Kentang bowl met buncis en tahinsaus, een makkelijke maaltijd voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Ik had ontzettend veel zin in gado gado, maar geen tijd om uitgebreid te koken. Dus keek ik in mijn koelkast en bedacht spontaan dit recept: een bowl met gebakken aardappels, sperziebonen, crispy tofu en tahinsaus. Naast dat het lekker is, staat het ook nog eens supersnel op tafel.
Ik kom hem overal tegen: de gado gado bowl. Een bowl met rijst, groenten en pindasaus. Alleen als ik aan deze Indonesische salade denk, dan zie ik iets heel anders voor me, namelijk: een bord met geblancheerde groenten, aardappels en drizzle van een lekkere bruine saus. Juist die combinatie van aardappels met de saus maakt gado gado onweerstaanbaar. Ik noem mijn versie geen gado gado bowl, maar gewoon wat het is: een kentang bowl met buncis en tahinsaus. Een goedgevulde bowl met gebakken aardappeltjes, sperzieboontjes en crispy tofu met een tahinsaus die binnen 5 minuten klaar is. Comfortfood met gado gado vibes, geserveerd in een bowl.
Kentang bowl met buncis en tahinsaus
Voor dit recept gebruik ik – zoals de titel al aangeeft – geen pindasaus maar tahin (sesampasta). Ideaal voor mensen met een pinda-allergie (zoals mijn dochter). Tahin (of tahini) is lekker romig, heeft een nootachtige smaak en is makkelijk om mee te werken. Daarnaast is tahin van zichzelf al lekker vloeibaar, waardoor je het royaal over je gerecht kan drizzlen. In de supermarkt zijn verschillende merken tahin verkrijgbaar. Voor de lekkerste tahin ga je natuurlijk naar de Turkse supermarkt. Maar tegenwoordig kun je online ook heerlijke tahin vinden.
Nog een voordeel van tahinsaus: je hoeft hem niet op te warmen. Net als bij gado gado bestaat deze bowl uit een mix van warme én koude elementen. De sperziebonen en aardappels zijn lauwwarm en de saus drizzle je er gewoon koud overheen. Dat maakt het gerecht extra makkelijk, snel én ideaal voor warme dagen.

