Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept. De avond van tevoren maak je het deeg en in de ochtend bak je de broodjes af. Hier thuis is het al jaren een traditie om op zondagochtend verse broodjes te bakken. We eten dit met tofu scramble (vegan roerei) en we maken er een lekkere latte macchiato bij. Voorheen kochten we afbakbroodjes in de supermarkt voor het gemak. Maar sinds ik het broodbakken weer heb opgepakt, eten we voortaan vers gebakken broodjes op zondag.
Ik bak veel broden met zuurdesem, maar ik bak ook regelmatig brood met gedroogde gist uit de supermarkt. Deze makkelijke broodjes bak je met een zakje gist, water, bloem en optioneel volkorenmeel. En het fijne is; je hoeft het niet eens te kneden. Je maakt het deeg de avond van tevoren, zet het in de nacht koud weg in de koelkast en de volgende dag hoef je ze alleen maar af te bakken.

Broodjes bakken zonder kneden – makkelijk recept
Niets is lekkerder dan de geur van vers gebakken brood. En je hoeft geen bakker te zijn om deze broodjes te maken. Het is een kwestie van ingrediënten samenvoegen in een grote kom, mengen, afdekken en een nachtje wegzetten. De volgende ochtend maak je met behulp van twee eetlepels hoopjes van het deeg op een bakplaat en ze kunnen zo de oven in. Je hoeft het deeg niet eens aan te raken.
Ook kun je creatief zijn met toppings. Bestrooi de broodjes met zaden en of pitjes. Sesamzaadjes, maanzaad of zonnebloempitten zijn lekkere opties. Mijn persoonlijke favoriet is de ‘Everything but the bagel seasoning’. Een heerlijk mengsel van onder andere sesamzaadjes, maanzaad, ui en knoflookstukjes. Dit mengsel kun je kopen in de supermarkt, maar ook zelf maken zoals dit recept.
Gebruik een digitale keukenweegschaal
Bij dit recept is het makkelijk om een digitale keukenweegschaal te gebruiken om het bloem en water af te meten. Dit kun je heel makkelijk en snel doen met de tare functie op je weegschaal. In dit artikel kun je lezen hoe dit precies werkt. Ik heb in dit recept naast 500 gram tarwebloem ook 100 gram volkorenmeel toegevoegd. Maar heb je dit niet in huis dan kun je dit recept maken met 600 gram tarwemeel.

Omdat je het deeg voor de broodjes als hoopjes beslag op de bakplaat schept, krijgen ze een rustiek uiterlijk. Het is belangrijk om het deeg even ‘in te knippen’ met een schaar omdat ze anders tijdens het bakken open barsten. Ook zet je tijdens het bakken een hittebestendige schaaltje met heet water in de oven om stoom te creëren voor een lekkere knapperige korst. Normaal gesproken wacht je met brood aansnijden tot het is afgekoeld, maar deze broodjes zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. De volgende dag kun je ze besprenkelen met water en even ‘oppiepen’ in de oven of je tosti-ijzer.
