Ik ontbijt nooit met brood, alleen op zondag!. Op zondag geniet ik het liefst van vers gebakken broodjes met een eitje. Doordeweeks eet ik dus nooit brood in de ochtend. Ik vind brood echt heel erg lekker alleen is het voor mij geen geschikt ontbijt. Als ik in de ochtend brood eet dan krijg ik snel daarna weer honger dus ik heb iets nodig waar ik langer op kan ‘teren’. Misschien herken je jezelf er ook wel een beetje in. Maar wat eet ik dan wel? Hier zijn mijn tips voor een ontbijt zonder brood!
Het is blijkbaar best moeilijk om ontbijtjes zonder brood te bedenken. Sommige mensen komen niet verder dan een kommetje yoghurt met wat muesli. Maar er is zoveel meer! Ik zette wat ontbijtjes voor je op een rijtje.
Zoete ontbijtjes
Bananenpannenkoekjes
Dit zijn de meest simpele pannenkoekjes die je in de ochtend kunt bakken. Prak een rijpe banaan en een ei, voeg er eventueel nog wat kaneel aan toe en bak er pannenkoekjes van. Serveer met wat Griekse yoghurt en vers fruit en je heb een lekker en vullend ontbijt.
Havermoutpannenkoekjes
Deze pannenkoekjes zijn ook snel klaar in de ochtend. Serveer er een zelfgemaakte frambozen of aardbeiensaus bij, deze kun je al eerder voorbereiden. Havermeel kun je zelf maken door havermout te vermalen in een keukenmachientje of koffiemolentje. Maak hier een voorraadje van. Zo hoef je alleen nog wat (plantaardige) melk en een ei toe te voegen en je bent zo klaar.
Pompoen pannenkoekjes
Deze pannenkoekjes zijn als ik moet kiezen mijn ‘lievelings’! Pompoenen zijn tegenwoordig niet alleen meer verkrijgbaar in de herfst dus je kunt het hele jaar door pompoen pannenkoekjes maken. De puree kun je al voorbereiden en bewaren in de koelkast zodat je in de ochtend alleen nog maar een klein beslagje hoeft te maken. Kijk hier voor het recept.
Mango ontbijtje
Ontbijten met fruit in de ochtend vind ik zelf altijd erg lekker. Mango met five spice crumble is een van mijn favoriete ontbijtjes.
Havermoutontbijt of overnight oats
Havermout is altijd een goede basis als ontbijt. Maak er pap van, doe het in een smoothie of maak er overnight oats van. Een appeltaart ontbijtje van havermout klinkt ook heerlijk toch. Of bak een voorraad ontbijtcakejes (deze zijn ook geschikt als tussendoortje). In de winterperiode maak je havermoutpap en in de zomermaanden kun je je overnight oats maken met vers sinaasappelsap in plaats van water of melk. Met havermout heb je heel veel mogelijkheden.
Rijstepap (uit de slowcooker)
Mijn kinderen zijn gek op rijstepap. Hiervan maak ik een grote hoeveelheid in de slowcooker en bewaar dit vervolgens in de koelkast. Lekker met een beetje honing en kaneel. Een leuke variant op rijstepap is rijstpudding met mango. Ook erg lekker als ontbijt! Kijk hier voor het recept.
Een smoothie van fruit, yoghurt en/of groente is handig als je geen tijd hebt om uitgebreid aan de ontbijttafel te zitten. De koffiesmoothie is een handig ontbijt als je ook van koffie houdt! En hou je van chocolade dan is deze romige smoothie misschien wel iets voor jou. Beide smoothies zijn erg vullend door ingrediënten zoals avocado en banaan.
Smoothie bowl
Soms heb je geen zin in een smoothie maar wil je liever iets om op te kauwen. Maak dan eens een smoothie bowl. Dit is een lekkere dikke romige smoothie die je kunt oplepelen. Versier je bowl met wat vers fruit, zaden en pitjes en na dit ontbijtje kun je er zeker een ochtend tegenaan.
Crackers of rijstwafels met zoet beleg
Beleg je crackers of rijstwafels ook eens met roomkaas en vers fruit. Roomkaas is heel eenvoudig zelf te maken. Voeg er een beetje honing of vanille aan toe en je hebt een lekkere zoete spread voor op een cracker of rijstwafel. Of maak je eigen chocolade notenpasta!
Hartige ontbijtjes zonder brood
Ei
Een ei is natuurlijk een makkelijk en slim ontbijt. Je kunt met eieren alle kanten op. Maak een (schuim) omelet, een spiegelei, scrambled eggs, een groenteomelet of gewoon simpel een hard gekookt ei of een ‘sop’ eitje. Of wat dacht je van een Mexicaans ontbijtje met eieren, tomaat en bonen?
Cloud bread
Dit is geen ‘echt’ brood maar het zijn luchtige koolhydraatarme pannenkoekjes die je wel hetzelfde gebruikt als een boterham. Beleg ze met kaas, roomkaas, vleesbeleg, jam, avocado of hummus.
Tips voor beleg voor crackers en rijstwafels
Crackers en rijstwafels beleg je natuurlijk hetzelfde als je boterham. Mijn favoriete soorten beleg zijn, zelfgemaakte roomkaas met dukkah. Dit is een kruidig specerijenmengsel waar je een voorraadje van kunt maken. Dit geeft een lekkere smaak bij roomkaas en hummus. Avocado met een eitje op een cracker is ook een lekkere combinatie en vult ook heel erg goed. Ik drizzle er het liefst nog wat sriracha saus overheen, zelfs bij het ontbijt! Een cracker met rosbief en Parmezaanse kaas en een zacht eitje erbij is ook een lekker ontbijtje.
Hartige pannenkoek
Hou je niet van zoete pannenkoeken? Dan is een amandelmeel pannenkoek met kaas misschien wel jouw ding! Amandelmeel is erg vullend en gecombineerd met kaas kun je er een lekkere pannenkoek van bakken. Serveer er wat tomaat en rucola bij eventueel wat balsamico azijn. Hartige pannenkoeken zijn hartstikke lekker en snel klaar.
Soep
Soep? Ja, soep! Mijn dochter eet dus graag soep in de ochtend en soms aangevuld met rijst. Misschien is het een beetje vreemd maar ik heb dit van thuis meegekregen. In Indonesië wordt er ook ontbeten met rijst. Soep is een goed begin van je dag, probeer het maar eens. Kijk hier voor alle soeprecepten.
Wil je ook nog tips voor lunchen zonder brood? Kijk dan hier.
En wil je toch liever brood eten als ontbijt, bak dan lekker je eigen brood! Lees hier mijn recept voor speltbrood.
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.