Eetspiratie » Review Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry
Review Alle Indische keukengeheimen Jeff Keasberry

Review Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry

Review Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry. Als je gek bent op de Indische keuken dan heb je vast weleens van de naam Keasberry gehoord. Ik ben zelf namelijk al jaren op zoek naar het kookboekje van oma Keasberry. Dit boekje is een echt collectors item en ik hoop steeds dat ik deze schat ooit vind in de kringloopwinkel, verstopt tussen andere boeken. Maar aangezien dit mij nog steeds niet gelukt is ben ik ook erg tevreden met dit boek ‘Alle Indische keukengeheimen’ van Jeff Keasberry.

3 generaties Keasberry

Het verhaal van de familie Keasberry gaat heel ver terug. Oma Keasberry, (Maria Antoinette Keasberry – van Beekom) opende in 1954 haar restaurant Djokja in Amsterdam. Dit restaurant was heel succesvol en omdat haar recepten zo gewild waren, publiceerde ze in 1976 het boek ‘Oma’s Indische keukengeheimen’ (het boek waar ik dus nog steeds naar op zoek ben). Na ruim 25 jaar bijna non-stop gekookt te hebben in het restaurant, deed zij het over aan haar zoon Bill en schoondochter Jessica.

Jessica (Jessy) Chevallier (en later Chevallier – Keasberry) werd geboren in Jakarta. Op haar 18e kwam ze naar Nederland. Na een keer in restaurant Djokja te hebben gegeten, ging ze er solliciteren. Ze begon in de bediening en werd later gastvrouw, chef-kokkin en mede-eigenares. Later werd ze verliefd op Bill, de zoon van Oma Keasberry. Ze trouwden en namen later het restaurant van Oma over. Misschien ken je Oma Jessy wel van het programma ‘Zoals alleen oma dat kan’.

Uit dit huwelijk werden 2 zoons geboren, Duncan en Jeff Keasberry. Jeff schreef onder andere de bestseller ‘Indische keukengeheimen’. Het koken zit uiteraard in zijn bloed. Dat kan ook niet anders met twee fantastische vrouwen als groot voorbeeld. In zijn boek vind je recepten zoals zijn oma en moeder het maakte, maar ook recepten uit zijn eigen ‘nieuwe Indische keuken’. Dit zijn recepten met een moderne twist.

In dit boek staan mooie oude foto’s, er wordt verteld over de familiegeschiedenis en over het restaurant. Zelf vind ik dat erg leuk om terug te lezen en ik ben gek op zwart-wit foto’s.

Oma Jessy

Het boek

Zoals in de meeste Indische of Indonesische kookboeken wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de uitleg van ingrediënten, keukenbenodigdheden en de benamingen van ingrediënten. Voor de beginnende kok heel handig om alles even terug te zoeken.

Dit 384 pagina’s tellende boek is een verzameling van recepten van 3 generaties Keasberry en dat zijn er nogal wat! Wellicht ken je al een aantal recepten uit de voorgaande boeken van Oma of Jeff Keasberry. In dit boek zijn deze recepten gebundeld. Je vindt hier dus zowel authentieke recepten en de moderne Indische recepten van nu. Een fijne combinatie.

Review Alle Indische keukengeheimen Jeff Keasberry
Niet husselen en niet prakken

Wat mij meteen opvalt is dat er uitspraken in staan waar ik me helemaal in kan vinden! Vooral deze:

Niet husselen en niet prakken – Jeff Keasberry

Hier kan ik me helemaal in vinden want ik ben van #teamniethusselennietprakken. Indisch eten eet je afzonderlijk van elkaar, zo heb ik het geleerd in ieder geval. Je schept je bordje op en combineert hapjes met elkaar. Niet stapelen en niet door elkaar prakken.

Heb je al gegeten?

Deze vraag wordt standaard gesteld, of de vraag ‘wat ga je vandaag eten?’ Mijn kinderen vragen mij altijd om 7 uur in de ochtend, ‘Mam wat eten we vandaag?’ Als ik na schooltijd naar mijn oma ging of in het weekend langs tante Eef ging was dit altijd de eerste vraag die mij werd gesteld. Ik kreeg dan altijd bamisoep, een kippenpoot of kroepoek om te snoepen. Ook al zei ik dat ik al gegeten had dan vonden ze toch altijd een manier om mij te feeden. Geen idee hoe ze het deden, voor ik het wist zat ik te eten!

Zoals de trassi thuis stinkt, stinkt hij nergens

Je houdt ervan of je gruwelt ervan. De geur van trassi is bijzonder zullen we maar zeggen. Ik vind het niet stinken. Ik vind de geur zelfs fijn, omdat het herinneringen met zich meebrengt. Als ik iets mis in een Indisch gerecht dan kan het zijn omdat er dan geen trassi inzit. Ik proef dat gewoon. Nu hoef ik niet perse trassi in al mijn gerechten, maar het is een belangrijk ingrediënt in de Indische keuken.

De recepten

Naast de ‘bekende’ Indische recepten (zoals bijvoorbeeld rendang, gado gado en soto ajam) staan er ook verrassende en verfrissende recepten in met een Jeff Keasberry twist.

Recepten zoals:

 • De nasiburger
 • Indo burrito
 • Gado gado wraps
 • Kabeljauw dabu dabu (vis met een Indonesische salsa)
 • Rookworst boontjes (rookworst met sperzieboontjes)
 • Tempeh burger
 • Indische croissants
 • Spekcrêpetaart

Deze bovengenoemde recepten vind niet in andere Indische kookboeken en ik kan het weten want ik heb er inmiddels al een heleboel verzameld. En de recepten zijn niet moeilijk om te maken. Er worden geen ingewikkelde kooktechnieken gebruikt en alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij de toko en veel ook in de supermarkt. De beschrijving van de recepten is voor iedereen makkelijk te volgen. Een klein aantal ingrediëntenlijsten zijn ietwat lang, maar laat je daar niet door ontmoedigen! Lekker eten heeft nu eenmaal tijd en liefde nodig. En het meeste heb je waarschijnlijk al in je kruidenla staan.

Herkenbaar

Ook staan er veel voor mij herkenbare gerechten in zoals ik ze vroeger als kind (en nu nog steeds) ook altijd at. Bijvoorbeeld erwtensoep met rijst en sambal! Of spekkoek op brood, of BB met R = bruine bonensoep met rijst.

Dit boek is niet alleen leuk voor de recepten maar het haalt ook het gevoel van vroeger naar boven. Alleen daarom is het al fijn om te lezen. Als ik aan mensen vertel dat ik graag erwtensoep met rijst en sambal eet, krijg ik nogal vreemde blikken. En in dit boek staat het gewoon vastgelegd op foto!

Review Alle Indische keukengeheimen Jeff Keasberry
Erwtensoep met rijst

Recept

Ik heb gekozen voor een recept wat je makkelijk op een doordeweekse dag kan maken, namelijk: rookworst boontjes. Dit gerecht eet je met rijst en een beetje sambal.

Review Alle Indische keukengeheimen - Jeff Keasberry

Review Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry

0.0 van 0 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Total time

25

minuten

Met sperziebonen en rookworst maak je een heerlijk Indisch gerecht.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

 • 1 ui

 • 4 tenen knoflook

 • halve theelepel trassi

 • 3 eetlepels olie

 • 1 eetlepel sambal oelek

 • 1 rookworst

 • 500 gram (diepvries) sperziebonen

 • 4 eetlepels kokosmelk

 • zout naar smaak

 • suiker naar smaak

Bereiding:

 • Snipper de ui en de knoflook en snijd de rookworst in plakjes.
 • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook, sambal oelek en verkruimelde trassi aan.
 • Voeg de plakjes rookworst toe en bak deze goed mee. Als de worst een beetje verkleurd is voeg je de diepvries sperzieboontjes toe. Schep alles goed om.
 • Nu mag de kokosmelk erbij. Schep nogmaals goed om en breng op smaak met een snufje zout en suiker. Serveer met rijst, komkommer en kroepoek.

Aantekeningen

 • Op zoek naar meer mooie boeken uit de Indonesische en Indische keuken? Ik zette er 10 op een rij. Bekijk de boeken hier.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Voor dit artikel heeft Karakter Uitgevers mij een recensie-exemplaar toegestuurd.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)