Eetspiratie » Gado Gado
Gado gado

Gado Gado

Gado gado (groenten in pindasaus), een gerecht waar ik goede herinneringen aan heb. Het doet mij denken aan de warme zomers toen ik nog thuis woonde. Op de heetste zomerse dagen maakte mijn moeder een bord vol groenten, rijst (soms met een sateetje erbij) en natuurlijk een lekkere pindasaus. Vaak aten we dit vaak twee dagen achter elkaar en altijd gezellig in de tuin onder de blauw met wit gestreepte parasol.

Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat veel mensen niet zo’n fan zijn van koud eten. Men is niet gewend. Een salade gaat nog net, maar koude (geblancheerde) of rauwe groenten (zoals sperziebonen en bloemkool) is voor sommigen toch net iets te avontuurlijk. Ik kreeg eters en serveerde gado gado. Tijdens het eten werd er gezegd dat het erg lekker was maar dat het eten koud was. Toen ik vertelde dat het een salade met warme pindasaus is en dat het zo hoorde werd ik nogal ongeloofwaardig aangekeken. Niet gewend, zoals ik al noemde! Voor mij persoonlijk is gado gado hét perfecte zomergerecht.

Gado gado

Deze Indonesische salade met pindasaus is ‘in principe’ een vegetarisch gerecht. Je kunt er een hardgekookt eitje bij serveren maar dit hoeft niet perse. Gebakken blokjes tahoe (tofu) zijn onderdeel van dit gerecht. Soms wordt er ook (kip)saté bij geserveerd. Je kunt met dit gerecht dus alle kanten op. Serveer het als een vegetarisch gerecht, een vegan salade of eet er sateetjes bij. Dat is het leuke van dit gerecht, je kunt het precies maken zoals jij het lekker vindt.

Tip van mijn moeder: gebruik in plaats van verse sperziebonen of diepvries sperziebonen, boontjes of haricots verts uit een pot. Deze kun je direct uit de pot serveren, smaakt net zo lekker en je bespaart een beetje tijd.

Het belangrijkst is de pindasaus, die brengt dit gerecht samen. Je bereidt de tahoe (tofu) (bijvoorbeeld in de airfryer) en je blancheert groenten. Daarna kook je de rijst. Dit kun je ouderwets doen in een pan, rijstkoker of in de perfecte rijstkoker, de multicooker! Wil je er lontong (blokjes kleefrijst) bij serveren? Dan kun je deze het beste de dag ervoor al bereiden of vroeg in de ochtend koken omdat dit een redelijk lange kooktijd heeft. Als je lontong in de slowcooker maakt heb je er geen omkijken naar. In dit artikel kun je lezen hoe je lontong kookt in de slowcooker.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Ik bereid alle onderdelen voor en maak dan een soort productielijn. Ik begin met het opscheppen van de warme rijst en groenten. Vervolgens de afgekoelde gekookte aardappeltjes en tahoe. Als laatste schep ik er de warme pindasaus overheen. Op tafel zet ik gebakken uitjes, kroepoek en sambal zodat iedereen dit zelf kan pakken en zijn eigen salade kan garneren. Het is lekker om er emping of kroepoek eroverheen te verkruimelen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gado gado
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Gado Gado

Gado Gado

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 6 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: IndonesischNiveau: gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

Gado gado is een Indonesisch vegetarisch gerecht met geblancheerde groenten, gekookte aardappeltjes, gebakken blokjes tahoe en warme pindasaus. Ook te maken in een vegan variant of serveer het met bijvoorbeeld (kip)saté. Met deze Indonesische salade kun je alle kanten op.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de pindasaus
  • 4 eetlepels pindakaas

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • 200-250 milliliter water of (plantaardige) melk

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel suiker

  • zout naar smaak

  • voor de salade
  • halve krop ijsbergsla in reepjes gesneden

  • 250 gram (diepvries) sperziebonen geblancheerd of sperziebonen uit een pot

  • halve komkommer in plakjes of reepjes gesneden

  • 1 klein bakje taugé schoongemaakt

  • 1 blok tahoe in blokjes gesneden en gebakken

  • 2 gekookte aardappels in blokjes gesneden

  • 4 halfzachte of hardgekookte eieren (optioneel)

  • 1 zakje lontong of 100 gram gekookte rijst per persoon

  • garnering: gebakken uitjes/kroekpoek/emping/sambal

BEREIDING

  • Begin met het maken van de pindasaus, deze kun je al voorbereiden en bewaren in de koelkast. Doe in een steelpan 4 eetlepels pindakaas, 1 eetlepel sambal oelek, een halve theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel suiker, 200 tot 250 milliliter water of (plantaardige) melk en zout naar smaak. Roer dit tot een saus. Voeg eventueel extra vocht toe als hij te dik is. Zet apart tot gebruik.
  • Laat de tahoe uitlekken, druk er zoveel mogelijk vocht uit. In dit artikel kun je lezen hoe je dit het beste kunt doen. Dit kan met behulp van een ’tofupers’ of door iets zwaars op de tahoe te zetten. Snijd vervolgens de tahoe in blokjes. Bak ze bruin en krokant in een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan, of bak ze in de airfryer. Bestrooi na het bakken met zout en zet apart.
  • Kook de eieren halfzacht of hard (dit kun je doen in de multicooker). Kook ook de aardappels gaar in ongeveer 15 minuten. Laat deze afkoelen en snijd de gekookte aardappel in blokjes. Zet apart.
  • In de Indische en Indonesische keuken maken we altijd taugé schoon. In dit artikel kun je lezen hoe je dat doet. Zet een pan met een ruime hoeveelheid water en een snufje zout op, breng deze aan de kook en blancheer hierin de diepvries sperzieboontjes en de taugé voor 2 tot 3 minuten. Spoel daarna af onder koud water. Zet apart tot gebruik.
  • Was de ijsbergsla en snijd deze in hele dunne reepjes. Snijd ook de komkommer in reepjes of plakjes.
  • Nu kun je de borden gaan opmaken. Begin met een flinke schep rijst. Leg een handje ijsbergsla op het bord. Leg hierop een schep sperzieboontjes en een beetje taugé. Leg hiernaast de reepjes komkommer, eventueel een gekookt ei (doormidden gesneden), de in stukjes gesneden aardappel en de gebakken blokjes tahoe.
  • Schep de warme pindasaus over de salade en garneer met gebakken uitjes en verkruimelde kroepoek en/of emping. Serveer er extra sambal bij voor de liefhebber.

AANTEKENINGEN

  • Als je gado gado lekker vind dan is petjel ook wel een gerecht voor jou. Deze salade met pindasaus heeft iets weg van gado gado maar de saus is weer net iets anders. Klik hier om het recept van petjel te bekijken. Ook lotek is een salade met groenten en pindasaus. Bekijk het recept hier.
  • Kun je niet tegen pinda’s of ben je zelf (of iemand anders) allergisch? Ik heb een recept voor pindasaus gemaakt zonder pinda’s. Klik hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.