Eetspiratie » Gado Gado
Gado gado

Gado Gado

Gado gado (groenten in pindasaus), is een gerecht waar ik goede herinneringen aan heb. Het doet mij denken aan de warme zomers toen ik nog thuis woonde. Op de heetste zomerse dagen maakte mijn moeder een bord vol groenten, rijst (soms met een sateetje erbij) en natuurlijk een lekkere pindasaus. Vaak aten we dit vaak twee dagen achter elkaar en altijd gezellig in de tuin onder de blauw met wit gestreepte parasol.

Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat veel mensen niet zo’n fan zijn van koud eten. Men is niet gewend. Een salade gaat nog net, maar koude (geblancheerde) of rauwe groenten (zoals sperziebonen en bloemkool) is voor sommigen toch net iets te avontuurlijk. Dit is een waargebeurd verhaal. Ik kreeg eters en serveerde gado gado. Tijdens het eten werd er gezegd dat het erg lekker was maar dat het eten koud was. Toen ik vertelde dat het een salade met warme pindasaus is en dat het zo hoorde werd ik nogal ongeloofwaardig aangekeken. Niet gewend, zoals ik al noemde!

Het belangrijkst is de pindasaus, deze maak je als eerste. Klik hier voor het recept. Vervolgens laat je de tahoe uitlekken en daarna bereid je alle groenten voor. Daarna bereid je de rijst. Wil je er lontong (blokjes kleefrijst) bij serveren? Dan kun je deze het beste de dag ervoor al bereiden omdat dit een redelijk lange kooktijd heeft. Klik hier om te lezen hoe je lontong kookt.

Vegetarische en vegan gado gado

Je kunt dit gerecht vegetarisch maken door er ei en tahoe bij te serveren. Wil je het vegan maken dan laat je het ei weg. De pindasaus bereid je zonder de trassi en neem cassave kroepoek in plaats van garnalen kroepoek.

Hoe maak ik het?

Ik bereid alle losse onderdelen voor en maak dan een soort productielijn. Ik zet alles op tafel in schaaltjes en ga er met de borden langs om ze op te maken. Als laatste schep ik er de warme pindasaus overheen. Op tafel zet ik gebakken uitjes, kroepoek en sambal zodat iedereen dit zelf kan pakken.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gado gado
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Gado Gado

Gado Gado

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

35

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Gado gado is een gerecht met veel groenten en wordt geserveerd met pindasaus.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • halve halve krop ijsbergsla

  • 250 gram 250 (diepvries) sperziebonen geblancheerd

  • halve halve komkommer in plakjes of reepjes gesneden

  • 1 1 klein bakje taugé schoongemaakt

  • 1 blok 1 tahoe in blokjes gesneden en gebakken

  • 2 2 gekookte aardappels in blokjes

  • 4 4 halfzacht tot hardgekookte eieren

  • 1 zakje 1 lontong of 100 gram gekookte rijst per persoon

  • garnering: gebakken uitjes/kroekpoek/emping/sambal

  • optioneel: ringetjes bosui

  • pindasaus volgens het recept zoals hierboven omschreven

Bereiding:

  • Begin met het maken van de pindasaus, deze kun je al voorbereiden en bewaren in de koelkast. Klik voor het recept op de link hierboven.
  • Laat de tahoe uitlekken, druk er zoveel mogelijk vocht uit en snijd deze in blokjes. Bak ze in een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan, bruin en krokant. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje, bestrooi met zout en zet apart.
  • Kook de eieren halfzacht of hard en bereid de lontong of de rijst. De gekookte rijst kun je straks makkelijk verwarmen door deze even te stomen. De lontong snijd je in blokjes en eet je er koud bij. Kook ook de aardappels. Snijd de gekookte aardappel in blokjes en zet apart.
  • Zet een pan met water op, breng deze aan de kook en blancheer hierin de sperzieboontjes en de taugé. Zet dit apart in een schaal.
  • Snijd de ijsbergsla in hele dunne reepjes en de bosui in ringetjes en de komkommer in plakjes of reepjes.
  • Nu kun je de borden gaan opmaken. Begin met de rijst of de lontong. Leg een handje ijsbergsla op het bord. Leg hierop de sperzieboontjes en de taugé. Leg hiernaast de komkommer, hardgekookt ei (doormidden gesneden), de in stukjes gesneden aardappel en de blokjes tahoe.
  • Schep de pindasaus over de salade en garneer met bosui, gebakken uitjes en verkruimelde kroepoek of emping. Serveer er sambal bij voor de liefhebber.

Aantekeningen

  • Als je gado gado lekker vind dan is petjel ook wel een gerecht voor jou. Deze salade met pindasaus heeft iets weg van gado gado maar de saus is weer net iets anders. Klik hier om het recept van petjel te bekijken. Ook lotek is een salade met groenten en pindasaus. Bekijk het recept hier.
  • Kun je niet tegen pinda’s of ben je zelf (of iemand anders) allergisch? Ik heb een recept voor pindasaus gemaakt zonder pinda’s. Klik hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)