Gado gado

Gado Gado

Aan gado gado heb ik goede herinneringen, dit gerecht doet mij denken aan de zomers toen ik nog thuis woonde. Een andere herinnering is dat ik gado gado gemaakt had voor de visite en ik de opmerking kreeg dat het eten koud was… Ja dat klopt want het is een salade! De pindasaus is wel warm, het gaat om de combinatie!

Gado gado (ook wel geschreven als gado2) spreek je uit als gaddo gaddo en niet als gadooh gadooh. Ook heet het niet gado gado salade maar gewoon gado gado.

Ik heb de afgelopen jaren geconstateerd dat veel mensen niet zo’n fan zijn van koud eten. Eigenlijk is men het gewoon niet zo gewend. Een salade gaat nog wel maar zodra er koude (geblancheerde) groenten zoals sperzieboontjes of bloemkool of iets anders op het bord liggen wordt ik nogal eens gek aangekeken.

Dit lekkere gerecht bestaat uit verschillende onderdelen. Maar je kunt eraan toevoegen wat je zelf lekker vindt. Het belangrijkst is de pindasaus. Vaak wordt gado gado gegeten met lontong, maar gekookte witte rijst kan natuurlijk ook. Je kunt het vegetarisch houden door er ei en tahoe bij te serveren. Maar wil je er graag een lekker sateetje bij, dat kan natuurlijk ook! Eet dit gerecht zoals jij het lekker vind. Ik leg je uit hoe ik mijn gado gado meestal maak.

Ik bereid alle losse onderdelen voor en maak dan een soort productielijn. Ik zet alles op tafel in schaaltjes en ga er met de borden langs om ze op te maken. Als laatste schep ik er de pindasaus overheen. Op tafel zet ik gebakken uitjes, kroepoek en sambal zodat iedereen dit zelf kan pakken.

wat heb je nodig?

  • halve krop ijsbergsla

  • 250 gram geblancheerde (diepvries)sperzieboontjes

  • halve komkommer

  • klein bakje taugé

  • 2 bosuitjes als garnering

  • 1 blok tahoe (tofu)

  • 2 gekookte aardappels

  • 4 hardgekookte eieren

  • 1 blok lontong of gekookte rijst (100 gram p.p.)

  • gebakken uitjes

  • kroepoek

  • sambal

  • pindasaus (volgens dit recept)

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de pindasaus, deze kun je al voorbereiden en bewaren in de koelkast.
  • Laat de tahoe uitlekken, snijd deze in blokjes en bak ze in ruim olie in een koekenpan of wok. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje, bestrooi met zout en zet apart.
  • Kook de eieren hard en de lontong of de rijst. De gekookte rijst kun je straks makkelijk verwarmen door deze even te stomen. De lontong snijd je in blokjes en eet je er koud bij. Kook ook de aardappels. Snijd de gekookte aardappel in blokjes en zet apart.
  • Zet een pan met water op, breng deze aan de kook en blancheer hierin de sperzieboontjes en de taugé. Zet dit apart in een schaal.
  • Snijd de ijsbergsla in hele dunne reepjes en de bosui in ringetjes en de komkommer in plakjes.
  • Nu kun je de borden gaan opmaken. Begin met de rijst of de lontong. Leg een handje ijsbergsla op het bord. Leg hierop de sperzieboontjes en de taugé. Leg hiernaast de komkommer, hardgekookt ei (doormidden gesneden), de in stukjes gesneden aardappel en de blokjes tahoe.
  • Schep de pindasaus over de salade en garneer met bosui, gebakken uitjes en verkruimelde kroepoek. Serveer er sambal bij voor de liefhebber.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

5 Reacties

  1. mandy danielse

    Tofu ongeveer 200GR?

  2. en ik maak met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris

  3. Hi Simone, hoe maak jij lontong klaar? Ik deed eerst altijd een nacht laten weken in water en dan 5 kwartier koken. Maar van de week bij de toko zeiden ze niet weken en 3 kwartier koken, met mijn manier werden het nooit zo’n mooie vaste blokjes eigenlijk.
    Groetjes Patty

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*