Gado gado

Gado Gado

Gado gado aten wij vroeger regelmatig. Het is een perfect gerecht om bijvoorbeeld je groentela leeg te maken. Deze salade met allerlei lekkere groenten wordt geserveerd met een lekkere pindasaus, rijst of lontong (blokjes kleefrijst), gebakken uitjes en kroepoek. Het lijkt een simpel gerecht maar het het is best bijzonder. Je kunt er een feestje van maken op je bord.

Het belangrijkste is de heerlijke pindasaus. Deze salade doet het ook goed tijdens een etentje, op een mooi groot bord ziet het er heerlijk groen, fris en aantrekkelijk uit! Je kunt er een vegetarische versie van maken of de salade serveren met heerlijke saté erbij.

Handige info: je spreekt dit gerecht uit als gaddoh gaddoh en niet gaadoo gaadoo!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • halve spitskool in repen gesneden
  • 250 gram sperzieboontjes
  • halve komkommer
  • 1 wortel
  • 1 blok (biologische) tofu (ik noem het tahoe)
  • 1 aardappel gekookt
  • 4 hardgekookte eieren
  • 4 kopjes (zilvervlies) rijst
  • zelfgemaakte pindasaus
  • gebakken uitjes
  • kroepoek
  • sambal

Andere lekkere ingrediënten voor gado gado zijn:

  • botersla
  • broccoli
  • bloemkool
  • stukjes gebakken tempeh
  • witte kool

Zo maak je het:

Kook de rijst, de aardappel, de eieren en kook een pan met water. Laat de tahoe uitlekken in een vergiet. Als deze is uitgelekt, dep je het droog met keukenpapier en snijd het in blokjes. Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de tahoe bruin en krokant, laat het uitlekken op een keukenpapiertje en zet het apart tot gebruik.

Snijd alle groenten in reepjes en maak ondertussen het belangrijkste van de gado gado, de pindasaus!

Breng ruim water in een pan aan de kook en blancheer de kool en de boontjes totdat ze beetgaar zijn. Haal de groenten uit de pan en spoel ze af met koud water zodat ze hun kleur behouden. Pel de eieren, snijd deze in partjes en giet de rijst af.

Maak alvast een bord op en begin met een laagje kool, hierop komen de sperziebonen en de reepjes komkommer. Snijd de aardappel in plakjes en leg deze samen met de tahoe en de partjes ei op het bord. Overgiet de salade met de pindasaus en garneer met gebakken uitjes en verkruimelde kroepoek. Serveer er lekker veel sambal bij.

Selamat makan!

Tip: ook lekker met seroendeng!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. en ik maak met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris

  2. Hi Simone, hoe maak jij lontong klaar? Ik deed eerst altijd een nacht laten weken in water en dan 5 kwartier koken. Maar van de week bij de toko zeiden ze niet weken en 3 kwartier koken, met mijn manier werden het nooit zo’n mooie vaste blokjes eigenlijk.
    Groetjes Patty

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*