Eetspiratie » Indisch gekruide saucijzen
Indisch gekruide saucijzen

Indisch gekruide saucijzen

Ik heb met dit recept out of the box gekookt. Oftewel, ik heb als basis een Indisch recept genomen en hier een grote Eetspiratie twist aan gegeven. Uiteindelijk is het recept qua ingrediënten en bereiding totaal anders geworden dan het eigenlijk ‘hoort’. Het duurde even voordat ik tevreden was, want ik heb het recept een aantal keren moeten uittesten.

De smaak van Indische saucijzen doet een beetje denken aan de vulling van Indische saucijzenbroodjes, die ook erg lekker zijn. Het zijn een soort mini gehaktbroodjes geworden die je op verschillende manieren kunt serveren.

Deze saucijzen heb ik gemaakt in mijn slowcooker. Heb je geen slowcooker? Dan kun je met deze ingrediënten ook lekkere worstjes of burgers in de pan maken.

Er zit kruidnagel en nootmuskaat in dit recept. Omdat dit uitgesproken en sterke smaken zijn kun je het beste de hoeveelheid toevoegen naar eigen smaak.

Uit dit recept haal je 8 saucijzen. Deze worden gewikkeld in bananenblad, dit is verkrijgbaar bij de toko. Ik koop ingevroren bananenbladeren, deze kun je lang bewaren want je hebt immers niet wekelijks bananenbladeren nodig.

Indisch gekruide saucijzen

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Indofood, Oosterse recepten, SlowcookerCuisine: IndofoodDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

8

stuks
Voorbereiding

30

minutes
Slowcooker (6 u low)

6

hours 
Tijd totaal

6

hours 

30

minutes

Deze Indisch gekruide saucijzen worden gegaard in de slowcooker opgerold in bananenblad.

Ingrediënten

  • 1 kilo half-om-half gehakt

  • 1 – 2 theelepels gemalen kruidnagel (hoeveelheid naar eigen smaak)

  • 1 ei

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • halve theelepel gemalen foelie

  • 1 – 2 theelepels (vers) geraspte nootmuskaat

  • 4 tenen knoflook

  • 1 rode ui

  • sambal oelek naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • 2 bananenbladeren in 8 repen gesneden

  • 2 uien (voor op de bodem van de slowcooker)

  • 50 milliliter water

  • 1 klontje roomboter

Hoe maak je het?

  • Haal het gehakt uit de koelkast en doe dit in een grote kom. Rasp de knoflook en snipper de rode ui zo fijn mogelijk (de andere twee uien gebruik je straks als bedje voor je saucijzen). Doe de ui en knoflook bij het gehakt in de kom samen met het ei, ketjap en sambal oelek.
  • Voeg de foelie, kruidnagel en de vers geraspte nootmuskaat aan het gehaktmengsel toe.
  • Meng nu alles goed door elkaar, dit gaat het makkelijkst met je handen. Deel het gehakt door de helft en blijf dit steeds delen tot je acht ongeveer gelijke stukken overhoudt.
  • Rol de stukken gehakt tot een worstje van ongeveer 5-6 centimeter dik en ter grootte van een kroket. Snijd ondertussen de bananenbladeren in repen die iets breder zijn dan de worstjes.
  • Rol nu de worstjes één voor één in de bananenbladeren en vouw de zijkanten naar binnen. Snijd de twee uien in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker. Op deze wijze liggen de pakketjes iets van de bodem af. Stapel de pakketjes daarna op de uien en voeg 50 milliliter water aan de slowcooker toe.Indisch gekruide saucijzen uit de slowcooker
  • Zet de slowcooker op high voor ongeveer 4 uur of op low voor ongeveer 6 uur. Probeer tussendoor de deksel van de slowcooker dicht te laten zodat de stoom niet ontsnapt. Haal de pakketjes als de kooktijd verstreken is uit de slowcooker en verwijder de bananenbladeren, deze heb je niet meer nodig.
  • Je zult zien dat de saucijzen een stuk gekrompen zijn! Pas op: er kan heet vocht uit de pakketjes lopen. Gebruik een daarom een tangetje.
  • Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak de saucijzen kort aan tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt maar enkele minuten. De boter geeft kleur en extra smaak aan de saucijzen.
  • In de slowcooker blijft vocht achter, als je dit lekker vindt, kun je dit als jus over de saucijzen gebruiken. Met chilisaus of pindasaus smaken deze saucijzen ook heerlijk.
  • Serveer de saucijzen met rijst en groenten of gekruide aardappels.Indisch gekruide saucijzen

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE