Indisch gekruide saucijzen, niet te verwarren met Indische saucijzenbroodjes. Ik heb met dit recept out of the box gekookt. Oftewel, ik heb als basis een Indisch recept genomen en hier een grote Eetspiratie twist aan gegeven. Uiteindelijk is het recept qua ingrediënten en bereiding totaal anders geworden dan het eigenlijk ‘hoort’. Het duurde even voordat ik tevreden was, want ik heb het recept een aantal keren moeten uittesten.
De smaak van Indische saucijzen doet een beetje denken aan de vulling van Indische saucijzenbroodjes de ik al eerder noemde. Het zijn een soort mini gehaktbroodjes die je op verschillende manieren kunt serveren. De saucijzen heb ik gemaakt in mijn slowcooker. Heb je geen slowcooker? Dan kun je met deze ingrediënten ook lekkere worstjes of burgers in de pan maken.
Indisch gekruide saucijzen
Er zit kruidnagel en nootmuskaat in dit recept. Omdat dit uitgesproken en sterke smaken zijn, kun je het beste de hoeveelheid toevoegen naar eigen smaak. Uit dit recept haal je 8 saucijzen. Deze worden gewikkeld in bananenblad, dit is verkrijgbaar bij de toko. Ik koop ingevroren bananenbladeren, deze kun je lang bewaren want je hebt immers niet wekelijks bananenbladeren nodig. In plaats van bananenbladeren kun je ook koolbladeren gebruiken. Stevige bladeren zoals spitskool en witte kool zijn hier geschikt voor. Het is wel handig om koolbladeren vooraf kort te blancheren (in heet water dompelen) zodat je ze makkelijker kunt rollen. Bij bananenbladeren is dit niet nodig.
Indisch gekruide saucijzen
8
stuks30
minuten6
uren6
uren30
minutenIndische gekruide saucijzen uit de slowcooker. Mini gehaktbroodjes die in 6 uur op stand low of 4 uur op stand high in de slowcooker in bananenblad worden gegaard.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kilo half-om-half gehakt
1 theelepel gemalen kruidnagel (hoeveelheid naar eigen smaak)
1 ei
2 eetlepels ketjap manis
halve theelepel gemalen foelie
1 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
4 tenen knoflook
1 rode ui
sambal oelek naar smaak
zout en peper naar smaak
2 bananenbladeren in 8 repen gesneden
2 uien (voor op de bodem van de slowcooker)
50 milliliter water
1 klontje roomboter
BEREIDING
- Haal het gehakt (1 kilo) uit de koelkast en doe dit in een grote kom. Rasp 4 tenen knoflook en snipper 1 rode ui zo fijn mogelijk (de andere twee uien gebruik je straks als bedje voor je saucijzen). Doe de ui en knoflook bij het gehakt in de kom samen met 1 ei, 2 eetlepels ketjap en sambal oelek naar smaak.
- Voeg een halve theelepel gemalen foelie, 1 theelepel gemalen kruidnagel en 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat aan het gehaktmengsel toe.
- Meng nu alles goed door elkaar, dit gaat het makkelijkst met je handen. Deel het gehakt door de helft en blijf dit steeds delen tot je acht ongeveer gelijke stukken overhoudt.
- Rol de stukken gehakt tot een worstje van ongeveer 5-6 centimeter dik en ter grootte van een kroket. Snijd ondertussen de bananenbladeren in repen die iets breder zijn dan de worstjes.
- Rol nu de worstjes één voor één in de bananenbladeren en vouw de zijkanten naar binnen. Net als het vouwen van een loempia. Snijd de 2 uien in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker. Op deze wijze liggen de pakketjes iets van de bodem af. Stapel de pakketjes daarna op de uien en voeg 50 milliliter water aan de slowcooker toe.
- Zet de slowcooker voor 6 uur op stand low of 4 uur op stand high. Haal de pakketjes als de kooktijd verstreken is uit de slowcooker en verwijder de bananenbladeren, deze heb je niet meer nodig.
- Je zult zien dat de saucijzen een stuk gekrompen zijn! Pas op: er kan heet vocht uit de pakketjes lopen. Gebruik een daarom een tangetje.
- Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak de saucijzen kort aan tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt maar enkele minuten. De boter geeft kleur en extra smaak aan de saucijzen.
- In de slowcooker blijft vocht achter, als je dit lekker vindt, kun je dit als jus over de saucijzen gebruiken. Met chilisaus of pindasaus smaken deze saucijzen ook heerlijk.
- Serveer de saucijzen met rijst en groenten of gekruide aardappels.
BENODIGDHEDEN o.a.
- SlowcookerKoop bij Bol.com
- KoekenpanKoop bij Bol.com
- RaspKoop bij Bol.com
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Verwijder wel de bananenbladeren voordat je de saucijzen invriest. Noteer de datum waarop je het invriest. - Ook benieuwd naar de Indische saucijzenbroodjes? Klik dan hier om het recept te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische gerechten voor een rijsttafel
- Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls
- Tempeh sambal
- 12 x de lekkerste Indische recepten
- Telor ketjap (eieren in ketjapsaus)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.