Eetspiratie » Vegan Parmezaanse strooikaas
Vegan Parmezaanse kaas

Vegan Parmezaanse strooikaas

Vegan Parmezaanse strooikaas, zonder de kaas maar wel met de smaak. Oké, het is geen ‘echte’ kaas maar een vegan variant gemaakt met edelgistvlokken (ook wel nutritional yeast genoemd). Het geeft je gerechten zoals bijvoorbeeld pasta’s of salades een lekkere hartige smaak een een cheesy flavour. Strooi het over je groenten, gebakken aardappels en zelfs popcorn wordt er lekkerder van.

En denk je nu, ik eet niet veganistisch dus dit recept is niks voor mij. Je hoeft natuurlijk geen veganist te zijn om vegan gerechten te eten. Deze ‘kaas’ is een lekkere smaakmaker en handig om in huis te hebben. Je maakt grote pot en deze is wel een maand houdbaar in de koelkast. Naast dat het lekker is, is het ook nog eens goed voor je want in edelgistvlokken zitten een hoop B vitamines die je nodig hebt.

Heb je nog nooit van edelgistvlokken gehoord? In dit artikel leg ik alles uit over deze gezonde vlokken. Handig om te weten, ze zijn verkrijgbaar bij de grote supermarkten (kijk in het biologische schap of bij de bewuste voeding), online en in natuurvoedingswinkels.

Vegan Parmezaanse strooikaas

De basis van dit recept bestaat uit noten. Vaak wordt vegan kaas gemaakt van cashewnoten. Voor extra smaak heb ik er een paar walnoten aan toegevoegd. De grote smaakmaker in dit recept zijn dus de edelgistvlokken. Deze zorgen ervoor dat het ook echt naar kaas gaat smaken. Edelgist is een inactief gist. Het gist voedt zich met melasse (suiker) waarna het wordt gedroogd. Er ontstaan schilfertjes (vlokken) die een hartige kazige smaak geven. Het is een populair en onmisbaar ingrediënt in de vegan keuken, maar ik denk dat het een handig ingrediënt is in iedere keuken. Mist je gerecht nog iets qua smaak, een beetje van deze strooikaas doet wonderen.

Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan Parmezaanse kaas
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Vegan Parmezaanse kaas

Vegan Parmezaanse kaas

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Niveau: makkelijk
Porties

250

gram
Totale tijd

10

minuten

Met noten en edelgistvlokken maak je een lekkere vegan Parmezaanse strooikaas.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram ongebrande/ongezouten cashewnoten

  • 4 ongebrande/ongezouten walnoten

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel zout (of meer naar smaak)

  • 4 eetlepels edelgistvlokken

BEREIDING

  • Doe alle ingrediënten in een hakmolen of nutribullet. Pulseer en maal het fijn. Vermaal het niet te lang omdat je anders een pasta maakt. Het is de bedoeling dat het een korrelig mengsel wordt wat een beetje lijkt op zand.
  • Meng alles goed door elkaar en proef of er genoeg zout in zit. Voeg indien nodig nog extra zout naar smaak toe.
  • Bewaar de strooikaas in een schone afgesloten pot in de koelkast. Het is ongeveer een maand houdbaar.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.