon een ding in de Indo keuken wat moet gebeuren. Hoe je het dan precies schoonmaakt heeft ze natuurlijk ook uitgelegd.

En dan kumpulan, een gezellig en heerlijk samen zijn. Kumpulan zou je kunnen vertalen als: verzameling of als gezellig samen zijn. Die herinner ik mezelf maar al te goed. Zoals het bij Francis ging zo ging het bij ons vroeger ook. Oma had een keuken waar iedereen om de beurt een bordje eten ging opscheppen. De warme gerechten en de rijst stonden in pannen op het fornuis en de lekkere snackjes en strooisels op de keukentafel. Alles ging in een diep bord en daarna ging je terug naar de woonkamer en ging zitten aan tafel op de grond of net waar er plek was. Dit vaak met gezellige muziek of gitaarmuziek van mijn oom op de achtergrond.

Review Basisboek Indonesisch

Recept

Natuurlijk wilde ik ook een recept uitproberen. Ik keek wat ik in huis had en zocht daar een lekker recept bij. Het werd babi tauco, varkensvlees met zwarte bonen. Voor dit recept heb je zwartebonensaus nodig. Dit is verkrijgbaar in de toko en de bekendere grote supermarkten. Maar let op, zwartebonensaus is iets anders dan woksaus met zwarte bonen. Let dus goed op dat je de juiste saus neemt.

Zoals het een echte Indo betaamt heb ik het recept een piepklein beetje aangepast. Ik heb producten gebruikt die ik op dat moment in huis had.

Wat heb je nodig?

 • 500 gram varkensfiletlapjes a la minute

 • 1 eetlepel maizena

 • halve theelepel zwarte peper

 • rijstolie

 • 1 grote ui gesnipperd

 • 3 tenen knoflook uitgeperst

 • 1 eetlepel sambal oelek

 • 1 rode peper in ringetjes gesneden

 • 100 gram zwarte bonensaus

 • snufje zout

 • theelepel suiker

 • 50 milliliter water

 • optioneel: 250 gebakken tahoe in blokjes

Babi tauco (varkensvlees met zwarte bonen)

Bereiding:

 • Snijd het varkensvlees in dunne reepjes. Meng de maizena en de peper in een kom en schep het lees erdoor. Laat dit 15 minuutjes staan.
 • Schenk een laagje olie in een wok en bak het vlees hierin bruin en gaar. Schep het vlees uit de pan op een bord en zet opzij.
 • Bak in dezelfde pan de ui, knoflook, sambal en rode peper. Voeg vervolgens de zwartebonensaus, het zout, suiker en water toe. Roer en verwarm de saus een paar minuten.
 • Voeg het varkensvlees (en eventueel gebakken blokjes tahoe) toe en schep alles goed om. Serveer het gerecht met (gele) rijst en een frisse komkommersalade. Selamat makan!
Babi tauco (varkensvlees met zwarte bonen)

Basisboek Indonesisch – Francis Kuijk
Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en online via bol.com.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Voor deze review heb ik van uitgeverij GoodCook een exemplaar van dit boek ontvangen.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)