Sambal ketjap – sambal kecap, een heerlijke en makkelijke sambal met zoete ketjap in de hoofdrol. Deze sambal kan iedereen maken, hij kan niet mislukken. Dit is wellicht het makkelijkste sambalrecept dat er bestaat. Het is geen rode sambal van gemalen pepers, zoals je misschien gewend bent. Het is een ketjapsaus met verse ingrediënten zoals pepers, knoflook en sjalotjes. Heerlijk bij saté, nasi goreng en gegrild of geroosterd vlees en zelfs bij vis.
Maar hoezo is dit dan een sambal? In de Indonesische keuken verwijst de term sambal naar elke saus of condiment op basis van pittige pepers, ongeacht de bereidingswijze of de smaak. Een sambal kan pittig, zoet, zuur, gebakken of zelfs rauw zijn. Hoewel sambal kecap anders is dan de meeste traditionele sambals – omdat het zoet is in plaats van pittig – valt het toch onder de noemer ‘sambal’ vanwege het gebruik van pepers als een van de belangrijkste ingrediënten. Een sambal geeft gerechten een smaakboost en maakt ze ‘levendiger’.
Sambal ketjap – sambal kecap
Deze vorm van sambal geeft je gerecht een zoete smaak, verzacht daardoor de pittigheid en geeft een fris accent. Door de stukjes komkommer en tomaat geeft het ook textuur, wat het interessant maakt en lekker weg eet. De pepers staan in dit recept niet centraal, maar zijn een aanvulling op de sambal. Daarom is het ook een lekkere sambal die bij veel mensen goed in de smaak valt. Een goede keuze voor bij een barbecue, rijsttafel of diverse Indische of Indonesische gerechten.
De inspiratie voor deze sambal komt uit het boek Indostok van Vanja van der Leeden. Zij serveert dit zoet/pittige condiment graag bij sateetjes. Er is ook nog een andere versie van deze sambal, namelijk mijn ‘hete ketjap sambal‘. In plaats van de ingrediënten in blokjes of stukjes te snijden, hak ik pepers en sjalotjes fijn in de keukenmachine. Dit meng ik met ketjap en limoensap waardoor je een mooie ‘saus’ krijgt die je heel makkelijk kan doseren bij je gerechten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Sambal ketjap – sambal kecap
4
porties10
minuten0
minuten10
minutenSambal kecap, een heerlijke zoete ketjap, verfrissend, pittig en met een knapperige textuur van blokjes komkommer en tomaat. Heerlijk bij saté, nasi goreng en andere Indische of Indonesische gerechten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 sjalotjes, in dunne ringetjes
halve tot hele biologische limoen (sap + rasp)
2 kaffir limoentjes (optioneel)
2 rode pepers, in ringetjes gesneden
2 cabe rawits (rood of groen) in ringetjes gesneden
2 kleine trostomaten, in blokjes gesneden
1/4 stuk van een komkommer in kleine blokjes gesneden
100 milliliter ketjap manis
halve theelepel zout
BEREIDING
- Snijd 2 sjalotjes in dunne ringetjes en meng dit met het sap en de rasp van de halve/hele limoen en optioneel met het sap van 2 kaffir limoentjes met een halve theelepel zout. Doe dit in een kom.
- Was de pepers en verwijder eventueel de zaadlijsten en de zaden. Je mag ze ook laten zitten als je van pittig houdt. Snijd de pepers in ringetjes en 2 tomaten en 1/4 van een komkommer in kleine blokjes. Voeg dit toe aan de kom en meng dit met de sjalotjes en het limoensap.
- Schenk er 100 milliliter ketjap manis bij en meng alles goed door elkaar. Serveer bij sateetjes, nasi goreng en andere Indische of Indonesische gerechten.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Review Indostok – Vanja van der Leeden
- Sambal goreng paksoi
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Kip ketjap
- Salade met ketjap kip
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.