Bang bang chicken – een heerlijke kipsalade (met vegan optie). Een salade kan wat mij betreft altijd, ik eet ze zowel in de zomer als in de winter. Uiteraard pas ik de ingrediënten een beetje aan naar het seizoen. Deze Aziatische kipsalade, is groen, crunchy en lekker als lunch, bijgerecht of maaltijdsalade. De naam ‘bang bang’ heeft te maken met de bereiding van de kip. Door deze plat te ‘slaan’ wordt deze lekker zacht en mals. Wil je liever geen kip, de plantaardige variant is in dit recept ook een goede optie.
Het fijne aan deze salade is dat je er een hele grote hoeveelheid van kan maken. Er gaat een hele krop Romaine sla in samen met een paar andere kleurrijke knapperige groenten. Daarbij komt natuurlijk de kip en de frisse nootachtige dressing met tahin (of een notenpasta) maakt de salade helemaal af. De topping van pinda’s en verse kruiden mogen ook zeker niet ontbreken.
Bang bang chicken – een heerlijke kipsalade (met vegan optie)
Bang bang chicken is van origine een gerecht uit de Chinese keuken. Gekookte kip werd plat geslagen, vandaar de naam ‘bang bang’. Daarna werd de kip in reepjes gescheurd als een soort pulled chicken. Dit werd gecombineerd met verse groenten en een saus op basis van tahin, chili olie en szechuanpeper. Nu wordt dit gerecht in verschillende vormen geserveerd, waaronder een salade. De smaken zijn ook in de loop der tijd een beetje aangepast naar de Westerse smaak. Iets minder pittig en soms met een dressing van pindasaus in plaats van tahin.
Iets wat ik onlangs heb ontdekt tijdens mijn vakantie naar Frankrijk is biologische taugé in een pot! Dit heb ik gebruikt in deze salade. Je hoeft het alleen maar even af te spoelen onder de kraan en het is klaar voor gebruik. Niet uren de taugé schoonmaken, maar gewoon meteen gebruiksklaar. Ik heb namelijk een haat/liefde verhouding met taugé. In dit artikel kun je lezen waarom. Vooralsnog heb ik deze variant van taugé nog niet in de Nederlandse supermarkt kunnen vinden. Bij de toko en in Duitsland verkopen ze het wel. Uiteraard kun je natuurlijk prima verse taugé of eventueel alfalfa gebruiken voor dit gerecht.
OXO – Dunschiller – Julienne – Y-model
Met OXO’s Julienne Snijder maak je snel en veilig garneringen, salades, Aziatisch gerechten, citroen rasp en meer.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Bang bang chicken – een heerlijke kipsalade (met vegan optie)
4
porties25
minuten10
minuten35
minutenEen heerlijke frisse en kleurrijke Aziatische salade met kip, bang bang chicken. Dit gerecht komt uit de Chinese keuken en wordt geserveerd met knapperige groenten, een nootachtige dressing en een topping van verse kruiden en crunchy pinda’s.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor de dressing
3 eetlepels (Chinese) tahin, sesampasta
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ahornsiroop
halve biologische limoen sap + rasp
1-2 eetlepels chili olie
2 eetlepels water
1 theelepel sesamolie
- voor de salade
300-350 gram kipfilet of plantaardige kipstukjes
1 krop Romaine sla
2 wortels, julienne gesneden
halve komkommer of 4 snoepkomkommers, in plakjes gesneden
330 gram taugé uit pot (of verse taugé, schoongemaakt en kort geblancheerd)
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
verse kruiden naar smaak zoals, koriander, munt of bieslook
2 eetlepels pinda’s, geroosterd
BEREIDING
- Maak een dressing van 3 eetlepels tahin, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ahorniroop, sap en rasp van een halve biologische limoen, 1 tot 2 eetlepels chili olie, 2 eetlepels water en 1 theelepel sesamolie. Zet de dressing apart tot gebruik.
- Als je kipfilets gebruikt, kook je deze in een pan water of bouillon met een snufje zout tot ze wit en gaar zijn. Laat ze afkoelen en trek ze daarna met twee vorken uit elkaar zodat je ‘pulled chicken’ krijgt. Gebruik je plantaardige kipfilet, snijd deze dan in dunne reepjes en bak ze even aan tot ze bruin zijn in een klein beetje olie. Zet de kip apart tot gebruik.
- Was de bladeren van de Romaine sla, dep deze droog en snijd de sla in dunne reepjes. Snijd de wortels julienne (dunne reepjes), gebruik hier eventueel een juliennesnijder voor. De bosuien snijd je in ringetjes en de komkommer in stukjes of plakjes. Maak de taugé schoon en spoel deze af onder kokend water. Bij taugé uit pot hoef je het alleen even met koud water af te spoelen. Hak of pluk de blaadjes van de verse kruiden.
- Rooster de pinda’s in een droge koekenpan en hak ze fijn.
- Neem een ruime schaal en doe hierin de groenten (van stap 3) en de kipreepjes. Hussel alles met je handen of slabestek door elkaar. Schenk de dressing over de salade heen en meng alles goed door elkaar. Garneer met de verse kruiden en de geroosterde pinda’s. Drizzle er eventueel naar wens nog extra chili olie overheen.
AANTEKENINGEN
- Serveertip: lekker met gekookte noedels, maar ook met Chinese bosui pannenkoekjes of zelfs met een beetje gekookte rijst.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Pittige kipsalade
- Romige avocado kipsalade
- Oosterse pulled chicken salade
- Hoe maak je taugé schoon
- Pulled chicken uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.