Gado gado

Gado Gado

Aan gado gado heb ik goede herinneringen, dit gerecht doet mij denken aan de zomers toen ik nog thuis woonde. Op warme dagen aten we dit vaak twee dagen achter elkaar, gezellig in de tuin onder de parasol. Deze salade met veel groenten en pindasaus is uitgebreid maar toch ook weer simpel.

Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat veel mensen niet zo’n fan zijn van koud eten. Men is niet gewend. Een salade gaat nog net, maar koude (geblancheerde) groenten (zoals sperziebonen en bloemkool) zijn toch wel heel avontuurlijk.

Dit is een waargebeurd verhaal. Ik kreeg eters en serveerde gado gado. Tijdens het eten werd er gezegd dat het erg lekker was maar dat het eten koud was. Toen ik vertelde dat het een salade is met warme pindasaus werd ik nogal ongeloofwaardig aangekeken. Niet gewend, zoals ik al noemde!

Dit lekkere gerecht bestaat uit verschillende onderdelen. Maar je kunt eraan toevoegen wat je zelf lekker vindt. Het belangrijkst is de pindasaus. Kijk hier voor het recept. Vaak wordt gado gado gegeten met lontong, maar gekookte witte rijst kan natuurlijk ook. Lees hier hoe je lontong bereid.

Vegetarische en vegan gado gado

Je kunt dit gerecht vegetarisch maken door er ei en tahoe bij te serveren. Wil je het vegan maken dan laat je het ei weg. De pindasaus bereid je zonder de trassi en neem cassave kroepoek in plaats van garnalen kroepoek.

Hoe maak ik het?

Ik bereid alle losse onderdelen voor en maak dan een soort productielijn. Ik zet alles op tafel in schaaltjes en ga er met de borden langs om ze op te maken. Als laatste schep ik er de pindasaus overheen. Op tafel zet ik gebakken uitjes, kroepoek en sambal zodat iedereen dit zelf kan pakken.

Gado Gado

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Vegan, VegetarischMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

35

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Ingrediënten

  • halve krop ijsbergsla

  • 250 gram (diepvries) sperziebonen

  • halve komkommer

  • 1 klein bakje taugé

  • 2 bosuitjes

  • 1 blok tahoe

  • 2 gekookte aardappels

  • 4 hardgekookte eieren

  • 1 zakje lontong of 100 gram gekookte rijst per persoon

  • garnering: gebakken uitjes/kroekpoek/sambal

  • pindasaus

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de pindasaus, deze kun je al voorbereiden en bewaren in de koelkast.
  • Laat de tahoe uitlekken, snijd deze in blokjes en bak ze in ruim olie in een koekenpan of wok. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje, bestrooi met zout en zet apart.
  • Kook de eieren hard en bereid de lontong of de rijst. De gekookte rijst kun je straks makkelijk verwarmen door deze even te stomen. De lontong snijd je in blokjes en eet je er koud bij. Kook ook de aardappels. Snijd de gekookte aardappel in blokjes en zet apart.
  • Zet een pan met water op, breng deze aan de kook en blancheer hierin de sperzieboontjes en de taugé. Zet dit apart in een schaal.
  • Snijd de ijsbergsla in hele dunne reepjes en de bosui in ringetjes en de komkommer in plakjes.
  • Nu kun je de borden gaan opmaken. Begin met de rijst of de lontong. Leg een handje ijsbergsla op het bord. Leg hierop de sperzieboontjes en de taugé. Leg hiernaast de komkommer, hardgekookt ei (doormidden gesneden), de in stukjes gesneden aardappel en de blokjes tahoe.
  • Schep de pindasaus over de salade en garneer met bosui, gebakken uitjes en verkruimelde kroepoek. Serveer er sambal bij voor de liefhebber.

Aantekeningen

  • Als je gado gado lekker vind dan is petjel ook wel een gerecht voor jou. Deze salade met pindasaus heeft iets weg van gado gado maar de saus is weer net iets anders. Kijk hier voor het recept van petjel.
  • Kun je niet tegen pinda’s of ben je zelf (of iemand anders) allergisch? Ik heb een recept voor pindasaus gemaakt zonder pinda’s. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

6 Reacties

  1. Naast de komkommer zijn plakjes tomaat ook erg lekker en geven net weer een andere smaak beleving

  2. mandy danielse

    Tofu ongeveer 200GR?

  3. en ik maak met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris

  4. Hi Simone, hoe maak jij lontong klaar? Ik deed eerst altijd een nacht laten weken in water en dan 5 kwartier koken. Maar van de week bij de toko zeiden ze niet weken en 3 kwartier koken, met mijn manier werden het nooit zo’n mooie vaste blokjes eigenlijk.
    Groetjes Patty

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*