Indisch gekruide saucijzen

Ik heb met dit recept out of the box gekookt. Oftewel, ik heb als basis een Indisch recept genomen en hier een grote Eetspiratie twist aan gegeven. Uiteindelijk is het recept qua ingrediënten en bereiding totaal anders geworden dan het eigenlijk ‘hoort’. Het duurde even voordat ik tevreden was, want ik heb het recept een aantal keren moeten uittesten. Deze Indisch gekruide saucijzen zijn inmiddels een blijvertje geworden!

De smaak van Indische saucijzen doet een beetje denken aan de vulling van Indische saucijzenbroodjes, die ook erg lekker zijn. Ik heb bij dit recept bewust gekozen voor een ‘worst’ vorm want hamburgers zijn er al genoeg. Bij een echte worst zit er meestal een velletje omheen en dat is bij deze saucijzen natuurlijk niet. Het eindresultaat zijn een soort mini gehaktbroodjes die je op verschillende manieren kunt serveren.

Deze saucijzen heb ik gemaakt in mijn Bartscher slowcooker van 6,5 liter. Heb je geen slowcooker? Dan kun je met deze ingredienten ook lekkere worstjes of burgers in de pan maken.

Uit dit recept haal je 8 saucijzen. Deze worden gewikkeld in bananenblad, dit is verkrijgbaar in de toko. Ik koop ingevroren bananenbladeren, deze kun je lang bewaren. Je hebt immers niet wekelijks bananenbladeren nodig.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo half om half gehakt
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • halve theelepel gemalen foelie
  • 2 theelepels (vers) gemalen nootmuskaat
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een ruime theelepel)
  • snufje peper en zout
  • 8 repen bananenblad
  • 2 uien grof gesneden uien (voor op de bodem van de slowcooker)
  • 50 milliliter water
  • klontje roomboter om in te bakken

Hoe maak je de Indisch gekruide saucijzen?

Haal het gehakt uit de koelkast en doe dit in een grote kom. Rasp de knoflook en snipper de rode ui zo fijn mogelijk (de andere twee uien gebruik je straks als bedje voor je saucijzen). Doe de ui en knoflook bij het gehakt in de kom samen met het ei, ketjap en sambal oelek.

Voeg de foelie, kruidnagel en de vers geraspte nootmuskaat toe. Ik vind vers geraspte nootmuskaat veel lekkerder dan de gemalen variant. Muskaatnoten koop je in de supermarkt of toko. Deze kun je zelf raspen met een fijne rasp. Ze zijn ook heel lang houdbaar in een goed afgesloten potje.

Meng nu alles goed door elkaar, dit gaat het makkelijkst met je handen. Deel het gehakt door de helft en blijf dit steeds delen tot je acht ongeveer gelijke stukken overhoudt. Rol de stukken gehakt tot een worstje van ongeveer 5-6 centimeter dik en ter grootte van een kroket. Snijd ondertussen de bananenbladeren in repen die iets breder zijn dan de worstjes.

Indisch gekruide saucijzen uit de slowcooker
Vouw de zijkanten goed dicht

Rol nu de worstjes één voor één in de bananenbladeren en vouw de zijkanten naar binnen. Snijd de twee uien in grove stukken en leg deze op de bodem van de slowcooker. Op deze wijze liggen de pakketjes iets van de bodem af. Stapel de pakketjes daarna op de uien en voeg 50 milliliter water aan de slowcooker toe.

Indisch gekruide saucijzen uit de slowcooker
De saucijzen zijn lekker bij gekruide curry aardappels

Hoe nu verder?

Zet de slowcooker op high voor ongeveer 4 uur of op low voor ongeveer 6 uur. Probeer tussendoor de deksel van de slowcooker dicht te laten zodat de stoom niet ontsnapt. Haal de pakketjes als de kooktijd verstreken is uit de slowcooker en verwijder de bananenbladeren, deze heb je niet meer nodig. Je zult zien dat de saucijzen een stuk gekrompen zijn! Pas op: er kan heet vocht uit de pakketjes lopen. Gebruik een daarom een tangetje.

Verhit een klontje roomboter in een koekenpan en bak de saucijzen kort aan tot ze mooi bruin zijn. Dit duurt maar enkele minuten. De boter geeft kleur en extra smaak aan de saucijzen. In de slowcooker blijft vocht achter, als je dit lekker vindt, kun je dit als jus over de saucijzen gebruiken. Met chilisaus of pindasaus smaken deze saucijzen ook heerlijk.

Serveer de saucijzen met rijst en groenten of gekruide aardappels. Ik maakte er laatst een simpele paksoi stamppot bij. Zelfs de volgende dag op brood smaken deze saucijzen heerlijk. Je kunt er alle kanten mee op.

Indisch gekruide saucijzen uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Hoi even een vraagje. Kan ik in plaats van de bananenbladeren iets anders gebruiken?

    Groeten en bedankt voor alle lekkere recepten

    • Hoi Chantal, je zou ook (spits)koolbladeren kunnen gebruiken. Die zijn iets minder stevig dan bananenbladeren maar daar moet het ook wel mee lukken. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*