Eetspiratie » Kentang bowl met buncis en tahinsaus
Kentang bowl met buncis en tahinsaus

Kentang bowl met buncis en tahinsaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kentang bowl met buncis en tahinsaus, een makkelijke maaltijd voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Ik had ontzettend veel zin in gado gado, maar geen tijd om uitgebreid te koken. Dus keek ik in mijn koelkast en bedacht spontaan dit recept: een bowl met gebakken aardappels, sperziebonen, crispy tofu en tahinsaus. Naast dat het lekker is, staat het ook nog eens supersnel op tafel.

Ik kom hem overal tegen: de gado gado bowl. Een bowl met rijst, groenten en pindasaus. Alleen als ik aan deze Indonesische salade denk, dan zie ik iets heel anders voor me, namelijk: een bord met geblancheerde groenten, aardappels en drizzle van een lekkere bruine saus. Juist die combinatie van aardappels met de saus maakt gado gado onweerstaanbaar. Ik noem mijn versie geen gado gado bowl, maar gewoon wat het is: een kentang bowl met buncis en tahinsaus. Een goedgevulde bowl met gebakken aardappeltjes, sperzieboontjes en crispy tofu met een tahinsaus die binnen 5 minuten klaar is. Comfortfood met gado gado vibes, geserveerd in een bowl.

Kentang bowl met buncis en tahinsaus

Voor dit recept gebruik ik – zoals de titel al aangeeft – geen pindasaus maar tahin (sesampasta). Ideaal voor mensen met een pinda-allergie (zoals mijn dochter). Tahin (of tahini) is lekker romig, heeft een nootachtige smaak en is makkelijk om mee te werken. Daarnaast is tahin van zichzelf al lekker vloeibaar, waardoor je het royaal over je gerecht kan drizzlen. In de supermarkt zijn verschillende merken tahin verkrijgbaar. Voor de lekkerste tahin ga je natuurlijk naar de Turkse supermarkt. Maar tegenwoordig kun je online ook heerlijke tahin vinden.


Durra Tahini

Durra Tahini

Tahini multipack van Durra – 2x 800g romige sesampasta met nootachtige smaak. Ideaal voor hummus, sauzen, dressings of als smeersel. Authentiek Midden-Oosters en 100% sesamzaad!

Nog een voordeel van tahinsaus: je hoeft hem niet op te warmen. Net als bij gado gado bestaat deze bowl uit een mix van warme én koude elementen. De sperziebonen en aardappels zijn lauwwarm en de saus drizzle je er gewoon koud overheen. Dat maakt het gerecht extra makkelijk, snel én ideaal voor warme dagen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kentang bowl met buncis en tahinsaus Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kentang bowl met buncis en tahinsaus

Kentang bowl met buncis en tahinsaus

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

servings
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Kentang bowl met buncis en tahinsaus, een makkelijke maaltijd voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend. Gebakken aardappels, sperziebonen, crispy tofu en tahinsaus. Geïnspireerd op het Indonesische gerecht gado gado, maar dan met een moderne twist.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de bowl
  • 500 gram stevige tofu, in blokjes gesneden

  • 750-800 gram voorgegaarde middelgrote geschilde krieltjes

  • 450 gram diepvries sperziebonen

  • 1 eetlepel sojasaus

  • halve eetlepel sesamolie

  • halve komkommer, in blokjes gesneden

  • 1 rode ui, flinterdun gesneden

  • 2 eetlepels ongezouten pinda’s, grof gehakt

  • verkruimelde emping

  • halve eetlepel kerriepoeder

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • zout naar smaak

  • olie

  • voor de tahinsaus
  • 6 eetlepels tahin

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels ahornsiroop

  • halve limoen (sap en rasp)

  • halve eetlepel sriracha

  • 2-3 eetlepels water

BEREIDING

  • Begin met het maken van de tahinsaus. Meng in een kom 6 eetlepels tahin, 2 eetlepels sojasaus, een halve eetlepel sriracha en 2 eetlepels ahornsiroop.
  • Rasp de limoen boven de kom en pers het sap eruit. Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe en roer het tot een mooie saus. Snijd de halve komkommer in blokjes en de rode ui in flinterdunne plakjes. Hak 2 eetlepels pinda’s fijn. Zet de saus, pinda’s en groenten apart tot gebruik.
  • Pers het blok tofu uit of dep hem goed droog met een schone theedoek. Snijd de tofu in 5 plakken en snijd de plakken elk in 3 lange repen. De repen snijd je in blokjes zo groot als dobbelsteentjes. Verwarm de oven voor op 200 graden en verdeel de blokjes tofu over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de tofu royaal met zout en bak ongeveer 15 tot 20 minuten tot het mooi bruin ziet.
  • Ondertussen doe je de voorgegaarde krieltjes in de airfryer en bestrooi je ze met een halve eetlepel kerriepoeder. Hussel ze goed door elkaar tot ze bedekt zijn met een geel laagje. Bak ze ongeveer 20 minuten op 200 graden. Heb je geen airfryer, bak ze dan in de koekenpan of tegelijk met de tofu in de oven.
  • Verwarm een koekenpan en doe hierin een kleine drizzle olie. Voeg de sperziebonen bevroren aan de pan toe en bak deze op een redelijk hoog vuur terwijl je ze regelmatig omschudt. Ze mogen best een beetje verkleuren. Na 5 minuten voeg je 1 theelepel knoflookpoeder, 1 eetlepel sojasaus en een halve eetlepel sesamolie toe. Schud alles goed om en zet het vuur laag.
  • Nu ga je de bowl samenstellen. Begin met een flinke schep gebakken aardappeltjes met daarop een royale hoeveelheid sperzieboontjes. Verdeel hierop de gebakken blokjes tofu, stukjes komkommer, gesneden rode ui en een goede drizzle van de tahinsaus. Garneer met fijngehakte pinda’s en verkruimel er emping overheen.

De snelste manier om het vocht uit een blok tofu te persen
TofuBud - Tofupers

TofuBud – Tofupers

Om jouw tofu lekker krokant te kunnen bakken!

Meer eetspiratie speciaal voor jou!