Eetspiratie » Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept
Broodjes bakken zonder kneden - makkelijk recept

Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept. De avond van tevoren maak je het deeg en in de ochtend bak je de broodjes af. Hier thuis is het al jaren een traditie om op zondagochtend verse broodjes te bakken. We eten dit met tofu scramble (vegan roerei) en we maken er een lekkere latte macchiato bij. Voorheen kochten we afbakbroodjes in de supermarkt voor het gemak. Maar sinds ik het broodbakken weer heb opgepakt, eten we voortaan vers gebakken broodjes op zondag.

Ik bak veel broden met zuurdesem, maar ik bak ook regelmatig brood met gedroogde gist uit de supermarkt. Deze makkelijke broodjes bak je met een zakje gist, water, bloem en optioneel volkorenmeel. En het fijne is; je hoeft het niet eens te kneden. Je maakt het deeg de avond van tevoren, zet het in de nacht koud weg in de koelkast en de volgende dag hoef je ze alleen maar af te bakken.

Voor soepel en luchtig deeg
Bondoo Deense deegklopper - enkele ring

Bondoo Deense deegklopper – enkele ring

Maak bakken een fluitje van een cent met de Bondoo Deense Deegklopper! Met zijn ergonomische eikenhouten handvat en stevige RVS spiraal meng je deeg, beslag en meer in recordtijd. Perfect voor brood, pizza, cakes en pannenkoeken – klontvrij en 3x sneller! Een stijlvolle en duurzame must-have voor iedere bakliefhebber.

Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept

Niets is lekkerder dan de geur van vers gebakken brood. En je hoeft geen bakker te zijn om deze broodjes te maken. Het is een kwestie van ingrediënten samenvoegen in een grote kom, mengen, afdekken en een nachtje wegzetten. De volgende ochtend maak je met behulp van twee eetlepels hoopjes van het deeg op een bakplaat en ze kunnen zo de oven in. Je hoeft het deeg niet eens aan te raken.

Ook kun je creatief zijn met toppings. Bestrooi de broodjes met zaden en of pitjes. Sesamzaadjes, maanzaad of zonnebloempitten zijn lekkere opties. Mijn persoonlijke favoriet is de ‘Everything but the bagel seasoning’. Een heerlijk mengsel van onder andere sesamzaadjes, maanzaad, ui en knoflookstukjes. Dit mengsel kun je kopen in de supermarkt, maar ook zelf maken zoals dit recept.

Gebruik een digitale keukenweegschaal

Bij dit recept is het makkelijk om een digitale keukenweegschaal te gebruiken om het bloem en water af te meten. Dit kun je heel makkelijk en snel doen met de tare functie op je weegschaal. In dit artikel kun je lezen hoe dit precies werkt. Ik heb in dit recept naast 500 gram tarwebloem ook 100 gram volkorenmeel toegevoegd. Maar heb je dit niet in huis dan kun je dit recept maken met 600 gram tarwemeel.

Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Omdat je het deeg voor de broodjes als hoopjes beslag op de bakplaat schept, krijgen ze een rustiek uiterlijk. Het is belangrijk om het deeg even ‘in te knippen’ met een schaar omdat ze anders tijdens het bakken open barsten. Ook zet je tijdens het bakken een hittebestendige schaaltje met heet water in de oven om stoom te creëren voor een lekkere knapperige korst. Normaal gesproken wacht je met brood aansnijden tot het is afgekoeld, maar deze broodjes zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. De volgende dag kun je ze besprenkelen met water en even ‘oppiepen’ in de oven of je tosti-ijzer.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Broodjes bakken zonder kneden - makkelijk recept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Broodjes bakken zonder kneden - makkelijk recept

Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, Ontbijt, Lunch, BrunchKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

9

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Rusttijd

12

uren 
Baktijd

20

minuten
Totale tijd

12

uren 

35

minuten

Heerlijke knapperige broodjes die je kunt maken zonder te kneden. Maak het deeg de avond van tevoren, de volgende dag schep je hoopjes van het deeg op een bakplaat en bak je ze in 20 minuten af. Bestrooi ze met je favoriete toppings en serveer ze nog een beetje warm. Lekkere verse broodjes voor het weekend of feestelijke gelegenheden.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram tarwebloem

  • 100 gram volkorenmeel

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 500 gram water

  • 1 theelepel zout

  • toppings naar keuze zaden/pitten/bagel seasoning

BEREIDING

  • Zet je digitale keukenweegschaal aan en zet er een grote kom op. Druk op tare zodat de weegschaal op 0 komt te staan en schenk er nu 500 gram water in. Doe er 7 gram gist bij. Meng dit door elkaar. Laat de kom op de weegschaal staan.
  • Druk op tare zodat de weegschaal weer op 0 staat en voeg 500 gram tarwebloem toe. Druk nogmaals op de tare knop en voeg vervolgens 100 gram volkorenmeel toe. Meng dit door elkaar (met behulp van een Deense deegklopper) en voeg 1 theelepel zout toe. Meng dit erdoorheen en dek de kom af met een stukje huishoudfolie of een wegwerp ‘douchemuts’.
  • Zet het deeg nu een nacht in de koelkast.
  • De volgende ochtend is het gerezen. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Gebruik nu 2 eetlepels om ‘hoopjes’ uit het deeg op te scheppen, 9 in totaal. Schep met 2 eetlepels steeds een beetje deeg uit de kom en leg dit op de met bakpapier beklede bakplaat. Het hoeft niet perfect, de broodjes mogen er een beetje rustiek uitzien. Heb je nog deeg over verdeel dit dan over de hoopjes.
  • Bestrooi de ‘broodjes’ met toppings naar keuze. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. En kook 400 milliliter water in de waterkoker.
  • Neem een schone schaar en zet een ‘knipje’ in het midden van het deeg bij alle broodjes.
  • Schenk het gekookte water in een ovenschaaltje. Schuif de broodjes in de oven en zet het schaaltje met water onderin de oven zodat er stoom ontstaat tijdens het bakken.
  • Bak de broodjes in 20 tot 22 minuten bruin en en gaar. Laat ze licht afkoelen op een rooster.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!