Gado gado (groenten in pindasaus), is een gerecht waar ik goede herinneringen aan heb. Het doet mij denken aan de warme zomers toen ik nog thuis woonde. Op de heetste zomerse dagen maakte mijn moeder een bord vol groenten, rijst (soms met een sateetje erbij) en natuurlijk een lekkere pindasaus. Vaak aten we dit vaak twee dagen achter elkaar en altijd gezellig in de tuin onder de blauw met wit gestreepte parasol.
Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat veel mensen niet zo’n fan zijn van koud eten. Men is niet gewend. Een salade gaat nog net, maar koude (geblancheerde) of rauwe groenten (zoals sperziebonen en bloemkool) is voor sommigen toch net iets te avontuurlijk. Dit is een waargebeurd verhaal. Ik kreeg eters en serveerde gado gado. Tijdens het eten werd er gezegd dat het erg lekker was maar dat het eten koud was. Toen ik vertelde dat het een salade met warme pindasaus is en dat het zo hoorde werd ik nogal ongeloofwaardig aangekeken. Niet gewend, zoals ik al noemde!
Het belangrijkst is de pindasaus, deze maak je als eerste. Klik hier voor het recept. Vervolgens laat je de tahoe uitlekken en daarna bereid je alle groenten voor. Daarna bereid je de rijst. Wil je er lontong (blokjes kleefrijst) bij serveren? Dan kun je deze het beste de dag ervoor al bereiden omdat dit een redelijk lange kooktijd heeft. Klik hier om te lezen hoe je lontong kookt.
Vegetarische en vegan gado gado
Je kunt dit gerecht vegetarisch maken door er ei en tahoe bij te serveren. Wil je het vegan maken dan laat je het ei weg. De pindasaus bereid je zonder de trassi en neem cassave kroepoek in plaats van garnalen kroepoek.
Hoe maak ik het?
Ik bereid alle losse onderdelen voor en maak dan een soort productielijn. Ik zet alles op tafel in schaaltjes en ga er met de borden langs om ze op te maken. Als laatste schep ik er de warme pindasaus overheen. Op tafel zet ik gebakken uitjes, kroepoek en sambal zodat iedereen dit zelf kan pakken.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)