Eetspiratie » Lontong koken in de slowcooker
Lontong koken in de slowcooker

Lontong koken in de slowcooker

Lontong koken in de slowcooker, ik doe het nooit meer anders! Lontong is een soort kussentje van gekookte kleefrijst die je na het bereiden in blokjes snijdt. Je eet dit warm of koud bijvoorbeeld in een soep (soto) of je serveert het bij gado gado (salade). Normaal gesproken kook je dit bijna anderhalf uur in een pan met water, maar het kan ook perfect in de slowcooker.

Eerder schreef ik al een artikel over lontong waarin ik uitleg wat het is, hoe je het bereidt en hoe je het kunt eten. Lees het artikel hier. Ik eet al lontong sinds ik jong was. Meestal in de soto of bij de gado gado zoals hierboven aangegeven of als bijgerecht bij een rijsttafel. Het is ook erg lekker bij saté en pindasaus. Ook voeg ik het toe aan linzensoep of een curry. Je kunt er echt alle kanten mee op. Kinderen vinden deze blokjes kleefrijst vaak ook erg lekker. De smaak is zacht, romig en totaal niet vergelijkbaar met ‘gewone’ witte rijst.

Jammer genoeg is dit product nog niet verkrijgbaar in de supermarkt. Er is wel rijst in builtjes te koop maar dat is geen lontong. Je zal een tripje moeten inplannen naar de toko. Zelf vind ik dat totaal niet erg! De zakjes vind je in de toko in het rijst schap. Er zit ongeveer 125 gram in een zakje. De zakjes kosten nog geen 0,50 cent per stuk, het is heel lang houdbaar en je krijgt er heel veel rijst voor terug. Mijn tip: sla een klein voorraadje in.

Lontong koken in de slowcooker
Gekookte lontong

Lontong koken in de slowcooker

Normaal gesproken kook je lontong in een grote pan met ruim water op het fornuis. Je kookt de zakjes één uur tot anderhalf uur. Tot ze helemaal opgezwollen zijn. Het voordeel van lontong koken in de slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven. De lange kooktijd in een ‘gewone’ pan hield me soms een beetje tegen om lontong te bereiden, terwijl ik het heel graag eet. Nu ik het in de slowcooker doe, heb ik er helemaal geen omkijken meer naar. Je doet de zakjes in de cooker en gaat iets anders doen.

Het is heel eenvoudig: spoel de zakjes rijst onder de kraan tot het water helder is. Leg de zakjes (ik kookte er twee) in de pan van de slowcooker. Vul de slowcooker met water tot de zakjes helemaal onderstaan. Sluit de deksel en zet de slowcooker voor 4 uur op stand high. Haal hierna de lontong met een tang uit de pan (want heet) en leg deze op een bord. Check of de rijst stevig is door met je vinger op het kussentje te drukken. Laat het nu volledig afkoelen met het zakje eromheen. Hierna ga je het snijden. Snijd de lontong met een scherp mes in plakken, gewoon door het plastic heen. Haal de reepjes plastic er vervolgens af en snijd de plak in blokjes.

Als je het gaat koken, kook dan meerdere zakjes tegelijk. Je kunt deze prima een paar dagen in de koelkast bewaren en de blokjes zelfs invriezen. Ik snijd meestal één portie in blokjes en deze bewaar ik in een bakje. De andere laat ik heel en snijd ik later in blokjes. Je kunt de blokjes ook snijden, op een bord leggen en deze in de vriezer zetten. Als de blokjes bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een zakje doen. Als je ze wilt eten, laat je ze ontdooien en eet je ze koud. Of je warmt ze op door ze te stomen.

Lontong bereid je in de slowcooker of in de multicooker (Crock-Pot Express of Instant Pot) op het slowcookprogramma. Wil je meer weten over het koken in de slowcooker? Lees dan ook eens dit artikel.

Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Lontong koken in de slowcooker
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE