Vegan Parmezaanse strooikaas, zonder de kaas maar wel met de smaak. Oké, het is geen ‘echte’ kaas maar een vegan variant gemaakt met edelgistvlokken (ook wel nutritional yeast genoemd). Het geeft je gerechten zoals bijvoorbeeld pasta’s of salades een lekkere hartige smaak een een cheesy flavour. Strooi het over je groenten, gebakken aardappels en zelfs popcorn wordt er lekkerder van.
En denk je nu, ik eet niet veganistisch dus dit recept is niks voor mij. Je hoeft natuurlijk geen veganist te zijn om vegan gerechten te eten. Deze ‘kaas’ is een lekkere smaakmaker en handig om in huis te hebben. Je maakt grote pot en deze is wel een maand houdbaar in de koelkast. Naast dat het lekker is, is het ook nog eens goed voor je want in edelgistvlokken zitten een hoop B vitamines die je nodig hebt.
Heb je nog nooit van edelgistvlokken gehoord? In dit artikel leg ik alles uit over deze gezonde vlokken. Handig om te weten, ze zijn verkrijgbaar bij de grote supermarkten (kijk in het biologische schap of bij de bewuste voeding), online en in natuurvoedingswinkels.
Vegan Parmezaanse strooikaas
De basis van dit recept bestaat uit noten. Vaak wordt vegan kaas gemaakt van cashewnoten. Voor extra smaak heb ik er een paar walnoten aan toegevoegd. De grote smaakmaker in dit recept zijn dus de edelgistvlokken. Deze zorgen ervoor dat het ook echt naar kaas gaat smaken. Edelgist is een inactief gist. Het gist voedt zich met melasse (suiker) waarna het wordt gedroogd. Er ontstaan schilfertjes (vlokken) die een hartige kazige smaak geven. Het is een populair en onmisbaar ingrediënt in de vegan keuken, maar ik denk dat het een handig ingrediënt is in iedere keuken. Mist je gerecht nog iets qua smaak, een beetje van deze strooikaas doet wonderen.
Deze artikelen / recepten mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE